❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zpoplatnění volných pásem !!

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
kraljan

Re: Zpoplatnění volných pásem !!

Příspěvekod kraljan » 10 years ago

Podle mého názoru je dnes možné připojovat i pevnou službu v 5,5GHz (na rozdíl od názoru p. Peterky a možná i některých lidí z ČTU), takže ČTÚ s tím problém nemá. Spíš jsem měl na mysli, že se může stát po lobingovém tlaku, že se v novém VO prohlásí 5500-5700, že je možné používat jen v souladu s mezinárodním doporučením tj. jen pro pohyblivou službu a navíc leteckou a pak už byl docela problém. Zřejmě tímhle směrem míří iniciativa p. Peterky, kdy se snaží o prosazení, že by ČTÚ nemělo podmínky novými VO zhoršovat, ale spíš uvolňovat.
Jan2 píše:Moc tomu asi nerozumim, takze ja cca 10 let hlasim CTU do formulare , ze pripojuju na 5 GHz, CTU je to celou dobu jedno , i pres zmenu ve VO-R,
a najednou to jedno nebude ?
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 10 years ago

ze sem tak smely, jak to maji osefovane nasi bratia slovač ?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

kraljan píše:Podle mého názoru je dnes možné připojovat i pevnou službu v 5,5GHz (na rozdíl od názoru p. Peterky a možná i některých lidí z ČTU), takže ČTÚ s tím problém nemá. Spíš jsem měl na mysli, že se může stát po lobingovém tlaku, že se v novém VO prohlásí 5500-5700, že je možné používat jen v souladu s mezinárodním doporučením tj. jen pro pohyblivou službu a navíc leteckou a pak už byl docela problém. Zřejmě tímhle směrem míří iniciativa p. Peterky, kdy se snaží o prosazení, že by ČTÚ nemělo podmínky novými VO zhoršovat, ale spíš uvolňovat.
Jan2 píše:Moc tomu asi nerozumim, takze ja cca 10 let hlasim CTU do formulare , ze pripojuju na 5 GHz, CTU je to celou dobu jedno , i pres zmenu ve VO-R,
a najednou to jedno nebude ?

Tak to pozor, to je i můj názor, že to není problém 5GHz radia používat v rámci pevné instalace. Stejně tak na 17 GHz. Bohužel to nebyl názor Úřadu. Moje stížnost byla právě proti výkladu, že na 17GHz se používá Pohyblivá služba. Argumentuji právě tím, že úřad musí reflektovat stav a znění zákona.
Důsledkem je to, že buď úřad řekne, ano vše je v pořádku, zmýlili jsme se a v rámci využítí spektra na základě VO je závazný §9. A nebo bude trvat na svém výkladu se zmiňovaným §15 a potom to má pouze jediný další logický krok: Státní zastupitelství a trestní oznámení pro porušení §329 a 330§ a náš občanský tlak na změnu VO v souladu s §4 a §5 na základě §12.
Naposledy upravil(a) Insider dne 18 Jan 2015 17:19, celkem upraveno 1 x.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Insider
Kontaktovat uživatele:

pcwifi píše:ze sem tak smely, jak to maji osefovane nasi bratia slovač ?

Slováci? Co se týče komunikace s úřadem, tak se zdá, že tam narozdíl od našeho státu mají některé věci v daleko větším pořádku. Na dotaz přijde odpověď během pár hodin, žádné vytáčení, jasná odpověď a formulace.
0 x

pcwifi

ó ne myslel sem jak maj osefovane pouzivani 5Ghz pasma... jesi je to stejna hatmatilka jako u nas nebo tam maj vyjimecne jasno.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Insider
Kontaktovat uživatele:

pcwifi píše:ó ne myslel sem jak maj osefovane pouzivani 5Ghz pasma... jesi je to stejna hatmatilka jako u nas nebo tam maj vyjimecne jasno.

Myslím, že se to ve stejném gardu používá po celé evropě :)
0 x

kraljan

Příspěvekod kraljan » 10 years ago

Zkusím pár mých myšlenek k stávající situaci:
zkusme se vrátit do raných dětských let, pepíček a lojzíček na pískovišti - mamíí, pepíček mě šlápl na moje bábovičky a ještě mě kopl. A cos mu udělal - nic, jen jsem se opřel o jeho bábovičku a ona spadla.
Skoro mi to připadá, že je to podobné na telekomunikačním trhu - ISP si šáhli díky špatné nabídce Telekomu na zákazníky, kteří chtěli internet za rozumné peníze, pak zas O2 začalo dávat akční nabídky, teď ISP začali konkurovat i v telefonních službách, nejdřív VoIP a teď světe div se i v mobilních a tlačí ceny dolu. Možná taky velcí operátoři mohou cítit jako hrozbu ambice ISPA šáhnout si pro velké zakázky národního rozsahu, kde se doposud přetahovalo O2 s pár velkými firmami. Viz "Dalším cílem je rozšiřování členské a zákaznické základny tak, abychom společně dokázali pokrýt službami jednotlivých operátorů celou republiku. Toto nám poskytne možnosti soutěžit o zakázky národního rozsahu." z webu ISPA.
Prostě velkým operátorům i díky malým ISP klesají výnosy a i zisk a hrozí, že dále budou klesat.
A O2 možná zkouší kontrovat tím, že bude chtít omezit základní zdroje alternativních ISP, kterými jsou frekvence.
Podle mého názoru se jim to možná může i povést, ale jediným důsledkem stejně bude, že se o to víc začnou budovat optické sítě. Začne to totiž podstatně lépe vycházet ekonomicky než pomocí rádií.
K dotacím na zřízování NGA sítí: můj názor je takový, že menší a malí ISP nemají šanci si na tyto dotace šáhnout a i kdyby to náhodou někoho napadlo, tak administrativa s tím spojená ho rychle odradí. Určitě se vymyslí spousta různých podmínek, podobně jako u akce Zelená úsporám, kdy většinu peněz z dotace spolkne dodavatel, který splní podmínky. A pochybuji i o tom, že by i ISPA měla šanci získat dotaci. Navíc to těm kdo dotaci získá vylepší povinností umožnění přístupu k budované síti. Možná i to je důvod zvažovaného rozdělení O2, tak aby mohli prodávat služby na velkoobchodní bázi draze cizím, protože draze to prodají i sami sobě a nikdo jim nebude moci nic vyčítat. Tuto možnost malý poskytovatele mít nebudou.
Zjednoduším to: ať se bude dít cokoliv, tak si většina stejně najde svou cestu a spoustu z nás to i posílí a třeba naučí a donutí dělat byznys pořádněji. Tím pádem bude O2 tam kde je teď a to na podstatně delší dobu. Už teď má stejně skoro každý poskytovatel problém umístit víc MB do vzduchu, protože vzduch prostě nafukovací není a ČTÚ žádné jiné pásmo, které by bylo tak elegantní jak 2,4 a 5,5 prostě nemá a mít nebude.
Za mě tedy si myslím, že toto dění většině spíš pomůže i když je možné, že někteří menší ISP, např. kteří přeprodávají ADSL konektivitu skončí.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 10 years ago

kraljan píše:Zkusím pár mých myšlenek k stávající situaci:
zkusme se vrátit do raných dětských let, pepíček a lojzíček na pískovišti - mamíí, pepíček mě šlápl na moje bábovičky a ještě mě kopl. A cos mu udělal - nic, jen jsem se opřel o jeho bábovičku a ona spadla.
Skoro mi to připadá, že je to podobné na telekomunikačním trhu - ISP si šáhli díky špatné nabídce Telekomu na zákazníky, kteří chtěli internet za rozumné peníze, pak zas O2 začalo dávat akční nabídky, teď ISP začali konkurovat i v telefonních službách, nejdřív VoIP a teď světe div se i v mobilních a tlačí ceny dolu. Možná taky velcí operátoři mohou cítit jako hrozbu ambice ISPA šáhnout si pro velké zakázky národního rozsahu, kde se doposud přetahovalo O2 s pár velkými firmami. Viz "Dalším cílem je rozšiřování členské a zákaznické základny tak, abychom společně dokázali pokrýt službami jednotlivých operátorů celou republiku. Toto nám poskytne možnosti soutěžit o zakázky národního rozsahu." z webu ISPA.
Prostě velkým operátorům i díky malým ISP klesají výnosy a i zisk a hrozí, že dále budou klesat.
A O2 možná zkouší kontrovat tím, že bude chtít omezit základní zdroje alternativních ISP, kterými jsou frekvence.
Podle mého názoru se jim to možná může i povést, ale jediným důsledkem stejně bude, že se o to víc začnou budovat optické sítě. Začne to totiž podstatně lépe vycházet ekonomicky než pomocí rádií.
K dotacím na zřízování NGA sítí: můj názor je takový, že menší a malí ISP nemají šanci si na tyto dotace šáhnout a i kdyby to náhodou někoho napadlo, tak administrativa s tím spojená ho rychle odradí. Určitě se vymyslí spousta různých podmínek, podobně jako u akce Zelená úsporám, kdy většinu peněz z dotace spolkne dodavatel, který splní podmínky. A pochybuji i o tom, že by i ISPA měla šanci získat dotaci. Navíc to těm kdo dotaci získá vylepší povinností umožnění přístupu k budované síti. Možná i to je důvod zvažovaného rozdělení O2, tak aby mohli prodávat služby na velkoobchodní bázi draze cizím, protože draze to prodají i sami sobě a nikdo jim nebude moci nic vyčítat. Tuto možnost malý poskytovatele mít nebudou.
Zjednoduším to: ať se bude dít cokoliv, tak si většina stejně najde svou cestu a spoustu z nás to i posílí a třeba naučí a donutí dělat byznys pořádněji. Tím pádem bude O2 tam kde je teď a to na podstatně delší dobu. Už teď má stejně skoro každý poskytovatel problém umístit víc MB do vzduchu, protože vzduch prostě nafukovací není a ČTÚ žádné jiné pásmo, které by bylo tak elegantní jak 2,4 a 5,5 prostě nemá a mít nebude.
Za mě tedy si myslím, že toto dění většině spíš pomůže i když je možné, že někteří menší ISP, např. kteří přeprodávají ADSL konektivitu skončí.

Docela pochybuji, že na vesnici pro 60 uživatelů vyjde levněji tahat optiku, než vybudovat pár přístupových bodů a spojit je radiem... Něco jiného je kopat k paneláku, kde je ve vchodě 25 přípojek... Výsledek bude, že ISPík bude bez vesnice a lidé na vesnici sáhnou po dsl, nebo mobilní službě - ostatně o to Kellnerovi jde.

Navíc touto jeho snahou se tenhle job stává nejistým alespoň do doby, než si nějak vybojujeme zachování free pásem pro kom. použití, nebo přiklepnutí NGA dotací. Možná někteří ISPci z části pozastaví investice a budou čekat - tím nějaký ten čas ztratí...

Nevidím na tom moc pozitiva.

Jinak souhlas.
0 x

Pintero

Příspěvekod Pintero » 10 years ago

Besito píše:Docela pochybuji, že na vesnici pro 60 uživatelů vyjde levněji tahat optiku, než vybudovat pár přístupových bodů a spojit je radiem... Něco jiného je kopat k paneláku, kde je ve vchodě 25 přípojek... Výsledek bude, že ISPík bude bez vesnice a lidé na vesnici sáhnou po dsl, nebo mobilní službě - ostatně o to Kellnerovi jde.

Pokud to tak bude, pro koncaka to nakonec muze byt financni pruser - zakladni cena DSL pripojky je 750,- Kc, v pripade zvyhodnene nabidky (rocni uvazek) je cena 500,-Kc. Pokud na vesnici nebude konkurence, majoritniho operatora nebude nic nutit zvyhodnene nabidky poskytovat.....
Je to dobre vymysleny, nebudou muset zdrazovat - jen skonci akcni ceny :wink:
0 x

pcwifi

optika jo ale kde to tahat ? at se odsprajcne CEZ a EON a nakloni se nejakym jednanim umisteni na sloupy v obci. Tento rok se v tomto smeru ma lecos hnout ale nevim nevim no... jina snadna cesta neni. Posledni "kabelova" sance je vedeni mezi domy a jak clovek narazi na 1 vola v sérii, tak konec. V tomto sou vyhlidky pomalu rovny nule.
0 x

Besito

Příspěvekod Besito » 10 years ago

pcwifi píše:optika jo ale kde to tahat ? at se odsprajcne CEZ a EON a nakloni se nejakym jednanim umisteni na sloupy v obci. Tento rok se v tomto smeru ma lecos hnout ale nevim nevim no... jina snadna cesta neni. Posledni "kabelova" sance je vedeni mezi domy a jak clovek narazi na 1 vola v sérii, tak konec. V tomto sou vyhlidky pomalu rovny nule.

No a proto bychom měli táhnout za jeden provaz a koordinovaně vyvíjet tlak...
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 10 years ago

Prominte, ze vam do toho asi trochu hodim vidle, ale ono vzdy zalezi na uhlu pohledu. Kdyz se na to podivam z pohledu kmit. spektra, tak by to zpoplatneni prineslo vyssi kvalitu, protoze by odpadlo do znacne miry vzajemne ruseni. Chapu, ze pojem kvalita, je mnoha lidem cizi, ale v kontextu s tim co pisu dale, se k ni nakonec stejne vsichni dopracuji.

Cely problem v podstate tkvi v tom, ze kmit. spektrum neni nevycerpatelne a dochazi k cimdal vyssi penetraci, coz v korelaci s mnozstvim instalovanych bezdratovych technologii na sqm, dela z CR velmoc a take to nese svoje problemy, ktere mnoho zemi vubec nezna.

V podstate tak postupne dochazi k tomu, ze zejmena v bezpoplatkovych pasmech zacina byti dosti tesno a tim, jak neustale rostou pozadavky na kapacitu prenosu, nuzky se cimdal vice rozeviraji. Urad (CTU) je tedy pod dvojim tlakem. Jednak ze strany velkych operatoru a jednak ze strany ostatnich uzivatelu spektra. Vsichni chteji vetsi sirky pasma, nove pridely a nikdo by za to nejradeji nedal ani korunu. Stat ma pak navic garantovat, ze tam nebude dochazet ke kolizim.

Mam k tomu vsemu nasledujici:

1) Jak uz jsem napsal, je treba vychazet z faktu, ze: "CTU uz neni seriozni partner a jeho rozhodnuti se meni jak pocasi". Podotykam diky lobby ze strany ruznych subjektu.

2) Nevim jak je to mozne, ale na zapad od nas je optika zcela beznou zalezitosti i na vesnicich. Ze by tam spektrum bylo podstatne drazsi nez tady ? Asi se jim vyplati tahat sklo, jinak by to nedelali.

Plati jedna zakladni vec. Velci operatori mohou lobovat jakkoliv, ale jednu vec schopni udelat nejsou. Stale jeste nejsou schopni dostatecne dynamicky investovat vlastni infrastrukturu a timpadem udavat trend vyvoje. Jednoduse z toho duvodu, ze jejich struktura je zkostnatela, v podstate postavena na 2G sitich, akcionari casto nenazrani, prilis daleko od svych firem a bez znalosti problematiky, ceny telco sluzeb prilis nizke a tak na infrastrukturu proste nezbyva. LTE to nezachrani, protoze moralne zestarne driv, nez se stihne zaplatit.

Seberou vam bezpoplatkova pasma ? To se nakonec stat muze. No a ? Oni se neboji WiFi. Boji se ve skutecnosti toho, ze jste schopni velmi rychle penetrovat uzemi optikou, pripadne vysokokapacitnimi RR spoji a tu WiFi pak nasledne pouzit pro pristup k takto vytvorene siti. Boji se toho, ze rada z ISP to dela s minimalnimi naklady a vsechny vydelane penize otaci okamzite do dalsiho rozvoje sve site. A to je cesta i do budoucna, protoze jak pravi klasik JdC: "kdo chvili stal, jiz chcije opodal".

Jinak receno, zasadni rozdil ve filozofii telco operatoru vs ISP je ve skutecnem nahledu na to, co je jejich cilem. Operatori rozhodne neudelaji ani Ň proto, aby byl internet levnejsi. Nemaji duvod, protoze naordinovanym cilem lidi v techto firmach, je maximalizovat zisky akcionaru.

Pokud se ISP upnou na bitvu o bezpoplatkova pasma prilis, mohou ztratit cas, ktery se hodi velkym operatorum na konsolidaci svych struktur a doreseni problemu s rozvojem a modernizaci siti. O akvizicich TMCZ (T-systems a GTS) se vi, stejne tak o rozhodnuti velke dvojky (TMCZ a O2) sdilet svou infrastrukturu a stejne tak o porcovani medveda (O2), ktere aktualne provadi jeho novy vlastnik. Pocitam, ze obema zminenym bude trvat jeste 2 roky, nez daji rozumne dohromady svou strukturu a technologie tak, aby byli konkurenceschopni.

O ten cas tady jde ted ze vseho nejvic, rekl bych a to je mozna duvod, proc vas zasobuji podobnymi kauzami, jakou je pokus o zpoplatneni nezpoplatnitelneho. Oni ve vysledku nemusi vyhrat, protoze oni maji svou infrastrukturu a maji svoje kmitocty, ale vam ten boj sebere vic sil a radu z vas to muze vzit sebou, pokud se budete prilis upinat na to, co umoznuje VO-R a zapomenete rozvijet svou sit. Ze to uz nepujde tak lehce a budou k tomu treba nove znalosti a zkusenosti ? Ano to je mozne, ale je to cesta. Dobre uz bylo.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 10 years ago

Insider píše:
pcwifi píše:ze sem tak smely, jak to maji osefovane nasi bratia slovač ?

Slováci? Co se týče komunikace s úřadem, tak se zdá, že tam narozdíl od našeho státu mají některé věci v daleko větším pořádku. Na dotaz přijde odpověď během pár hodin, žádné vytáčení, jasná odpověď a formulace.

JJ v tomto klobúk dolu pred hovorcom , ked bolo čokoľvek treba , pomohol , nasmeroval správnym smerom , alebo nakontaktoval na kolegu .

Insider píše:
pcwifi píše:ó ne myslel sem jak maj osefovane pouzivani 5Ghz pasma... jesi je to stejna hatmatilka jako u nas nebo tam maj vyjimecne jasno.

Myslím, že se to ve stejném gardu používá po celé evropě :)

V národnej frekvenčnej tabuľke pri RLAN využití nieje definované či ide o pevnú/pohyblivú službu :
http://www.vus.sk/ntfs/php/zobrazTabulk ... acie=0%2C0

U vás ako na to pozerám tak je definovaná ako pohyblivá a o pevnej službe v tomto pásme ani ťuk.

http://www.ctu.cz/cs/download/plan-vyuz ... 012-09.pdf

Ale zato máme vo všeobecnom oprávnení iné chuťovky

Na rádiových zariadeniach je zakázané vykonávať akékoľvek elektrické alebo mechanické úpravy, ktoré by mohli zmeniť ich technické vlastnosti zaručené výrobcom. K
rádiovým zariadeniam je zakázané pripájať externé zosilňovače alebo externé antény, ktoré neboli určené výrobcom rádiového zariadenia

Teda všetky RBčka , rockety ,... ku ktorým máme pripojené antény , prevádzkujeme nelegálne .

Pintero píše:Pokud to tak bude, pro koncaka to nakonec muze byt financni pruser - zakladni cena DSL pripojky je 750,- Kc, v pripade zvyhodnene nabidky (rocni uvazek) je cena 500,-Kc. Pokud na vesnici nebude konkurence, majoritniho operatora nebude nic nutit zvyhodnene nabidky poskytovat.....
Je to dobre vymysleny, nebudou muset zdrazovat - jen skonci akcni ceny :wink:

Koľko základná cena za DSL ? U nás orange predáva DSL od 6,99€ čo nieje ani 200kč
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

GRFS píše:Prominte, ze vam do toho asi trochu hodim vidle, Dobre uz bylo.

V celku se dá souhlasit, mám jenom několik poznámek, vidle do toho nehážeš, je to pěkná debata.

1) Tam kde jsme je mimochodem zásluha ČTÚ a jeho liknavost k systémovému řešení problematiky správy spektra, nulová schopnost reagovat na vývoj technologií, nulová schopnost trh účelně regulovat. V podstatě je nutné pochopit, že ČTÚ je nekompetentí ačkoliv oprávněná cokoliv měnit.Inu regulátor na posledních příčkách..

2) Ukázalo se a s tím s tebou nesouhlasím, že VO je natolik progresivní metoda, že dovede pásmo vyždímat do posledního Herze a to naprosto účelně a efektivně
a)kdybychom měli spočítat, jaká by dosáhla kapacita dosažitelného payloadu v případě IO ve srovnání s dnešním využitím, dostali bychom se několikařádově na nižší čísla. Protože ochranné intervaly v IO jsou tak rozhazovačné, že mluvit o účelném nakládání se spektrem je fantasmagorie, nehledě na fakt, že zde funguje systém nákupu frekvencí jen tak pro případ a ve skutečnosti tam nikdo není.
b)IO jsou předmětem politikaření. V Praze jsou zcela zjevně lokace, kde by příděl měl zafungovat, je tam dlouhodobě volno, ale výsledkem zahájeného řízení pro uvedené pásmo je negativní stanovisko, vyhozených 5000 a 5000 není nic jiného, než 5 let zisků z 1 klienta. Zní to blbě, ale to je naše matematika. Dokonce vím o situacích, kdy si firmy nakupují 3,5 MHz kanály s minimálním výkonem v jednom směru v rastrech tak, aby si nikdo jiný do pásma "nesednul"
c)Kvalita služeb.. Úřad konečně vydal dokument zabývající se kvalitou služeb. Bohužel z tohoto pojetí nedojde k výraznému zvýšení, protože test je bezzubý a do doby, dokud nebudou jasně učeny hranice tříd kvality, tak se nic nezmění, protože bych chtěl kromě aDSL a LTE vidět technologii, kde je jitter 150 ms a 5procentní PL. Takže ani kvalita služeb dneska není to, čím mohou ve velké trojce argumentovat
d) cenová politika je naše nejtěžší zbraň.
e) hromadný rozvoj optiky s cenou pod 500Kč za přípojku měsíčně je z říše Sci-Fi
f) Model volných pásem je života schopný a kdybychom si provedli bilanci jakou strukturou se dnes odehrává koncový trafik v rámci našich sítí, zjistíme, že přes 80 procent ho je do CPE distribuován přes frekvence s povoleným záborem pásma 250MHz TDD + 2x112MHz FDD/mix + 2x80MHz FDD + 2x100MHz FDD + Eband, kde pro vyloženě CPE slouží pouze a jenom 250MHz. Takže na 250 MHz leží někde kolem 500 000 přípojek !

Argument vzácného zdroje je tedy v tu chvíli pouze floskulí, protože pokud je někomu líto 250 MHz proto, aby 500000 lidí mělo internet v oblastech, kde není vybudovaná infrastruktura, tak je pro mě debil. Argumentovat proto tím, že je potřeba nasypat 14 000 000 000 korun tomu, kdo tyto oblasti nebyl schopen za posledních 15let zasíťovat je potom z tohoto pohledu dost ubohé. Proto tvrdím, že pokud má někdo ty peníze v těch šedých oblastech dostat jsou to ti, kdo tam už něco předvedli a ne ti, kteří dneska žebrají o každou korunu. Mělo by to být i za cenu toho, že se peníze použíjí na zaplacení IO nebo správu VO pro vybudování efektivních sítí v těch lokalitách kde sítě nejsou. V momentě, kdy vznikne poptávka po kapacitě v těchto oblastech, vykopeme si optiku sami za peníze, které nám zákazník měsíčně platí. Proto, ale potřebujeme seriozní podnikatelské podmínky a ne to co ČTÚ předvádí v podobě pánů Dvořáků, Němců, Viků, Duchačů, Pravdů, Sujů, Macků a jiných.
0 x