Zkouším konfigurovat starší Cisco switch 2950 přes web management a všiml jsem si že se musí "naklikat" co na daném portu je připojeno za zařízení.
Na výběr je (počítač, switch Cisco, router Cisco, a pár nějakých možností...)
Problém je v tom, že když tam navolím typ portu počítač, tak při připojení třeba běžného SOHO routeru se port disabluje a nahodit jde pouze rebootem celého switche.
To se nedá nastavit abych mohl do portu připojit jakékoliv zařízení? (PC, Mikrotik, UBNT...)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Starší Cisco switch 2950
Hatatitla píše:Vlez do konzoly tam to budeš mat rýchlejšie .
To naklikání ve webmanagementu mi nepřipadá nijak komplikované a pomalé, ale jaksi těch možností je tam omezeně.
Jednoduchý dotaz. lze to vůbec nastavit tak, aby so do portu mohlo zapojovat "cokoliv" a nemělo to vliv na tutu pitomou detekci?
0 x
Cez web som to nikdy nekonfiguroval , takže neviem čo za koniny to tam konfiguruje na ten port .
Ako potrebuješ ten port nastaviť ?
0 x
Hatatitla píše:Cez web som to nikdy nekonfiguroval , takže neviem čo za koniny to tam konfiguruje na ten port .
Všech 24portů bych potřeboval nastavit do stavu že do nich můžu připojit jak klientské PC tak třeba UBNT Nanostation,
zkrátka nějak univerzálně.
Ale nějak si s tím poradím. Stačí když mě potvrdíte že přes konzili to půjde.
0 x
Jasne že pôjde .
Úplne zákaladný konfig portu , pokiaľ ho chceš ako accesový pre vlan 123
Úplne zákaladný konfig portu , pokiaľ ho chceš ako accesový pre vlan 123
Kód: Vybrat vše
switch port access vlan 123
0 x
u C2950 staci podrzet reset tlacitko a dostanes ho do defaultu, kde se chova jako obyc. switch
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art
-
GRFS píše:u C2950 staci podrzet reset tlacitko a dostanes ho do defaultu, kde se chova jako obyc. switch
da se pouzit i
conf t
default interface fa0/1
default interface range fa0/1 - 24
pripadne kdyz vis co chces nastavit na vsech portech hromadne pak
conf t
int range fa0/1 - 24
no desc
switchport access
switchport access vlan 123
no spanning-tree portfast
load-interval 30
web management je prvni vec kterou zakazuju

0 x
Já myslel že přes web manaement to bude paráda a snadné
Holt Cisco
Já bych potřeboval nastavit každý port do extra VLANY. Ale to už bych měl z těch příkladů pochopit a nasatvit.

Já bych potřeboval nastavit každý port do extra VLANY. Ale to už bych měl z těch příkladů pochopit a nasatvit.
0 x
-
soucez píše:Já myslel že přes web manaement to bude paráda a snadnéHolt Cisco
vlan xy
name vlanka-xy
int fa0/1
desc port k zakaznikovi
switchport mode access
switchport access vlan xy
int fa0/1
desc Uplink / trunk
! ktera vlan je netagovana (defaultne 1)
switchport trunk native vlan y
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 1-10, 30-40,67
switch port trunk allowed neni nutny ale pro poradek je lepsi ho pouzit. Bez nej trunk port prehazuje vsechny vlany
vypis informaci o tom co port prenese za VLANky v jakem je vlan modu apod:
sh int fa0/1 switchport
a pokud vlan neni v databazi vlanek (neni definovana pomoci vlan x), trunk port ji nepusti. K zjisteni kde je jaka vlan funkcni lze pouzit
sh spanning-tree vlan x
Dale by bylo zrejme vhodne poouzit v cfg
vtp mode transparent
coz vypne 'autodetekci' vlanek a zpusobi, ze konfigurace VLANek bude ulozena spolu s hlavni CFG (je videt po 'sh run')
0 x
Dalibor Toman píše:soucez píše:Já myslel že přes web manaement to bude paráda a snadnéHolt Cisco
vlan xy
name vlanka-xy
int fa0/1
desc port k zakaznikovi
switchport mode access
switchport access vlan xy
int fa0/1
desc Uplink / trunk
! ktera vlan je netagovana (defaultne 1)
switchport trunk native vlan y
switchport mode trunk
switchport trunk allowed vlan 1-10, 30-40,67
switch port trunk allowed neni nutny ale pro poradek je lepsi ho pouzit. Bez nej trunk port prehazuje vsechny vlany
vypis informaci o tom co port prenese za VLANky v jakem je vlan modu apod:
sh int fa0/1 switchport
a pokud vlan neni v databazi vlanek (neni definovana pomoci vlan x), trunk port ji nepusti. K zjisteni kde je jaka vlan funkcni lze pouzit
sh spanning-tree vlan x
Dale by bylo zrejme vhodne poouzit v cfg
vtp mode transparent
coz vypne 'autodetekci' vlanek a zpusobi, ze konfigurace VLANek bude ulozena spolu s hlavni CFG (je videt po 'sh run')
Ó děkuji moc za ochotu poradit.
0 x
A nakoniec netreba zabudnúť uložiť konfig
copy running-config startup-config
0 x
-
Hatatitla píše:A nakoniec netreba zabudnúť uložiť konfig
nepo kratsim:
wr

0 x
Hrál jsem si s tím switchem tak dlouho, až jsem vymazal i flash, takže switch najede pouze do omezeného prostředí a konzola vypisuje pouze pár možných příkazů.
Při zadání SWITCH>enable to vypisuje chybu a nenajede.
Jakým způsobem se teď dá do switche dostat aktuálně stažený IOS?
0 x
-
soucez píše:Hrál jsem si s tím switchem tak dlouho, až jsem vymazal i flash, takže switch najede pouze do omezeného prostředí a konzola vypisuje pouze pár možných příkazů.
google je rozbity? (cisco lost image recovery 2950)
http://www.cisco.com/en/US/products/hw/ ... 9696.shtml
nekde slo nastavit v rommonitoru i IPcko a statnout image po TFTP coz je rychlejsi nez po seriaku. A;e asi to ta 2950 neumi
0 x