Není to tak úplně pravda. Kromě toho - nebyl jsi to náhodou ty, kdo inicioval pingové měření strojů desktop-server a zjistil, že tam rozdíly jsou?

Rozdíly mohou být jak v podpoře pamětí (zmíněné ECC, tak třeba počty kanálů), množství a rychlost dalších sběrnic.
ECC - to je technologie pro opravu chyb. Žádnou podporu v kernelu nepotřebuješ. A i kdyby - myslíš, že by ji linux neměl? Je jasné, že výhody ECC se začínají projevovat až při vyšších objemech RAM ve stroji, ale jsou jednoznačné. Kdybych si tak vzpomenul, kde jsem tu statistiku viděl. Ale byl to snad jeden vadný bit na každých 20GB přečtených dat. Nebo tak nějak - dost mě to překvapilo. A pak se stačí zamyslet, za kolik záseků, rebootů a podivností na desktopech nakonec můžou paměti a windows jsou v tom nevinně. Při současných malostech výrobních procesů už hraje roli i kosmické záření

Proč jsou v kosmických sondách stále procesory kategorie 386/486?
Kernel panic by měl následovat po zjištění neopravitelné chyby. Teorie je taková, že ať radši server padne, než aby měl něco poškodit ...
No a v neposlední řadě: serverové věci prostě jsou fyzicky kvalitnější. Je to vidět i na první pohled, leckdy. Intel deska/procesor/síťovka se prostě neporouchávají. Sice zrovna u intelu to platí i u desktop desek (neznám ovšem kategorii Johnstown apod) ... ale u těch ostatních jsou prostě desktopy odfláknuté (např. na kondenzátorech je to vidět), případně zbytečně přeplácané (a tedy pravděpodobnost poruchy roste).
Možná se rozdíly s novými technologiemi snižují. Ale ještě v dobách Core2 jsem to poznal na první pohled, už při instalaci operačního systému. Na Xeonu to bylo prostě jiné, plynulejší.
Podobně moc nechápu, že si někdo může pochvalovat tplink gigovou síťovku. Vždyť už na ceně to prostě nebudí důvěru. A čip realtek už vůbec ne ... Ono se to běžně moc poznat nemusí. Rozdíly nastávají při vyšších zatíženích, atak. Já dokonce normálně nepoužívám ani ty horší integrované Intely na boardech ... A jestli ROS uměl realtek dřív, než intela - no comment. To je problém mikrotiku, jejich patlalů, ne linuxu.
V každém případě já mám za ty roky jednu zkušenost: je to server? ano - musí do něj serverové věci. Vše ostatní jsou ve výsledku vyhozené peníze.
hapi píše:tim bych si nebyl tak jistej. Chipsety pro tyhle xeony jsou defakto preznaceny desktopy. ecc nevim jestli je nejaka vyhoda. spousta serveru jede na noecc ramkach a jedou bez peoblemu a vlastne... neni nahodou pro vyuziti tehle ecc funkci potreba i podpora v kernelu aby se to dalo hodnotne vyuzit? co si tak pamatuju tak zjisteni ecc chyby doprovazi kernel panic kdyz to neumi pouzit takze je to celkem fuk.