❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10Ghz, zaruseno

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hapi

Re: 10Ghz, zaruseno

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nesrovnávám přímo mediakonvertor s 10GHz spoje ale nemůžu označovat 10GHz spoje za profi spoj. To prostě nejde. Chtěl jsem poukázat na to, že i v tom "profi" 10GHz pojítku bude stejnej bastl za pár kaček jako v tý optice. Taky máme konvertory za 10k žejo. Ono "profi" můžu označit i dbii kartičky který jedou stejně profi jako 10GHz spoj. Dneska koupim Nkovou kartu s lepšimi parametry než nějaký 10GHz pojítko a za cenu směšně nízkou takže co je profi? Do nedávna měly 10GHz pojítka běžně QAM64 což má i dneska Nková karta za pár kaček a s citlivostí skoro na stejný úrovni. Stačí aby někdo vyhodil 802.11n protokol a upravil výstupní frekvenci a šířku kanálu a má byč na všechny rádoby profi pojítka. Asura je toho příkladem a to se jednalo ještě o starý chipsety atherosu. Ale já zapoměl, někdo musí zaplatit ty pupkáče v čele firmy.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 15 years ago

Dade_Marfi píše:ja jen nechapu, co se tu vsichni ohanite CTU jako nejakym kouzelnym zaklinadlem .... ruku na srdce ... komu z Vas CTU v takovem pripade pomohlo ?

Jedine k cemu CTU pomaha je zbavit se penez pokutou a pak jeste pomaha tim, ze musim vyclenit cloveka na 1 den jednou za ctvrt roku, aby vytvoril reporty..
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:timhle si mi akorát potvrdil, že 10GHz jsou mastně předražený protože nejsou chráněný a defakto je v tom stejnej bordel jako v 5GHz pásmu. ČTU je jediný co by mohlo něco dělat. Už se těšim na karty pro 10GHz od UBNTu aby jsme viděly jak to pásmo je uplně k ničemu a každej si tam dělá co chce a můžu si tam dělat co chci. Bez ČTU tu anarchie a jak je vidět tak je když i technik od alcomy se ozve touhle větou.

A proto kupovat FOD je docela nahlavu...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:to je uplne fascinujici, jak lide co netusi vubec kolik stoji vyroba, tak tu tvrdi co je predrazeno ...

Muhehe, no radeji to nekomentuju
0 x

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

hapi píše:Ale já zapoměl, někdo musí zaplatit ty pupkáče v čele firmy.

jóó toto jsi řekl přesně. Marfi netvrď mě, že výroba spoje dělá víc než 50% ceny spoje. Ve skutečnosti, pokud se nevlezou do 30%, tak jsou to žabaři. Nicměné chápu tak vysokou cenu, protože ty spoje se nevyrábí v desetitisících, ale možná jenom ve stovkách a nějak se ta celá tlupa lidí (vedení, účetní, vývoj, údržba, pronájmy) musí uživit.
Jediný, kdo se pokoušel udělat 10G za rozumnou cenu (nevím jestli si dobře pamatuju.. do cca 50tis) byl Insider a taky za to byl po zásluze odměněn. Sice to nezvládl do té ceny, ale rozhodně konkurence musela s cenami dolů.
Taky si myslím, že CTU nestíhá a asi i na to těžce kašle.. holt by jich tam muselo být podstatně více...
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Insider píše:A proto kupovat FOD je docela nahlavu...

No jo, jenže ne všude je možné dát IDU jednotku a navíc se mi zdá, že je poslední dobou trendem jít se vším ven.
holt se musí počítat s tím, že dneska přes ten spoj jede 20M, můžu upgradovat do 100M za příplatek a za rok až dva, až to nebude stíhat, tam dám něco jiného rychlejšího a tento spoj posunu dál...
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

to Insider - ty se moc nevysmivej, mluvil jsem o profi spojich ... ne o tvych spojich :) ano tvoje vyrobni naklady nepresahnou 20 tisic a prodas to za 70 ........ viz asura .... ale o tom se tu nebavime pokud vim :)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:nesrovnávám přímo mediakonvertor s 10GHz spoje ale nemůžu označovat 10GHz spoje za profi spoj. To prostě nejde. Chtěl jsem poukázat na to, že i v tom "profi" 10GHz pojítku bude stejnej bastl za pár kaček jako v tý optice. Taky máme konvertory za 10k žejo. Ono "profi" můžu označit i dbii kartičky který jedou stejně profi jako 10GHz spoj. Dneska koupim Nkovou kartu s lepšimi parametry než nějaký 10GHz pojítko a za cenu směšně nízkou takže co je profi? Do nedávna měly 10GHz pojítka běžně QAM64 což má i dneska Nková karta za pár kaček a s citlivostí skoro na stejný úrovni. Stačí aby někdo vyhodil 802.11n protokol a upravil výstupní frekvenci a šířku kanálu a má byč na všechny rádoby profi pojítka. Asura je toho příkladem a to se jednalo ještě o starý chipsety atherosu. Ale já zapoměl, někdo musí zaplatit ty pupkáče v čele firmy.

Jednoznacne tleskam, ono to sice s tema Nkama neni tak jednoduche jak by se ze zacatku zdalo, ale principialne je tomu tak. Takze pokud se najde nekdo, kdo ma dost velky koule na to, aby cely takovy FW napsal (vyhodil jsem tim roky 2 zivota a za to co jsem do toho narval, bych si mohl koupit Ferarko)a byl v konecnym dusledku stabilni a funkcni tak je tomu tak, transvertory jsou na to uz 2 roky hotove, ale chybi krmeni.. Dnesni PCI karty daleko predbihaji technologicky sve konkurenty, a hardware je na to hotovy, ale duse chybi.. Ne namarno vypsalo UBNT odmenu 200 000 USD na realizaci FW na jejich desky..
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Dade_Marfi píše:to Insider - ty se moc nevysmivej, mluvil jsem o profi spojich ... ne o tvych spojich :) ano tvoje vyrobni naklady nepresahnou 20 tisic a prodas to za 70 ........ viz asura .... ale o tom se tu nebavime pokud vim :)

Najivko
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

knedlik píše:
Insider píše:A proto kupovat FOD je docela nahlavu...

No jo, jenže ne všude je možné dát IDU jednotku a navíc se mi zdá, že je poslední dobou trendem jít se vším ven.
holt se musí počítat s tím, že dneska přes ten spoj jede 20M, můžu upgradovat do 100M za příplatek a za rok až dva, až to nebude stíhat, tam dám něco jiného rychlejšího a tento spoj posunu dál...

Hmm a nebo bude stihat, ale nebude stihat frekvencni pasmo.. IDU jednotku das uplne vsude. Je velka jako RB800 s kartama, repektive stejne velka jako jako chranena svorkovnice od alcomy a jeste jinak receno ma ma 25x21cm*1U vč. uhloveho Nkonektoru, a barak kam chces natahnout 180 mbit urcite nebude mit jenom Gewissku na strese :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 15 years ago

Insider píše:(vyhodil jsem tim roky 2 zivota a za to co jsem do toho narval, bych si mohl koupit Ferarko)

no vsak jasne a to vse je obsazeno v cene spoje, takze spocitat si cenu integracu, plechu, hliniku a rict kuwa to je predrazene, hmm to hranici s jistou debilitou ....
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:az mi zase nekdo bude tvrdit, ze pred nasazenim 10ghz spoje je bezpodminecne nutne proskenovat pasmo a pak zvolit kanaly aby nikdo nikoho nezarusil a ze to tak delaji vsichni, tak ho nekam poslu. Mame tu necelej rok jeden spoj a uz ho 2x sundal nejakej idiot.

Jak je vubec mozny zarusit spoj co ma 90cm paraboly? Na druhy strane mi rikaji ze tam nikdo nic novyho nepostavil a u me taky ne tak jak je to mozny? Ze by byla AL10D MP90 takovej srot ze ho schodi cokoliv?

Jako ze neco o antenach vim a neco si dokazu spocitat tak nechapu jak je to mozny.

Aktualne uz je cela sit offline uz asi 4 hodiny a nedari se najit vynika.

Tak jak to dopadlo?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

oběvily se nový skutečnosti který bych nerad ventiloval na foru a museli jsme přendat příjest orcave se spektrákem takže přijedou ve středu ráno. Jedna z nových skutečností je, že starnet přijde do oblasti, zvolí si podle sebe kanál a zapne to. Oni se ostatní do tejdne uhnou a má volnou cestu. Jak prosté. Další novinka asi bude to, že to páleji ne 8° z naší osy ale asi tak 1-2° takže to muselo lehnout a jim to určitě taky nemohlo ject. Ale uhnuly jsme takže pro ně žádnej problém ne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

Příspěvekod okoun » 15 years ago

to jsou ale ISP dinosauři :wink:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Insider
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:oběvily se nový skutečnosti který bych nerad ventiloval na foru a museli jsme přendat příjest orcave se spektrákem takže přijedou ve středu ráno. Jedna z nových skutečností je, že starnet přijde do oblasti, zvolí si podle sebe kanál a zapne to. Oni se ostatní do tejdne uhnou a má volnou cestu. Jak prosté. Další novinka asi bude to, že to páleji ne 8° z naší osy ale asi tak 1-2° takže to muselo lehnout a jim to určitě taky nemohlo ject. Ale uhnuly jsme takže pro ně žádnej problém ne.

Pak ta energetika bude trosku logictejsi..
0 x