Jo, proto vždy DNS, SMTP a další služby, co jsou dosutpné zákazníkům cpát na veřejné IP, ať předejdu konfliktům.
Pokud nemám ani těch pár veřejných IP, tak dneska použiju to 100.64.0.0/10 a mám také konflikt vyloučen.
Výhoda použití veřejných IP pro moje servery klientům má ještě jeden dopad. V tom firemním prostředí (nebo i domácí uživatel s trvale nahozeným VPN tunelem z domácího routeru do firmy) pak často využívá DNS servery firemní dostupné skrz VPN tunel, takže vůbec nepoužívá moje, takže když mám servisní služby pro koncáky na veřejkách, můžu je mít v pohodě v DNSku publikované a dostane se na ně i takovýto člověk/pobočka a ne, že to mám na něčem smtp.isp.local, co pro něj tak zůstane skryto, protože to znájí jen lokalní DNS servery. Nebo dneska si kde kdo nastaví lklasické 8.8.8.8/8.8.4.4, open dns a podobné ja je to stejný případ (pokud nechci dělat únos DNS koncákům, což je dosti na hraně s legislativou).
Pozor s tím segmentem 172.16.0.0/12. Už jsme s ním několikrát narazil ve spojení s VPNkama. Dost adminů si evientně říká, že 172.16/12 mikdo nepoužívá a prdne si tyto IPčka na VPNka pro notebooky. Pak si koncák nahodí VPNko z noŤasu a nestačí se divit, jak se ot vše složí.