❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

FILTRE pre WiFi pásmo 5-6GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
soooc

Re: FILTRE pre WiFi pásmo 5-6GHz

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Mudroch_Jan píše:
Stanislav Hrncir píše:Co tak vybrat něco tady ? http://www.alibaba.com/trade/search?Sea ... irect_0820 většina jich je od pěti kousků, lazení už tu někdo nabízel a skrz sériovku budou jistě vychytané různé mouchy a technologické postupy než to někde bouchat na koleně..

Buďte prosím konkrétní když jako "správný český vlastenec" znevažujete činnost Slovensko-České firmy.
Co konkrétně si představujete pod těmi "mouchami" a "technologickými postupy"?
Jak si prosím představujete "bouchání na koleně" na CNC strojích?
Jak bude asi probíhat případná reklamace filtru s firmou z Číny nebo Indie?
Největší mouchou u filtrů, které jsou na alibabě, je to že po přeladění je ohrožena jejich stabilita i funkčnost.
Za povšimnutí stojí i skutečnost, že většina z nich má garantované SWR 1:1,3 a sem tam 1:1,2 - tam Vám nikdo nebude nic precizně ladit.
Doprava, dodatečné náklady na přelaďování, technická podpora a záruční podmínky je další věc...

a tady? :) http://www.l-com.com/familylist.aspx?id=3019

Shanim neco na 2,4GHz, takze u vas pomoci neni :(
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Mudroch_Jan

Příspěvekod Mudroch_Jan » 13 years ago

soooc píše:Shanim neco na 2,4GHz, takze u vas pomoci neni :(

Ano, to je pravda.
Musí se opateně při případném přelaďování (jestli to bude možné).
Jde vidět, že ladící prvky nemají redukční pouzdra což odpovídá ceně.
To znamená že bude při přelaďování poměrně snadné sthnout závit - pokud nebudou závity zakápnuty třeba sekundovým lepidlem (což se taky dělá).
Pozor na "return loss"!!! Jak vidím v datasheetech -15dB tak se obávám že to není nic slavného - pro -15dB je ekvivalent SWR 1:1,45.
U filtrů na 5GHz je v řádku "return loss" dokonce -10dB - tedy SWR 1:2 (v grafu už to vypadá trochu lépe). BW 150MHz moc nepomůže...

Mudroch
Naposledy upravil(a) Mudroch_Jan dne 05 Dec 2011 19:16, celkem upraveno 3 x.
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Mudroch_Jan píše:
soooc píše:Shanim neco na 2,4GHz, takze u vas pomoci neni :(

Ano, to je pravda.
Musí se opateně při případném přelaďování (jestli to bude možné).
Jde vidět, že ladící prvky nemají redukční pouzdra což odpovídá ceně.
To znamená že bude při přelaďování poměrně snadné sthnout závit - pokud nebudou závity zakápnuty třeba sekundovým lepidlem.
Pozor na "return loss"!!! Jak vidím v datasheetech 15dB tak se obávám že to není nic slavného - pro 15dB je ekvivalent SWR 1:1,45.

Mudroch

Ty filtry nejsou laditelne - vyrabeji se na 5 kanalu. Takze tento problem me moc nezajima :) Mam to na stacionarni vnitrni instalaci, kde preladeni neni nutne.

Ten return loss chce asi zmerit na konkretnim kuse, je tam lepsi nez 15dB, tak uvidime.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Mudroch_Jan

S přeladěním je to potom OK.
Ale pozor na to přizpůsobení...
Pokud už v datasheetech uvádějí tak mizernou hodnotu a neuvádějí žádný měřící výstup S-parametrů tak bych byl velmi opatrný.
0 x

Mudroch_Jan

soooc píše:Ty filtry nejsou laditelne - vyrabeji se na 5 kanalu. Takze tento problem me moc nezajima :) Mam to na stacionarni vnitrni instalaci, kde preladeni neni nutne.

Ten return loss chce asi zmerit na konkretnim kuse, je tam lepsi nez 15dB, tak uvidime.

Držím palce ať se podaří koupit dobrý kus.
Přizpůsobení (return loss) vychází z vnitřní koncepce filtru.
Konstrukčně složitější (a tedy i dražší) typy mohou mít RL v praxi i kolem -30dB, tedy SWR 1:1,06.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

vie niekto povedat ake filtre pouzivaju UBNT? Teda ked na UBNt nastavim 5500Mhz...ako frekvenčne daleko bude svietit?
0 x

Mudroch_Jan

Pokud je řeč o HW filtrech, tak používá jen BANDPASS filtry - tedy "pásmové filtry" (v podobě SMD součástek v RF části desky).
Veškeré "kanálové" filtrování se děje na SW úrovni - tedy při zpracovnání mezifrekvence, která v tomto případě pžedstavuje demodulované IQ složky.
Bohužel není možné jednoznačně říct jakou mají současné zařízení selektivitu - všichni jen ví že vzhledem k pracovním podmínkám mizernou.
0 x

Bohus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bohus » 11 years ago

Nejaci noví vyrobci filtru pro 5-6GHz? Zatim jsem nasel jen od p. Mudrocha, ale nic levneho to neni teda.. Pan Šťourač třeba? :))
0 x

Mudroch_Jan

Příspěvekod Mudroch_Jan » 11 years ago

Dostaly se mi "na stůl" dotazy na možnost uživatelského přeladění těchto filtrů [url]viewtopic.php?f=10&t=6889&start=90[/url] - tedy "jak je možné že u nich to jde a u "našich" filtrů bez měřící techniky nikoliv"?
Abych nemusel reagovat na každý dotaz zvlášť, tak: je dost hloupé se domnívat, že bez měřící techniky se podaří "podle oka" naladit selektivní strukturu tak aby měla dobré odrazy (SWR)...
Poprosil bych pana Šťourače aby uvedl celou záležitost na pravou míru a aby uváděl o filtrech všechny údaje (přenosové a odrazové charakteristiky při odborném ladění a při laickém ladění) včetně toho, kde má smysl použít filtr jen se třemi dutinkami - ušetří mi to spoustu času... Děkuji :-)
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Mudroch_Jan píše:.... je dost hloupé se domnívat, že bez měřící techniky se podaří "podle oka" naladit selektivní strukturu tak aby měla dobré odrazy (SWR)...... Děkuji :-)

Pane Mudroch,uzivatel ma pri ladeni v terenu [nebo v kancelari]k dispozici udaj o sile signalu a udaj o CCQ-oboji souvisi s utlumem filtru a CSV.Ma tedy k dispozici nejen oko,ale vlastne i jednoduchy merici pristroj.
Technicky zdatnejsi typ dokaze filtr naladit pri sledovani vyse uvedeneho na vyhovujici parametry behem nekolika minut,kdo zvoli radeji dokonale naladeni na analyzatoru,plati pouze postovne,preladeni nasich filtru provadime zdarma.

Chapu,ze Vase filtry jsou slozitejsi a dokonalejsi,tudiz v polnich podminkach nepreladitelne,suma ,kterou za Vase filtry pozadujete,je ovsem pro vetsinu potencialnich zakazniku odrazujici.
Mudroch_Jan píše:Dostaly se mi "na stůl" dotazy na možnost uživatelského přeladění ...jak je možné že u nich to jde a u "našich" filtrů bez měřící techniky nikoliv"?
Abych nemusel reagovat na každý dotaz zvlášť, tak: je dost hloupé se domnívat, že bez měřící techniky se podaří "podle oka" naladit selektivní strukturu tak aby měla dobré odrazy (SWR)...
Poprosil bych pana Šťourače aby uvedl celou záležitost na pravou míru a aby uváděl o filtrech všechny údaje (přenosové a odrazové charakteristiky při odborném ladění a při laickém ladění) včetně toho, kde má smysl použít filtr jen se třemi dutinkami - ušetří mi to spoustu času... Děkuji :-)

O tom,kde ma smysl pouzit triobvodovy filtr,se muzeme akademicky dohadovat [nemam na dalsi teoreticke diskuse cas ani chut],konkretni odpoved zni-tam,kde jeho parametry postaci k odfiltrovani nezadoucich signalu a zlepseni prenosovych parametru spoje.

Otazka: a co jsou vyhovujici parametry? Odpoved o radek vys.

Proc je cena Vasich filtru tak vysoka?
0 x

Mudroch_Jan

Díky za uvedení na pravou míru :-)
Ve zkratce: ladit podle CCQ - předpokládaná zvrhlost, která bude generovat jen další problémy. Ale je to každého volba - ostatně jako vše ostatní.
Cena I.: je rozdíl dělat rezonátor pomocí šroubku, případně ladit parazitní kapacitou a primárně laděný rezonátor. Další věc je strmost vycházející i z Q dutin, opakovatelnost, přechodové elektromechanické jevy atd...
Cena II.: okrajově by mne zajímalo jakou měřící techniku a jaké příslušenství používáte - podle kresbiček usuzuji že to asi nebude jen otázka pár kliknutí a protokol je uložen. Každopádně nevím jak Vy, ale abych za jedno měření antény bral 1000,-kč (strávil nad přípravou a realizací víc než hodinu pracovního času), z toho platil daně, odvody, mzdy a ještě šetřil na kalibrace chod a obnovu laboratoře a jejího vybavení??? Nic proti Vám ale dle mého názoru máte obrovský potenciál zredukovaný na měřítko "cena" (to prosím berte jako konstatování, respektive poklonu namixovanou s osobním pocitem ve smyslu "takový talent - taková škoda ho").
Přeji hezký den...
PS: Je pravdou že za celou dobu jsem se s přeladěním filtru který byl už nasazený v provozu skoro nesetkal - jednoduše to není zapotřebí. Takže to klidně můžeme dělat také zadarmo.... :-)
0 x

stouracpetr

Mudroch_Jan píše:Díky za uvedení na pravou míru :-)
Ve zkratce: ladit podle CCQ - předpokládaná zvrhlost,

Neni zac,abych uvedl zalezitost na pravou miru,podotykam,ze jsem ve svem predchazejicim prispevku napsal:

...udaj o sile signalu a udaj o CCQ-oboji souvisi s utlumem filtru a CSV...
Vliv ladeni filtru na uroven signalu je kazdemu jasny,souvislost mezi CCQ spoje a CSV filtru je nyni jasna i Vam.

Mudroch_Jan píše:...je rozdíl dělat rezonátor pomocí šroubku,

To zvenku,co vidite,je skutecne sroubek,uvnitr je na konci sroubku jeste neco jineho...

Mudroch_Jan píše:Cena II.: okrajově by mne zajímalo jakou měřící techniku a jaké příslušenství používáte - podle kresbiček usuzuji že to asi nebude jen otázka pár kliknutí a protokol je uložen.

Zalezi na okolnostech,protoze Vam chci udelat radost,prikladam jednu maluvku,nebyla to jen otazka par kliknuti,musel jsem zmacknout tlacitko PLOT na HP 8757.

Mudroch.jpg
(235.51 KiB) Zatím ještě nestaženo

Mudroch_Jan píše:....ale abych za jedno měření antény bral 1000,-kč (strávil nad přípravou a realizací víc než hodinu pracovního času), z toho platil daně, odvody, mzdy a ještě šetřil na kalibrace chod a obnovu laboratoře a jejího vybavení???

P.S. To,co me zivi,delam nejen pro penize,ale take pro radost...jako ostatne rada jinych na tomto foru.

P.P.S.
Dotazal jsem se jednoho ze zakazniku,zda uz maji zkusenosti z provozu.
Odpoved:

Odesláno: 18 dub 2014 07:52
od.....

Dobry den, ano, funguji vyborne. Jedine do ceho jsem se jeste nepustil je lazeni na jiny kanal.Toho se trosku bojim abych to nerozladil :)
Jinak super. Je to presne to co jsem potreboval. Zatim mam jeste 3ks. Pristi mesic objednam dalsi.
Diky moc
S pozdravem
......
0 x

Mudroch_Jan

Díky za hezký obrázek reálného výsledku tří rezonátorů - je potěšující že i toto už dost pomáhá.
Dovolil jsem si ho použít pro demonstraci rozdílu jak měření tak použité techniky (vzhledem k položené otázce na rozdíly v cenách).
Rád bych věděl jaká je cena Vašich filtrů (určitě nejsem sám koho to zajímá)?

stouracpetr píše:Vliv ladeni filtru na uroven signalu je kazdemu jasny,souvislost mezi CCQ spoje a CSV filtru je nyni jasna i Vam.

Ach ten "maločeský" trapný sarkazmus... :-(
Ano, napsal jste to přesně - "souvislost" - to ovšem zdaleka neznamená, že je to (všeobecně) použitelný postup na který se dá spoléhat - spíše je to jen "polámaná berlička"...
Vy máte na měřící postupy "nějaký" názor, někdo jiný má zase svůj.
Já se například neztotožňuji s použitím všeobecného ukazatele CCQ (na který má vliv kde co) namísto měřáku, nebo s použitím skalární metody měření na vyšších kmitočtech...

stouracpetr píše:Dobry den, ano, funguji vyborne. Jedine do ceho jsem se jeste nepustil je lazeni na jiny kanal.Toho se trosku bojim abych to nerozladil :)
Jinak super. Je to presne to co jsem potreboval. Zatim mam jeste 3ks. Pristi mesic objednam dalsi.
Diky moc
S pozdravem
......

Děkuji, že jste potvrdil a podpořil co jsem tvrdil už před dávnější dobou...
Přílohy
Stourac_vs_Mudroch.jpg
Stourac_vs_Mudroch.jpg (77.48 KiB) Zobrazeno 3271 x
Naposledy upravil(a) Mudroch_Jan dne 21 Apr 2014 10:04, celkem upraveno 1 x.
0 x

stouracpetr

Protoze na dlouhe tlachani O Absolutni Dokonalosti opravdu nemam cas,zakoncim Vami vyvolanou soutez O Nejvetsiho Trpaslika prispevkem jednoho z Vasich oponentu:

PostPosted: 05.11.2013 - 03:01 #104880

p. Mudroch ste bozchyby odbornik, mozno vas raz niekto vyvazi zlatom, ale ak si precita Vas prispevok zacinajuci ISP tak radsej ujde a pojde robit pomocneho murara. To, ze Vas este nikto nevyvazil zlatom je mi jasne, nevidim Vas v zozname forbesu, teraz je tam nejaky Carlos Slim, vraj sa tiez zivi krimpovanim koncoviek na koaxi niekde v mexiku. Treba mu zavolat az poradi a k odbornej stranke pridat par obchodnickych grifov, jednoducho mam pocit, ze Vasa odbornost a vyjadrovanie ludi strasi. No a ked toto zvladnete sklbit .... Ste tam. Prajem vsetkym prijemny vecer- rano na tomto zaspatom fore.

http://skfree.net/index.php?name=PNphpB ... pic&t=8917
0 x