❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17G - Platforma 700+Mbit NETTO

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Leeonek

Re: 17G - Platforma 700+Mbit NETTO

Příspěvekod Leeonek » 10 years ago

Racom sice nemá takovou propustnost, ale zabírá jen 56Mhz :D
Alcomě stačí na 660Mbit 80Mhz, byť s vyšší modulací, otázka kdy je reálně potřeba 660Mbit a pokud ano, na kolika spojích.

Mimochodem, máte už alespoň nějaké kusy k prodeji, nebo je to ještě alespoň na půl roku?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 10 years ago

Leeonek píše:Racom sice nemá takovou propustnost, ale zabírá jen 56Mhz :D
Alcomě stačí na 660Mbit 80Mhz, byť s vyšší modulací, otázka kdy je reálně potřeba 660Mbit a pokud ano, na kolika spojích.

Mimochodem, máte už alespoň nějaké kusy k prodeji, nebo je to ještě alespoň na půl roku?

Radio je samozrejme laditelne s nezavislym posuvem RX a TX kanalovani. Sirka kanalovani dle potreby 14,20,25,28,30,40,56,60,75,80,84,100, 112 pripadne 125MHz. V 56MHz kanale pustime to samy co Racom. Alcoma 600 v 80MHz kanale 660M neudela ani s vetrem v zadech, protoze se jedna o hrubou prenosovou rychlost pri 1024Q a -55dBm. Realne stejnych 630, ale s citlivosti lepsi o 10 dB tedy zvladneme jiz pri QAM256, ale 100MHz kanale.
Pokud se jedna o 1024Q tak tam mame citlivost -60dBm a hruba propustnost je 840Mbps, tedy cca 780Mbps netto, ale realne si myslim, ze vyuzitelnost je v ramci max 1,5km. Od patku je na nasich strankach poradnik, prvni kusy budou k dispozici posledni tyden v kvetnu, mozna driv, podle toho, jak dorazi soucastky, momentalne je vyrobeno 10 spoju, 4 uz na trasach. Na zbytku se ted testuji FW, testuji se kalibracni postupy a dodelava se dokumemtace.
0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz

ok1vaw

Příspěvekod ok1vaw » 10 years ago

..Alcoma 600 v 80MHz kanale 660M neudela ani s vetrem v zadech...

Opět tvrzení, o jehož správnosti lze s úspěchem pochybovat. Reálná RFC měření MP600 jsou ke stažení na našich stránkách pro různé módy, v 1024QAM pro délku paketu 1518bitů je rychlost právě 660Mbps, pro malé pakety 64bit 763Mbps a pro 10240 655.4Mbps.

Méně žvanění a více píce republice...

Vojta.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Mne by spíš zajímalo jak je to s těmi dvěma modemy. Vidím v tom koncept ATH spolupráce, dříve měli dvě jednotky v jednom šasi nebo tomom dvě do racku vedle sebe atd. Chápu to správně, že bude jedna základní deska, ta se šáskem namontuje na jednu anténu, a přes nějaký konektor tam bude odbočka na druhý kovertor k druhé anténě, třeba s jinou frekvencí ? Otázka je kdy se vám podaří časově udělat konvertory, nebo tam půjde připojit stávající třeba desítkový ? Byl bych rád za finální foto s novým chasi aj třeba nějaký přehlednější datasheet nenašel nebo jsem uplně neviděl vysílací výkon atd. možná jsem jen špatně koukal tak se omlouvám.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

ok1vaw píše:
..Alcoma 600 v 80MHz kanale 660M neudela ani s vetrem v zadech...

Opět tvrzení, o jehož správnosti lze s úspěchem pochybovat. Reálná RFC měření MP600 jsou ke stažení na našich stránkách pro různé módy, v 1024QAM pro délku paketu 1518bitů je rychlost právě 660Mbps, pro malé pakety 64bit 763Mbps a pro 10240 655.4Mbps.

Méně žvanění a více píce republice...

Vojta.

Pochybovat bezesporu lze. Nevylučuji, že se mýlím, ale vycházím ze všeobecných premis. Mám za to, že pokud máte v manuálu, že šířka kanálu je 80 MHz, tak mi vychází, že s běžnou Alfou (1.18) máte baudrate 68Mbaud. Při IL 16 budete mít tedy 637Mbit L1 transportu max. Pokud se mýlím, rád se nechám opravit, samozřejmě u nás se bavím o L1
RFC je L2, kde lze uplatnit komprimaci hlaviček na HW úrovni a podobné fičury, což je patrné z klesajícího průtoku v závisloti na velikosti paketu. I tak mi to nevychází.. Pokud se budeme bavit o tom, že máte transport 650Mbit L1, pak by byla matematika následující. Baudová rychlost 70,4Mbaudu při 10bitech na Herz. To je alfa pod 1,14 a to je sakra dobrá hodnota!

My se k tomu teprve blížíme a teprv testujeme cca 87Mbaud na 100MHz = 696Mbps PHY = 660Mbit L1, ale bez komprimace hlaviček
Potom logicky 1024Q = 870Mbs PHY, což je 825 L1 při IL 20 a 783 při IL 10
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

whef píše:Mne by spíš zajímalo jak je to s těmi dvěma modemy. Vidím v tom koncept ATH spolupráce, dříve měli dvě jednotky v jednom šasi nebo tomom dvě do racku vedle sebe atd. Chápu to správně, že bude jedna základní deska, ta se šáskem namontuje na jednu anténu, a přes nějaký konektor tam bude odbočka na druhý kovertor k druhé anténě, třeba s jinou frekvencí ? Otázka je kdy se vám podaří časově udělat konvertory, nebo tam půjde připojit stávající třeba desítkový ? Byl bych rád za finální foto s novým chasi aj třeba nějaký přehlednější datasheet nenašel nebo jsem uplně neviděl vysílací výkon atd. možná jsem jen špatně koukal tak se omlouvám.

Spravně, základní šasi má na sobě 2 plnohodnotné modemové cesty. Přes kabel se připojuje druhá MW jednotka, která může být v jiné frekvenci, v jiné rychlosti pro jinou trasu. Nebo lze udělat paralelní řešení 2+0 s L0 bondingem. Pokud rozdíl rychlostí mezi trasami nebude větší než 25 procent, tak garantujeme i identické doručování pořadí paketů. Maximální přenosová rychlost obou tras je momentálně 1,83Gbit, ale bonding na 10Gbit se musí dělat mimo, protože SFP+ bude až koncem roku.¨
Finální řešení.. prototypy cca 3 týdny, seriovka konec května.

Připojovat původní mikrovlny nepůjde, protože je to zastaralá koncepce s 3 směšováními. MW pro 10GHz jsou hotové, žeší se ale přechod do vlnovodu. K dispozici někdy konec 2Q/2015
0 x

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Díky za odpověď, no předpokládám, že v 17 Ghz případně 24 Ghz 2+0 řešit nepůjde, jelikož už jeden modem zabírá celé pásmo, tak to je vhodné tak do 10 Ghz. Jinak s tím SFP+ to chápu, nevím proč, jestli je to tak nedostupné, tak to nemají ještě žádná rádia, jen CCR mikrotiky, nevím jestli je taková nedostupnost switche do rádia. Jinak velmi zajímavé, přeji ať se to podaří co nejdříve dotáhnout, a třeba to využijeme, pokud tu nebudou sektorové 17 Ghz :)

Insider píše:
whef píše:Mne by spíš zajímalo jak je to s těmi dvěma modemy. Vidím v tom koncept ATH spolupráce, dříve měli dvě jednotky v jednom šasi nebo tomom dvě do racku vedle sebe atd. Chápu to správně, že bude jedna základní deska, ta se šáskem namontuje na jednu anténu, a přes nějaký konektor tam bude odbočka na druhý kovertor k druhé anténě, třeba s jinou frekvencí ? Otázka je kdy se vám podaří časově udělat konvertory, nebo tam půjde připojit stávající třeba desítkový ? Byl bych rád za finální foto s novým chasi aj třeba nějaký přehlednější datasheet nenašel nebo jsem uplně neviděl vysílací výkon atd. možná jsem jen špatně koukal tak se omlouvám.

Spravně, základní šasi má na sobě 2 plnohodnotné modemové cesty. Přes kabel se připojuje druhá MW jednotka, která může být v jiné frekvenci, v jiné rychlosti pro jinou trasu. Nebo lze udělat paralelní řešení 2+0 s L0 bondingem. Pokud rozdíl rychlostí mezi trasami nebude větší než 25 procent, tak garantujeme i identické doručování pořadí paketů. Maximální přenosová rychlost obou tras je momentálně 1,83Gbit, ale bonding na 10Gbit se musí dělat mimo, protože SFP+ bude až koncem roku.¨
Finální řešení.. prototypy cca 3 týdny, seriovka konec května,
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

whef píše:Díky za odpověď, no předpokládám, že v 17 Ghz případně 24 Ghz 2+0 řešit nepůjde, jelikož už jeden modem zabírá celé pásmo, tak to je vhodné tak do 10 Ghz. Jinak s tím SFP+ to chápu, nevím proč, jestli je to tak nedostupné, tak to nemají ještě žádná rádia, jen CCR mikrotiky, nevím jestli je taková nedostupnost switche do rádia. Jinak velmi zajímavé, přeji ať se to podaří co nejdříve dotáhnout, a třeba to využijeme, pokud tu nebudou sektorové 17 Ghz :)

Insider píše:

Finální řešení.. prototypy cca 3 týdny, seriovka konec května,

Půjde :) Zatím máme rozdělení na MW jednotce kolem 50 dB v polarizaci, s anténou cca 45dB. Takže už jenom fyzickým rozdělěním dosahujeme hodnot nad 40dB, což stačí pro 1024Q. OMT tedy zatím budeme řešit systémem 2 antén, někdy ke konci roku to dostaneme do jedné krabice a paraboly. Připravuje se i option s potlačením jiiných přenosových cest, ale to bude ještě chvíli trvat, ale bude to možné se stávajícím HW.
0 x

packetmaster

Příspěvekod packetmaster » 10 years ago

Ma smysl o Platforme 17 uvazovat nebo radeji provereneho Raye2 ci MP360, která je ted v akci ? Vidim to takto:

Platforma 17
+ slusna modulace a z toho plynouci propustnost
- cena srovnatelna s rayem a alcomou v akci
-nemame zkusenosti s vyrobcem, radio vypada trochu jako bastl
MP360
+dobre zkusenosti s kvalitou jejich spoju
-MP360 je stary srot s houby modulaci
-zaruka jen 2roky na spoj vyrobeny kdovi kdy
Ray2
+dobre reference na kvalitu
+sfp v základu a moznost napajeni dc
+zaruka 5let