❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Spoj 2xMK s CM9 na 5 GHz. Pujde to?

Návody a problémy s konfigurací.
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 19 years ago

Me na 2.4/b na 1.2 km, signal -62dBi nevytizena linka ping 1-2ms. Pri Bandwitch Testu 6.5/6.5Mbit ping 20-30ms.

Pri 2.4/g, signal -68dBi ping naprazdno 2-3ms, test 13/13Mbit, ping 30-35ms.

Jinak ten jeden packet, jak vzdycky vyleti...Dela to i me a co jsem cet, tak je to vlastnost (nechci psat vada) :) Atherosu. Ale je zvlastni, ze pokud mate na obouch stranach spoje stejne karty, tak by to delat uz nemelo. Alespon me to prestalo. Delalo to, kdyz jsem mel na jedny strane Dlink a na druhy CM9.
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

sub_zero píše:Me na 2.4/b na 1.2 km, signal -62dBi nevytizena linka ping 1-2ms. Pri Bandwitch Testu 6.5/6.5Mbit ping 20-30ms.

Pri 2.4/g, signal -68dBi ping naprazdno 2-3ms, test 13/13Mbit, ping 30-35ms.

Jinak ten jeden packet, jak vzdycky vyleti...Dela to i me a co jsem cet, tak je to vlastnost (nechci psat vada) :) Atherosu. Ale je zvlastni, ze pokud mate na obouch stranach spoje stejne karty, tak by to delat uz nemelo. Alespon me to prestalo. Delalo to, kdyz jsem mel na jedny strane Dlink a na druhy CM9.

Je to ale nepravidelne. Pul dne nic a pak to treba vyleti co x sty ping nahoru a pak se to zas jak kdyby ztrati. Nejak me to netrapi, jen jsem chtel vedet, spis se zeptat co by to mohlo delat. Jedine ze by z niceho nic poklesl nejak divne signal, i kdyz nechapu proc. Mozne je ale vse.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Ano. Mozne je vse... Ale me osobne ten jeden vetsi packet vadil, jelikoz pri hrani on-line her, se stavalo, ze ta hra zalagovala zrovna v tom packetu a pak jsem cekal treba 5 sec, nez se vse vrati do normalu. Zvlastni je, ze pokud je ta CM9/klient pripojena treba k 3Comu, tak jsem tenhle jeden packet vetsi nezaznamenal. Ale jak pisete, muze to byt cimkoli... :roll:
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

sub_zero píše:Ano. Mozne je vse... Ale me osobne ten jeden vetsi packet vadil, jelikoz pri hrani on-line her, se stavalo, ze ta hra zalagovala zrovna v tom packetu a pak jsem cekal treba 5 sec, nez se vse vrati do normalu. Zvlastni je, ze pokud je ta CM9/klient pripojena treba k 3Comu, tak jsem tenhle jeden packet vetsi nezaznamenal. Ale jak pisete, muze to byt cimkoli... :roll:

psalo se tu o jednom pingu z tisíce, do toho se netrefíš ani omylem když hraješ :-) pokud ano tak to není ani zdaleka jen jeden z tisíce. Zkus si nastavit nějaký menší rate na kartě, evidentně ti to skáče po rychlostech a neudrží se to na té co máš nastaneno (předpokládám že co to dá takže 54mbit)
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:
sub_zero píše:Ano. Mozne je vse... Ale me osobne ten jeden vetsi packet vadil, jelikoz pri hrani on-line her, se stavalo, ze ta hra zalagovala zrovna v tom packetu a pak jsem cekal treba 5 sec, nez se vse vrati do normalu. Zvlastni je, ze pokud je ta CM9/klient pripojena treba k 3Comu, tak jsem tenhle jeden packet vetsi nezaznamenal. Ale jak pisete, muze to byt cimkoli... :roll:

psalo se tu o jednom pingu z tisíce, do toho se netrefíš ani omylem když hraješ :-) pokud ano tak to není ani zdaleka jen jeden z tisíce. Zkus si nastavit nějaký menší rate na kartě, evidentně ti to skáče po rychlostech a neudrží se to na té co máš nastaneno (předpokládám že co to dá takže 54mbit)

Ja nepsal, ze to byl jeden z tisice :) na tom spoji 1.2km je momentalne signal -61 dBm a stabilne to drzi 54Mbit. A jede to jeste ve WDSku, (uz jsem tu nekde psal), propustnost se zvedla cca o 2-3Mbit oproti AP/bridge/klient. Kdyz tam byl na jedny strane Dlink jako klient proti CM9, tak to delal cca kazdej 20 packet. Jakmile jsou tam dve CM9 proti sobe, je klid.

btw, jen pisu svoji zkusenost :roll: :wink:
0 x

pepulis

Příspěvekod pepulis » 19 years ago

No ja to mam nastaveno napevno na 24 Mbit a rychlost se drzi, takze tim to asi nebude. Spoj je ap bridge-station.

Ted jsem to zkousel znovu, cca 3000 pingu, prumer 1 ms, ale max. byl nekde kolem 340, pritom signal byl behem testu do -72 dBm. Jako ten jeden dva pingy nicemu nevadi, aspon myslim. Uzivatel by to nemel pocitit.

Zeptam se jeste jinak. Testovali jste nekdy spoj pres ping -f ip. Vypisuje to docela zajimave vysledky a nechce se mi jim verit. Zkuste to nekdo z Vas a dejte mi vedet, jake mate vysledky.

UPDATE:

Chova se to podivne. Jako odezva vse super, ale ted zase jestli se to da rici hapruje rychlost, je tam po vetsinu doby stabilnich a nastavenych 24 Mbps, ale vsiml jsem si ze se to treba ted preplo na 6 Mbps, i kdyz byl signal -67. Tak to mi nekdo vysvetlete, co jeste vic chtit? Nebo proc se tak stalo. Mozna je to vlastnost, tim padem to prestavam resit, ale mozna je to necim jinym.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 19 years ago

pepulis píše:Chova se to podivne. Jako odezva vse super, ale ted zase jestli se to da rici hapruje rychlost, je tam po vetsinu doby stabilnich a nastavenych 24 Mbps, ale vsiml jsem si ze se to treba ted preplo na 6 Mbps, i kdyz byl signal -67. Tak to mi nekdo vysvetlete, co jeste vic chtit? Nebo proc se tak stalo. Mozna je to vlastnost, tim padem to prestavam resit, ale mozna je to necim jinym.

Mě dělá přesně tohle jeden klient, signal super, -70 max, rychlost nastavena do 24Mbitu a někdy se přepíná na 24/6, u mě ja ale zjevné čím to je, je dost bokem z vyzařovacího úhlu sektorky takže u mě je to evidentně tím. Další lidi kteří sou přímo v úhlu drží v pohodě na 24/24 s v podstatě stejným signálem. Údaj jen o signálu je podle mě zavádějící a nesvědčí o kvalitě spoje
0 x

skrebon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skrebon » 19 years ago

pepulis píše:Tak vse slape jak ma, ale vsiml jsem si ted, ze ma ping hodnotu po cca napr. 1000 pokusech v prumeru 0,8 ms a pak treba z niceho nic jeden vyleti na 150 ms. Tohle se mi delo i na 2,4, kdyz tam jeste byla. Kabely anteny pigtaily jsou uplne nove a myslim, ze rovnez dobre provede. Treba vcera se to nestavalo vubec. Signal je porad stejny.

Nalinkuj to na nejaku stabilnu rychlost ... treba na 18mbps ak sa to na tom udrzi a nebude to vyskakovat. Tusim od verzie 2,912 uz v tomto problem nebol.
0 x