❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: UBIQUITI: AirGrid M2 or M5

Příspěvekod hapi » 15 years ago

no když myslíš, podle mě plošňák bude furt jenom plošňák ale záleží na jeho velikosti a kvalitě. Eap má třeba zase úhel 10°a lepší PSV ale ten úhel zase spíš záleží pro jakej pokles zisku takže spíš na výrobci.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mato1

Příspěvekod mato1 » 15 years ago

ja som toho nazoru, ze vyvoj ide az prilis rychlo do predu... nedavno kazdy zapajal este na 2,4ghz a zrazu kazdy funguje na 5ghz. na uvode sa davali ovislinky, potom doslo na rb alebo ubnt produkty. a to nehovorim o tom, ze na celkom dobrej ceste vidim aj vyvoj "N" rady 5ghz radii a v pripade UBNT aj "airmax".
nedavno si dost vela isp prerabalo klientov z 2,4ghz na 5ghz. o chvilu ich budu prerabat z 5ghz na 5ghz "N" alebo vyjde nieco novsie, lepsie a prejdu nato.

preto sa podla mna neoplati vyhadzovat pri kazdej instalacii priblizne 1000 sk navyse, lebo aj tak to skor ci neskor musi clovek prerobit na nieco novsie. a ked to ratam tak, ze rocne spravim cca 350-400 klientov, tak to je priblizne 350 x 1000 sk = 350 000 sk - za tri roky si kupim dalsi byt :-), alebo viac vrazim do rozvoja siete.
mozno teraz nadavate ze som hovado a ze rusim eter a co ja viem co, ale v mojom okoli je niekolko dalsich isp a kazdy po vacsine pouziva ubnt alebo lacne panelky a k tomu ovis - takze tiez ziadna vyhra. to je moj nazor a mna proste matika nepusti. proste pochopte to, ze to robite pre peniaze a nie pre vlastne dobro. a mne klienti nepreplatia cele naklady spojene s instalaciou. mozno vam stastnejsim hej, ale mne zial bohu nie.

a dalsia vec je tak, ze je to free pasmo... ak to nezarusim ja, zarusi to iny. len za posledny rok tu v mojom okoli pribudli dalsi dvaja isp a vysielace vydiet pomaly na kazdom desiatom dome.
0 x

hapi

ano, protože se pásmo zasírá, musíme používat kvalitnější klientský sady. Chceme konkurovat ostatním takže si připlatim na sadě mám o tom míň starostí s tim a stabilnější a spokojenější klienty. Vyší cenu si zdůvodni jak chceš, třeba jim dej net na měsíc pro tebe jakoby zadarmo a tim měsícem ti splatí ten rozdíl.

Pokud vim, tak s Nkem se tu na foru moc lidí nechlubí. Podle mích skušeností je potřeba o 20dB silnější signál než normálně by to z toho dostalo tu rychlost což venku bez překročení limitů nejde, to jde doma na stole kam byla ta technologie vymyšlená a kde Nko pojede protože tam pro to má předpoklady napříkald v odrazech který Nko defakto potřebuje a venku je pro změnu spíš nemá. Proto se asi nejspíš i oběvily 22dB duální parabolický antény pro klienty a silný sektorovky a aby to nezprasily uplně, tak jsou ty antény poměrně kvalitní i parametrově protože věděj, že nějakou shit anténou jim to neproteče.

Z 2.4GHz na 5GHz se přechází přece proto, že 2.4GHz nemá kanálový rozestupy, nemá takový výkony a už vůbec nemá takový rychlosti. Nepřipojujem lidi na 5GHz kvůli tomu že je to cool ale proto, že tam je rychlost. Navíc skoro každej kdo má doma net, si dřív nebo později koupí APčko na stůl v 2.4GHz a seš v řiti.
0 x

mato1

hapi píše:ano, protože se pásmo zasírá, musíme používat kvalitnější klientský sady. Chceme konkurovat ostatním takže si připlatim na sadě mám o tom míň starostí s tim a stabilnější a spokojenější klienty. Vyší cenu si zdůvodni jak chceš, třeba jim dej net na měsíc pro tebe jakoby zadarmo a tim měsícem ti splatí ten rozdíl.

Pokud vim, tak s Nkem se tu na foru moc lidí nechlubí. Podle mích skušeností je potřeba o 20dB silnější signál než normálně by to z toho dostalo tu rychlost což venku bez překročení limitů nejde, to jde doma na stole kam byla ta technologie vymyšlená a kde Nko pojede protože tam pro to má předpoklady napříkald v odrazech který Nko defakto potřebuje a venku je pro změnu spíš nemá. Proto se asi nejspíš i oběvily 22dB duální parabolický antény pro klienty a silný sektorovky a aby to nezprasily uplně, tak jsou ty antény poměrně kvalitní i parametrově protože věděj, že nějakou shit anténou jim to neproteče.

Z 2.4GHz na 5GHz se přechází přece proto, že 2.4GHz nemá kanálový rozestupy, nemá takový výkony a už vůbec nemá takový rychlosti. Nepřipojujem lidi na 5GHz kvůli tomu že je to cool ale proto, že tam je rychlost. Navíc skoro každej kdo má doma net, si dřív nebo později koupí APčko na stůl v 2.4GHz a seš v řiti.

no uz len zo zvedavosti som zavolal kolegovi, ktory ma na starost komplet support a hotline pre zakaznikov. za vyse rok a pol co nasadzujeme NS sa stalo len 1-2 krat ze to zmrzlo a to bolo len z tych prvych kusov, kde sa davali nejake pochybne zdroje. inak absolutne nikdy nic nezdochlo a to su tam vzdy povodne FW, nikdy sme neprepalovali nikomu nic.
jasne ze je podla vacsiny z vas lepsia alternativa ako klient RB+MK... a viete preco? lebo je uplne jasne, ze vzdy pojdu dve rovnake platformy lepsie proti sebe ako dve odlisne. je jasne ze pojde lepsie MK oproti MK alebo tiez UBNT oproti UBNT a je tiez jasne, ze pojde horsie UBNT oproti MK. je tam kompatibilita, ale urcite nie na tej urovni ako ked pouzijes rovnakeho vyrobcu HW ako aj SW.
inak spoje, kde mi nestiha RB s nstream davam automaticky bullet m5 a cuduj sa svete - je to podstatne odolnejsie voci ruseniu, odozvy super, stabila super a priepustnost cca 60-65 mbit. pri idealnom stave na MK dostanem 40 mbit, ale idealny stav je velmi malo kedy a zvacsa zo spojom dostavam 25-33 mbit, pricom bullet da dva krat tolko. MK ma podstatnu vyhodu v manazmente a v moznosti nastavenia, preto ho aj davam zatial na vsetky vysielace.
skoda ze RB nevyraba all-in-one riesenie, nieco ako UBNT. proste vzdy sa srat s kabelom, pigtailom a kartou nie je najlepsia zabava... a tam sa chyta najviac rusenia a tam sa pokazi vzdy najviac veci.
0 x

hapi

hochu, vzít M5ku a připojít to k anténě umí každej. TX26dB dělá divi co, citlivost Nkových karet udělá taky svoje. Pak se nediv že je to odolnější víči rušení když jsi ho přebil 10dB.

Ve směs bych tě označil za negramotnýho co se týče wifi když nejseš schopnej ani kloudně rozject nstreme. Tak jak na testech M5ky ukazujou maximálku 100Mbit a ty máš 60-65Mbit, tak přesně takhle to neumíš s nstremem. Taky jsi v RBčku použil nejlevnější karty, slabej 5m kabel, shitovej pigtail a podobný věci. Vůbec se endivim že s tebou nstreme nekamarádí.
0 x

mato1

hapi píše:Ve směs bych tě označil za negramotnýho co se týče wifi když nejseš schopnej ani kloudně rozject nstreme. Tak jak na testech M5ky ukazujou maximálku 100Mbit a ty máš 60-65Mbit, tak přesně takhle to neumíš s nstremem.

neviem o co ti ide hochu... nechcel som do teba narazat, kedze ta povazujem za normalneho chlapika na tomto fore, ale prestavaju ma bavit tvoje sproste reci a nararazky na mna, pricom ti pravdepodobne tecie este mlieko po brade. nedokazes proste prezit fakt, ze moze aj nieco ine ako MK fungovat v pohode??? alebo si ti proste zena za posledny tyzden nedala ci co? proste nauc sa respektovat ineho nazor - forum je o nazoroch, radach a o debate komu co ako funguje a nefunguje.

60 mbit mi bullet m5 da na 20mhz kanale v 40 mhz to da skoro mozno 100 mbit, ale neskusal som - resp. som nemal dostatocne silne stroje na oboch stranach aby som to mohol odmerat. ale tolko nemusim tlacit aj tak nikde... tam kde musim mam uz licenc. tak mi nehovor ze co "umim a co neumim". mam niekolko desiatok spojov, kde mi MK dava v nstream v pohode 35-40 mbit, ale tam kde je proste velke rusenie a je dlhsi spoj, tam mi to proste neda a prakticky vsade mam dlhe spoje xr5 karty, teda vykonovo som na tom tak isto ako s bulletom. a zaujimave je, ze na tychto dlhych spojoch na 90 % prekracujem vykony s MK, kedze inak mi to nechce chodit normalne a je zaujimave, ze bullet mi chodi s vacsou priepustnostou a nizsim vykonom - co mi u MK nefungovalo - hoci som sa o regulaciu snazil mozno az prilis.

u nas funguje par isp, ktory ma na jednom vysielaci bezne 3 x vsesmerku na 5ghz, takze rusenie je tu viac nez brutalne. ak ma niekto zaujem, tak sem postnem aj foto, par sme ich vysielacov sme odfotili...
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

mato1: víš prd o rušení pane, to co tady píšeš je použitým nevhodným materiálem. Představ si dědinu na kopci, nějvětší kopec v okolí, pak si představ, že na každém třetím baráku jsou technologie. Dále si představ lokalitu 10km vzdálenou, spoj směrem na ten kopec. Na tom kopci není problén naskenovat 60 okolních sítí. Tak, a teď si vem 2 mikrotiky, 2 CM9ky, kabely od klímy, 2 antény PW a máš na ten kurevsky zarušený kopec při fixnutém bittrate na 36Mbit reálnou přenosovou rychlost (nstreme mód) pěkných 29Mbit HD.
To, že ti dá nko takové rychlosti je jedině tím, že ubnt je blbuvzdorné a není potřeba tam nic mimo vysílacího výkonu nastavovat. Takže člověk který o tom ví prd, může nastavením velice málo zprznit....
0 x

mato1

Leeonek píše:mato1: víš prd o rušení pane, to co tady píšeš je použitým nevhodným materiálem. Představ si dědinu na kopci, nějvětší kopec v okolí, pak si představ, že na každém třetím baráku jsou technologie. Dále si představ lokalitu 10km vzdálenou, spoj směrem na ten kopec. Na tom kopci není problén naskenovat 60 okolních sítí. Tak, a teď si vem 2 mikrotiky, 2 CM9ky, kabely od klímy, 2 antény PW a máš na ten kurevsky zarušený kopec při fixnutém bittrate na 36Mbit reálnou přenosovou rychlost (nstreme mód) pěkných 29Mbit HD.
To, že ti dá nko takové rychlosti je jedině tím, že ubnt je blbuvzdorné a není potřeba tam nic mimo vysílacího výkonu nastavovat. Takže člověk který o tom ví prd, může nastavením velice málo zprznit....

ver mi, ze rusenie je tu viac nez velke... ale nebudem sa k tomu viac vyjadrovat. nechce sa mi tu s vami chalani hadat. niektorych z vas povazujem za borcov vo svojom obore a viem ze kazdy ma svoje odskusane veci, ktore mu funguju a preto by som ja osobne nevedel do niekoho rypat a nadavat mu pomaly do debilov, lebo nepouziva to co ja.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

asi udeláme soutěž o co nejvíce zarušenou lokalitu :) nechce nekdo založit anketu? myslím to vážne
0 x

mato1

honzam píše:asi udeláme soutěž o co nejvíce zarušenou lokalitu :) nechce nekdo založit anketu? myslím to vážne

tak fotiek by som vedel dat kopec. take ze tri vsemserky na jednom bode a prijem tiez na 2,4ghz k tomu - samozrejme panelkou, je u nas samozrejmost

pri 5ghz rovnaka situacia...
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 15 years ago

Hapi, asi ses stastnej clovek jestli mas komercni sit, lidi k tobe chodi i pres vyssi porizovacku :)
Me kolikrat zavolaji lidi kdyz jim reknu cenu XX, oni reknou hmm ale firma YY to ma za 1000-1500Kc. Tak ja se vam jeste ozvu.
Bohuzel uz si lidi nenechaji vysvetlit ze zarizeni nikdy nebude jejich ale vidi tu cenu - kvalita je pak na druhem miste bohuzel, jsme ceskej narod. :roll:
Takze bych UBNT jako takovy nehazel nekam do spiny, samy jsme vymenili jednu trasu kde byly MK proti sobe a byla bud varianta turbo + nstream nebo dat Mkovy bullety. Vzhledem k tomu ze jsme potrebovali dalsi zarizeni na jedne strane a je tam malo mista, jsme udelali ty bullety a spokojenost, FW doladili a funguje to opravdu dobre a rekl bych ze i lepsi rychlosti jak nstream+turbo. Mame oba pripady a ted mam na mysli ze oboji ma CCQ=95-100%. Zadne kolisani nebo tak.
Vim ze MK kdyz dam anteny proti sobe dam nstream tak vic jak 30-32Mbit neudelaji. Na TCP ne. Ten bullet da na TCP tech 55-60Mbit realne.
0 x
Daniel Tasáry

hapi

tady si už lidi mezi sebou řekly co od koho můžou očekávat proto sice pořízení o něco větší ale kvalita je jinde. Oni sice třeba vemou konkurenci ale až jim vyprší smlouva, jdou k nám protože hůř než u nich dopadnout nemůžou. Za ty léta na to přijdou postupně všichni.

Jinak nstreme dokáže v reálu vytahnout 35Mbit/5Mbit reálných internetových dat. Koukali jste na i4wifi? Je tam test UBNTu od někoho ze slovenska. Latenci nad 100ms považuju za nefunkční spoj a tam dosahoval klidně na 300ms což se u nstreme v tubru prostě stát nemůže ale to je každýho věc.
0 x

Star_Gate

Příspěvekod Star_Gate » 15 years ago

To happi: Jenom pozor aby všichni co pudou od konkurence neskončili na DSL-ku, což se mi zdá pravděpodobnější. Spousta českých ISP si neuvědomí základní fakt. že když jim to bude blbnout, tak nikdo neviní jenom toho ISP, ale prostě bezdráty jako takový... Všem jim děkuju, aspoň maj firmy nabízející DSL bohatýho ježíška.
0 x

hapi

to ano ale lidi jsou blbý, DSL taky vypadává a ne zrovna nijak málo, tedy spoň tady vypadává a je pomalí ale to si lidi neřeknou. Někteří prostě na wifi zanevřely. Někdo prostě wifi nechce ani vidět protože ho někdo prostě zkazil.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 15 years ago

Hapi líbí se mě jak jsi pěkně zaujatej proti UBNT.
hele víš co je hlavní, chce to klid. prostě budou dvě skupiny lidí:
t co používají UBNT a ti co používají Mtik, ti co používají UBNT věří, že dělají sít na kvalitních a levných produktech a ti co dělají na MK, ti zase věří že je spasí Kvalita Švýcarských produktů. Škoda že do nich strkáte ty tragický karty, jak že se jmenujou ? CM9 ?
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček