❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ROSInfo - router monitoring

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
McCall
Kontaktovat uživatele:

Re: ..

Příspěvekod McCall » 18 years ago

0taz0 píše:Zdravim,mam otazku na Philla ... Mel jsem podobny system ktery jsem si delal na miru o ktery jsem bohuzel prisel (moje chyba) :oops: . Nicmene si budu psat novy . Ne ze bych tvuj zavrhoval, ale znas to , neni nad to kdyz vis co kde dela a muzes do toho zasahnout a pripadne si to prepsat. Ma otazka se tyka citace dat z IP.

Driv jsem to mel udelany ze to bral pomoci OID z QT , fungovalo to dobre, nicmene se mne cisti reseni zda pouzit tvuj pripad zjistovani pomoci IP Accountingu (kdyz uz to MK umoznuje) . Mohl bys mne poskytnout cast scriptu ktery tohle resi ? Pokud by to bylo mozne , usetril bys mne hodne casu stravenym hledaním na netu a zkousenim .

diky :)

proč si nestáhneš systém a nepodíváš se jak je to udělané ? je to open source ...
0 x
SW správa sítě Hlucin.net

0taz0
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 0taz0 » 18 years ago

to bych mohl... :)

nicmene uz jsem to vyresil pomoci OID (ktery si to samo oskenuje) , tak zvazim jestli to predelavat...
0 x
Martin Špánek :: Rajhradice.net ::

knedlik
antispam: Ano

Příspěvekod knedlik » 18 years ago

Mam dotaz na znalejsi a v instalaci uspesnejsi nez jsem ja.
Mam distribuci mandriva 2007.1 . Nainstaloval jsem vse potrebne co je v README(php5, php-snmp, rrdtool), zkopiroval cele rosinfo do slozky, kde je obsah www, nastavil cesty a zdalo se, ze vse je funkcni.
Ping ukazuje ciselnou hodnotu, SNMP hlasi OK, ale grafy se nezobrazi. Zobrazi se akorat graf jako takovy(stupnice), ale uz bez prubehu.
Pokud klepnu na grafy u signalu, tak tam neni vubec nic.

puvodne jsem myslel, ze mi treba nefunguje poradne cron a neplni se hodnoty, pomoci kterych se zobrazuje graf, ale mam tam napsane uplne totez co v Readme. Pro jistotu jsem si pres cron nechal kazdou minutu posilat email a toto posilani fungovalo.

Jedine, co je funkcni je pod polozkou traf - kB, tam se mi trafic zobrazuje.

muze me nekdo nakopnout v cem by mohla byt chyba??

PS: prava na adresar rosinfo je nastaven pro www-data

predem dik za pomoc
0 x

McCall
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod McCall » 18 years ago

knedlik píše:Mam dotaz na znalejsi a v instalaci uspesnejsi nez jsem ja.
Mam distribuci mandriva 2007.1 . Nainstaloval jsem vse potrebne co je v README(php5, php-snmp, rrdtool), zkopiroval cele rosinfo do slozky, kde je obsah www, nastavil cesty a zdalo se, ze vse je funkcni.
Ping ukazuje ciselnou hodnotu, SNMP hlasi OK, ale grafy se nezobrazi. Zobrazi se akorat graf jako takovy(stupnice), ale uz bez prubehu.

puvodne jsem myslel, ze mi treba nefunguje poradne cron a neplni se hodnoty, pomoci kterych se zobrazuje graf, ale mam tam napsane uplne totez co v Readme. Pro jistotu jsem si pres cron nechal kazdou minutu posilat email a toto posilani fungovalo.

Jedine, co je funkcni je pod polozkou traf - kB, tam se mi trafic zobrazuje.

muze me nekdo nakopnout v cem by mohla byt chyba??

PS: prava na adresar rosinfo je nastaven pro www-data

predem dik za pomoc

jedine co me napada zda mas prava pro zapis na adresar, pro uzivatele pod kterym jede www server, kde jsou sobory s daty RRD ... nic vic me nenapada ...
0 x
SW správa sítě Hlucin.net

knedlik

McCall píše:
jedine co me napada zda mas prava pro zapis na adresar, pro uzivatele pod kterym jede www server, kde jsou sobory s daty RRD ... nic vic me nenapada ...

Tak jsem tam spustil ten debug a zjistil jsem, ze vlakno 3 a 4 je nefunkcni. V logu je skipping. Dal to vypada na to, ze cron nespousti fetchexec, pritom v crontabu je pridany radek presne podle README a i cron jsem restartoval.
Prava jsem nastavil pro cely adresar www docasne na 777.

Uz nevim co s tim. NA RB, na kterem to zkousim, neni zadne omezeni ve firewallu (INPUT, OUTPUT prazdny).

Jo a nevim jestli jsem to psal, ale mam verzi 1.21

Dodatek: ted jsem zjistil, ze cron uz funguje, ale tak, ze jsem pridal do adresare "cron.d" soubor, ktery mimo spousteci casti obsahuje " 0-59/5 * * * * www-data /usr/bin/php /mojecesta/rosinfo/fetchexec.php " bez toho " > /dev/null 2>&1 " .
Nicmene, vlakno 3 a 4 nejede :(.

Stael prosim o pomoc. Díky.
0 x

knedlik

McCall píše:

Tak jsem tam spustil ten debug a zjistil jsem, ze vlakno 3 a 4 je nefunkcni. V logu je skipping. Dal to vypada na to, ze cron nespousti fetchexec, pritom v crontabu je pridany radek presne podle README a i cron jsem restartoval.
Prava jsem nastavil pro cely adresar www docasne na 777.

Uz nevim co s tim. NA RB, na kterem to zkousim, neni zadne omezeni ve firewallu (INPUT, OUTPUT prazdny).

Jo a nevim jestli jsem to psal, ale mam verzi 1.21

Dodatek: ted jsem zjistil, ze cron uz funguje, ale tak, ze jsem pridal do adresare "cron.d" soubor, ktery mimo spousteci casti obsahuje " 0-59/5 * * * * www-data /usr/bin/php /mojecesta/rosinfo/fetchexec.php " bez toho " > /dev/null 2>&1 " .
Nicmene, vlakno 3 a 4 nejede :(.

Stale prosim o pomoc. Díky.

Update: jeste me napadlo podivat se trochu do zdrojaku a tak me tam trochu trknulo, jestli je nutne dodrzovat nazvy interface (ether1, wlan1) a nebo si je muzu zmenit?? Ja mam totiz u toho zmeneny nazev wlan1 na 2,4G (to abych se v tom lip orientoval)
0 x

karsoft

Příspěvekod karsoft » 18 years ago

knedlik píše:Mam dotaz na znalejsi a v instalaci uspesnejsi nez jsem ja.

me pomohlo nastavit v konfiguraku ve verzi 1.3RC vic vlaken (pro kazdy stroj jedno vlakno) a pak to vali. Jinak mam stejny problem
0 x

phill

Příspěvekod phill » 18 years ago

Uznavam, ze je to trosku zbastleny.
Myslim, ze by pomohlo v souboru fetch.php nahradit na 17. radku

Kód: Vybrat vše

$offset = round($routers_count / $fetch_processes);

za

Kód: Vybrat vše

$offset = ceil($routers_count / $fetch_processes);

To je jedina chyba, o ktere vim, v 1.30 je to tusim opraveny.

Jinak cely ten proces funguje nasledovne.
Cron spusti kazdych 5 minut soubor fetchexec.php. Tento skript dle nastaveni spusti s malou prodlevou procesy fetch.php s parametrem, ktery je z rozsahu <1,$fetch_processes>. Kazdy proces se podiva do databaze, vytahne si seznam hostu a u kazdeho n-teho udela FETCHING(cte data), u ostatnich napise SKIPPING(preskoci ho, necte data).

Pokud to tedy chcete trochu odladit, nejjednodussi je nastavit nejak $fetch_processes, napr. na 4 a spustit rucne fetch.php 1 a fetch.php 2 a fetch.php 3, fetch.php 4. Nahore zminena chyba ovlivnuje to, ze se muze stat, ze dojde k zaokrouhleni a nektery host by nebyl prochazen. Jinak chyby jsou zpusobene prevazne spatnymi pravy(napriklad spusteni skriptu rucne jako root:), spatnou verzi rrdtool, nepritomnosti podpory snmp v php. Pokud je teda nejaky router opravdu preskoceny v kazdem procesu, tak bych s tim zkusil trochu polaborovat.

V PilsFree mame v Rosinfu zhruba 150 routeru, bezi to v 10 procesech. Je to 150/10=15 routeru na proces, kazdy router zabere cca 5-20vterin. Takze cela ta silenost na dvouprocesorovej masine konci zhruba po 2-3 minutach.

V pristi verzi, ktera bude cela prepsana, bude ten fetchovaci proces patrne v perlu, vicevlaknove a urcite i rychlejsi. Nicmene vzhledem k me vytizenosti to bude jeste dlouho trvat a tohle se mi uz upravovat moc nechce. Kazdopadne chyby rad opravim.
0 x
PSF|Phill[CZ]
member of PilsFree network

phill

Příspěvekod phill » 18 years ago

knedlik píše:Update: jeste me napadlo podivat se trochu do zdrojaku a tak me tam trochu trknulo, jestli je nutne dodrzovat nazvy interface (ether1, wlan1) a nebo si je muzu zmenit?? Ja mam totiz u toho zmeneny nazev wlan1 na 2,4G (to abych se v tom lip orientoval)

Nazvy interfacu muzou byt temer libovolne. Rozhodne mezery, pomlcky, carky, tecky a lomitka problem nedelaji.

Urcite vhodnym zpusobem jak to rozchodit je spustit fetch.php <cislo> rucne jako user www-data(apache), sledovat vystup, zda neobsahuje chyby. Nasledne se podivat do slozky rrd, zda se vytvorily rrd soubory. Zde byva casto problem s pravy do te slozky. Existuje take prikaz ls -al pro zobrazeni prava a datumu upravy u rrd souboru a prikaz rrdtool dump soubor.rrd |less, kde se muzete podivat, zda se do souboru neco ulozilo. Grafy by to melo malovat po dvou ctenich, tzn. po cca 5-10 minutach. Pokud grafy nejsou, je patrne slozka rrd prazdna. Pokud grafy jsou ale stale prazdne, maji patrne rrd soubory spatne prava a skript, ktery bezi pod cronem do nich nemuze zapisovat -> napr.: chmod -Rv 777 *.

PS: hlavne ten chmod nepoustejte na / :)
0 x
PSF|Phill[CZ]
member of PilsFree network

Mickey

Příspěvekod Mickey » 18 years ago

Tak jsem si chtel hrat...snad jsem vsechno zprovoznil jak jsem mel, ale neudela to pro me vubec nic :-(
Jedine co mam v logu je toto:

Fetchlog1.log
Process 1 starting...

FETCHING: 10.10.10.11 - pokus (IP pokusneho routeru)
- update system

Fetchlog2.log
Process 2 starting...

SKIPPING 10.10.10.11 - pokus

Tot vse. Napada nekoho neco proc to? :-)

Mickey
0 x

viktorinek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod viktorinek » 17 years ago

Zdravim,
at delam co delam, tak mi to neprida novy router v "add a new router" :-(
databazi mam udelanou, prava vsude na 777 a porad mi to nejede :-( prihlaseni funguje.

Nevite co s tim ? mam verzi 1.3
Dekuji
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

Nemate to nekdo prosim stazene? Autorovy stranky jsou nedostupne :(
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 17 years ago

Uz jedou.. :D
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

viktorinek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod viktorinek » 17 years ago

viktorinek píše:Zdravim,
at delam co delam, tak mi to neprida novy router v "add a new router" :-(
databazi mam udelanou, prava vsude na 777 a porad mi to nejede :-( prihlaseni funguje.

Nevite co s tim ? mam verzi 1.3
Dekuji

At delam co delam proste mi to nefunguje .... :-(
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 17 years ago

nemáte někdo rosinfo na webu, ftp volně ke stažení? autorovy stránky bohužel nějaký čas nefungují a nemůžu ten soft nikde jinde najít..díky
0 x