❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Načerno připojení klienti - co s nimi?
Re: Načerno připojení klienti - co s nimi?
TTL me take napadlo, psal jsem v prvnim dotazu. Ted me Jeste napadlo omezit mnozstvi DNS dotazu za s na jednu IP.
0 x
Celý thread jsem znovu nečetl 
DNS je dost rizikové omezit. Ono toho chodí samo o sobě poměrně dost, zvlášť když tam ten router je i legálně (a kešuje si sám). Browsery si také kešují a přednačítají. Určit hranici je problematické.
Podobně je na tom kontrola konexí obecně. Buď omezíš i normálního, nebo se do toho limitu zloděj vejde. Ale možná to je lepší cesta - 150 dle zkušeností na domácnost stačí. Pokud budou dvě tři, už by nemuselo.
Ani sledování průměrných datových přenosů nemusí nic říct. Rozdíl v potřebách jednotlivých lidí je příšerný, není statistický údaj se kterým to porovnávat. Snad leda sledovat, zda tomu dotyčnému nějak podezřele nerostou přenosy. Ale třeba já - jeden rok mám v řádu stovek giga, druhý byl už v terrách, letos se opět asi přes terra nedostanu. Přeprodával jsem loni?
V podstatě každé řešení je prostě vopruz pro administrátora s nejistým výsledkem. Asi je lepší se na to vykašlat a reagovat až když se na to přijde náhodou.

DNS je dost rizikové omezit. Ono toho chodí samo o sobě poměrně dost, zvlášť když tam ten router je i legálně (a kešuje si sám). Browsery si také kešují a přednačítají. Určit hranici je problematické.
Podobně je na tom kontrola konexí obecně. Buď omezíš i normálního, nebo se do toho limitu zloděj vejde. Ale možná to je lepší cesta - 150 dle zkušeností na domácnost stačí. Pokud budou dvě tři, už by nemuselo.
Ani sledování průměrných datových přenosů nemusí nic říct. Rozdíl v potřebách jednotlivých lidí je příšerný, není statistický údaj se kterým to porovnávat. Snad leda sledovat, zda tomu dotyčnému nějak podezřele nerostou přenosy. Ale třeba já - jeden rok mám v řádu stovek giga, druhý byl už v terrách, letos se opět asi přes terra nedostanu. Přeprodával jsem loni?
V podstatě každé řešení je prostě vopruz pro administrátora s nejistým výsledkem. Asi je lepší se na to vykašlat a reagovat až když se na to přijde náhodou.
helapc píše:TTL me take napadlo, psal jsem v prvnim dotazu. Ted me Jeste napadlo omezit mnozstvi DNS dotazu za s na jednu IP.
0 x
S tím omezením počtu spojení pozor. Měl jsem 200 a bylo to ok, dokud si klient nedal doma router s dalším PC a dvěma ntb (na místě jsem byl, takže opravdu jen ta domácnost). Vzhledem k tomu že mikrotik má defaultně TCP timeout 1d, tak to byl problém, protože už po poledni si většinou vyčerpal limit a konec. Přitom ani nějak nestahoval, chodil na fb zalívat zahrádku
manželka nějaké seriály z tv archívu a holky opět facebook.
Ale i tak je omezení počtu spojení asi nejefektivnější způsob, jak zamezit sdílení připojení. Samozřejmě že nemluvím o globálním omezování všem. Je třeba občas sledovat statistiky přenosů v síti a zaměřit se na extrémy - když někdo vytěžuje 16Mb linku z alespoň 70% 24x7, tak je přinejmenším divný (když si zpočítáte, jaký objem dat je to jen za 24h).

Ale i tak je omezení počtu spojení asi nejefektivnější způsob, jak zamezit sdílení připojení. Samozřejmě že nemluvím o globálním omezování všem. Je třeba občas sledovat statistiky přenosů v síti a zaměřit se na extrémy - když někdo vytěžuje 16Mb linku z alespoň 70% 24x7, tak je přinejmenším divný (když si zpočítáte, jaký objem dat je to jen za 24h).
0 x
Myslíte že O2 bude řešit sdílení linky? V jedné bytovce mají Huawei na chodbě a odtud UTP do 4bytů. Samozřejmě že nám tam odcházejí klienti protože tahle varianta je levnější než náš internet. Poslední dobou lidi zajímá cena, né rychlost 

0 x
honzam píše:Myslíte že O2 bude řešit sdílení linky? V jedné bytovce mají Huawei na chodbě a odtud UTP do 4bytů. Samozřejmě že nám tam odcházejí klienti protože tahle varianta je levnější než náš internet. Poslední dobou lidi zajímá cena, né rychlost
Jakoze bys je naprasil a pak je pripojil? :/
0 x
no ne, někdo pochopil že lidi zajímá předevšim cena? Tady je to cítit asi tak 3 roky. Hold jinej kraj.
0 x
Nevím jak moc dobře jim může chodit jedno ADSL rozdělené mezi 4 lidi. Ted bude asi mezi 5lidí.
Vím že cena je hlavní, ale my internet za 200kč s DPH prostě delat nebudeme.
O2 na oznámení že je linka sdílená asi reagovat nebude co?
Vím že cena je hlavní, ale my internet za 200kč s DPH prostě delat nebudeme.
O2 na oznámení že je linka sdílená asi reagovat nebude co?
0 x
Tak kebyže som ISP tak by mi to prišlo ako dosť veľká strata, osobne to mám tiež, že jeden spoj ku ISP a doma share ku susedom, pripojenie za malý peniaz, kvalita dobrá, keďže vyťaženie nieje také vysoké. Skôr sú to taký ISP, ktorý keď vidia nejaký zisk o iné sa nestarajú alebo zamestnávajú nekvalitných technikov, že sa o podobné veci nestarajú..neviem. O bezpečnosti ani nehovorím, jeden mi raz poslal mailom heslo ku klientskému wlan routru, rovnaké heslo na mikrotikoch v celej sieti, až som bol prekvapený, kam sa až dostanem cez telnet
ďalší nemá bezpečnostný update na klientských AP, keď nakúpim nejaký HW vyskúšam či bude CPU na smerovači stíhať (like a boss) 

0 x
Tak existují ISP co si takové chování "klientů" svým vlastním chováním i zasluhují. Pak jsou tu případy vychcanosti, kdy po těch lidech coby ISP půjdu už z principu.
Zase z druhé strany, osobně třeba nemám problém nasdílet net sousedovi, který přijede jenom na víkend a jeho internetová aktivita začíná a končí poštou a televizním programem, tudíž za měsíc prohrká do 20 MB. Dokud by mu na těch mailech nezávisel život nebo práce, takový člověk si ten tarif prostě nekoupí, nebo vezme mobilní připojení. Tam bych to i jako ISP chápal a neřešil (samozřejmě pokud ta pošta není rozesílání spamu a stahování gigabajtů denně).
Zase z druhé strany, osobně třeba nemám problém nasdílet net sousedovi, který přijede jenom na víkend a jeho internetová aktivita začíná a končí poštou a televizním programem, tudíž za měsíc prohrká do 20 MB. Dokud by mu na těch mailech nezávisel život nebo práce, takový člověk si ten tarif prostě nekoupí, nebo vezme mobilní připojení. Tam bych to i jako ISP chápal a neřešil (samozřejmě pokud ta pošta není rozesílání spamu a stahování gigabajtů denně).
0 x