❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

NV2 - nasazeni, zkusenosti

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: NV2 - nasazeni, zkusenosti

Příspěvekod hapi » 14 years ago

v4 preskakuju
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

doufám že jste ty grafy pochopily. NV2 jednoznačně zlepšilo kvalitu APčka jelikož to propustí aktuálně 2x tolik s latencemi okolo 30ms (TDMA period size 6ms) což předtim bylo hodně nad 150ms kde se nedalo dělat nic. A to nemluvim o rapidnim omezení packet lostu kdy je aktuálně pod 0.01% místo původních 0.5% a víc.

Oblast je dost zarušená a NV2 i tak z toho dost vytřískalo. Doufám že si ostatní ISPíci v oblasti uvědomí, že tohle je náš kanál už 4 roky a vysmahnou protože doufám že je to ruší ještě víc než předtim :-D
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

pokud brzo si tady neprectou ze to ma prinos a nenasadi to same :)
0 x

hapi

A já nenapsal že to je přínos? asi myslíš od víc lidí.

nooo u mě to je už druhý APčko ale to první neni tak extrémní a je to sektor s menšim rušením. Tohle byla vízva protože to je všesměr a s aktuálně asi 50 lidmi na tom. 31 je klientů ale jsou tam i paneláky s RB493 kde za tim je třeba 5 lidí. V brzký době se přepnou další dvě APčka ale furt to neni nic v porovnáním s touhle všesměrou. Je poslední tak musí ještě nějakej měsíc vydržet než se tam osadí sektory a s NV2 to fakt vydrží.

Hmm nevim, rc verzí jsem se nikdy nebál, vlastně všechno co tu lidi uváději jako že blbne mi nikdy neblbnulo už od v2.9. Nemám potřebu se v5.0rcX bát. Jestli jede na jednom klientovy tak pojede na všech uplně stejně. Podmínkou je nejnovější bios a pouze potřebný balíčky pro minimalizaci chyb v kombinaci s ostatními balíčky který se většinou vyskytujou. Podle mě je rozhodně lepší dát v5 než v4 + nv2 balíček.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Tak jsem byl dnes nucen nasadit také NV2. Důvod jednoduchý spoj 10km na obou stranách prowax 24dB na jedné straně 433AH na druhé straně stará RB532@333Mhz. Spoj má ještě ke všemu narušenou fressnelku lesem. Do toho mlha, mrholení a mokrý les. Spoj je slinkován na -64 pokud jsou karty v defaultu. Spoj vede nad městem a zarušeným prostředím. Propustnost bídná ccq 50-70. Po nasazení NV2 se zlepšily odezvy i propustnost.
Problém je v tom že na RB532 musí být zapnutý watchdog jinak RB vytuhne do mrtva a pomůže jen vypnutí a zapnutí. Pokud je ovšem watchdog zapnutý na IP jeho brány kterou v pohodě napingá tak se přesto rebootuje viz log.
Přílohy
nv2.JPG
nv2.JPG (43.36 KiB) Zobrazeno 2395 x
0 x

reset

Příspěvekod reset » 14 years ago

ta strana s RB532 je klient nebo paterni spoj ?
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

honzam

V tuto chvíli P2P páteřní spoj a zároven AP pro pár klientů. Bohužel zatím musí jet v OLD Nstreme protože když se zapne NV2 tak následují pravidelné rebooty. Nevím jestli to není slabým CPU v RB532 nebo nějakým bugem v 4.16. Když zapnu NV2 tak CPU vzroste a drží se kolem 50-70% když jsem přihlášem winboxem tak si myslím že CPUčkem by to být nemuselo.
Naposledy upravil(a) honzam dne 18 Jan 2011 22:40, celkem upraveno 1 x.
0 x

maacher222
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 14 years ago

Zdravim, chcem sa spytat ak AP je napr. RB711(na sektorovku) a ma povolene NV2 bez nstreme a klient ma napr. nejaky produkt od UBNT napr. AirGrid alebo nanobridgeM5 dokaze sa pripojit na taketo AP?
0 x

honzam

ne a nikdy moct nebude. Jsou to jiné protokoly
0 x

maacher222
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 14 years ago

honzam píše:ne a nikdy moct nebude. Jsou to jiné protokoly

OK, ide mi o to ze ak sa najde klient od konkurencie(ta pouziva UBNT) ci by som ho vedel pripojit na nase AP ktore ma NV2 povolenu, ok dik za radu :wink:
0 x

hapi

NV2 nemá nstreme. Lidi rozlišujte to, NV2 je prostě nstremeV2 a zpětná komptibilita neni a zároveň to neběží. POkud zároveň je myšleno to že jedno pakuje a druhý dělá TDMA.
0 x

hapi

honzam píše:V tuto chvíli P2P páteřní spoj a zároven AP pro pár klientů. Bohužel zatím musí jet v OLD Nstreme protože když se zapne NV2 tak následují pravidelné rebooty. Nevím jestli to není slabým CPU v RB532 nebo nějakým bugem v 4.16. Když zapnu NV2 tak CPU vzroste a drží se kolem 50-70% když jsem přihlášem winboxem tak si myslím že CPUčkem by to být nemuselo.

na tý všesměře je na jednom konci RB532 a taky jedno RB192 ale mám tam v5 a zátěž na RB532 je nula nula nic když tam nic neteče takže hádám chyba ve v4
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

koukni do nastavení watchdogu přes terminál co tam bude, jdou jsem něco nastavil ve winboxu ale v terminálu to bylo furt stejné, musel jsem to napsat růčo a potom se to až projevilo
nicméně nechápu jak můžeš mít takový signál na 10km s 24dB, to nechápu...
aha už to vidim default
no to ccq bude asi take problem v tom ze tam mela byt 29dB parabola a take ze na rb433 dat vykon do 5dB aby se to zase nerusilo, ja mam vsude na rb433 vykony do 5dB a funguje to dobre
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

já to typuju na ten les, signál je ok ale prostě les je les a odrazy a ztráty co způsobí se pěkně podepíšou na kvalitě spoje. Lidi hodně rychle zapomínaji na analogovou televizi kdy i anténa umístěná vedle komínu pěkně odrážela signál a dělala v obraze "duchy" a tohle je to co nevidíme na wifině a způsobí to kraviny i když je signál silnej. Pak se na tom jistě podepíše i RB433, pryč s ní.
0 x

hapi

mám další výsledky po tejdnu provozu. Obrázek ukazuje v první polovině ping na jednoho klienta v klasickym 802.11a, druhá polovina grafu už je s nv2 (aktuálně TDMA 4ms). Se změnou pingu tu je i změna rychlostí na APčku k výrazně lepšímu. Aktuální PL za poslendích 24 hodin je pod 0.05% což hodnotim jako plus vzhledem k předchozímu katastrofickýmu stavu.

nv2_1.png
nv2_1.png (47 KiB) Zobrazeno 2317 x
0 x