Docela by mě zajímalo, jestli se tenhle problém s rychlostí na jedné konexi vyřešil. Protože už se týká i mě a ač jsem prolezl celý google (ispforum také, samozřejmě) tak mi nevychází žádný výsledek.
hapi píše:hmm, pokud tedy window size se určuje samo od sebe bez závislosti na latenci cesty a je závislý na nastavení obou stran (což je vlastně logický) tak to jsme dost v prdely. RTT se zkrátit už nedá. Jo nstreme ukazuje pěkný latence jenomže jenom pokud nikdo nic netahá. Pak snadno překračuje latenci NV2. No ale stejně, když popřepínám 3 spoje za sebou na cokoliv, změny jsou zanedbatelný. Já mám takovej pocit, že něco posraly protože před rokem co jsme vystavěly nový oblasti tak co si poamatuju speedtest běhal úžasně. Dneska je to na vyliž mi.
Moje situace:
NV2/802.11n/40MHz na 751G-2HnD (ano - AirBQ), je to PtP spoj, wds bridge. CCQ 100/100.
jedna strana je na site s Alcomou (nevytíženou, v pohodě), RB450G a switchem.
Koncová strana je též RB450G.
Tedy je v cestě jen jeden TDD spoj.
A teď výsledky (send - tedy jakoby download klienta na konci), btest běží na Windows 7:
UDP neřeším, to je na očekávaných rychlostech.
TCP
Za alcomu na RB450 - 46Mbit
O krok dál na 751 - 33Mbit
Přes NV2 - 10Mbit !!!
Přes ethernet na RB450G - též 10Mbit.
Nějaké malé kolísání tam samozřejmě je - alcoma má jen 80Mbit, něco tam přeci jenom teče. Kromě toho jdou CPU těch RBček dost nahoru. ALE: těch 10Mbit je prostě stabilních, jak když řízne nožem.
ALE 2: opačný směr je v pohodě ... přes to NV2 dostanu přes 30Mbit.
Říkám si - co je za rozdíl v těch směrech? Operační systém odesílatele ... Pustím tedy SEND test z RB450G co se mi tu válí na stole (ve stejném switchi jako ty windows). Jaképak to překvapení - sem tam dostal i 80Mbit!!! Pak jsem změnil počet konexí btestu na 1 (protože jsem si toho nevšiml) a dostanu tam cca 45Mbit. Což na Nko považuju za dostatečnou rychlost jedné konexe (i 30 bych uznal).
Zajímavé bylo, že jeden z lidí na tom konci (Win XP) měřil normální rychlosti. Ale ostatní už ne.
Zkouška s Windows 8 ... vše je v pořádku.
Někdo tu zmiňoval, že může být problém s TCP Window Size. Takže jsem si hrábnul na windows 7 do registrů:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\AFD\Parameters
Nová hodnota DWORD DefaultSendWindow = 64512 a reboot.
NYNÍ TAM I Z WINDOWS 7 DOSTANU I 60Mbit!

Další pokusy (nstreme a všechny ostatní parametry na kartě) snad ani popisovat nebudu ... nic nemá vliv. Snad až na nstreme, kdy je jedna konexe lepší, celkově ovšem podstatně horší. A padá to. Ani queues nezabraly očekávaným způsobem.
Prostě teď mám dvoje Windows 7, jedny upravené, druhé ne. Z upravených dostanu btestem co chci, z neupravených 10-11 Mbit (no - tím laděním jsem tam někde ten megabit nahnal, nevím čím).
Zajímavé je chování souběžného btestu z těch windows. Na upravených nastavím Local TX speed na 30Mbit, na neupravených je default. Takže vytáhnu 30Mbit - a ty druhé padnou na 7Mbit. Nastavím 60, druhé padnou na 4 či méně ...
Mezi těmi windows vytáhnu tímto směrem 54Mbit, takže rezerva dostatečná. Window size do toho kecá i zde ... Obráceně už 100, tedy max. V cestě jen switche, pc routery a gigabitová rádia.
A z upravených windows (ještě před úpravou ovšem!) jsem byl schopen uploadovat na samba server i půl gigabitu za vteřinu ... to je taky jen jedna konexe. A cesta stejná jako v předchozím odstavci.
Tam kde je větší window size tak prostě jede lépe! Normálně ...
A teď mi někdo vysvětlete, jak může wifina a bridge kecat do TCP! Mě to fakt hlava nebere. Podělal víc něco mikrotik, nebo microsoft?
Přeci nebudu lidem posílat emailem .reg soubor ať si to upraví.
Naschvál jsem si zkusil ještě běžného wifi klienta - 5GHz, NV2, 20MHz kanál. Ovšem jen 802.11a. Dostanu k němu skoro 30Mbit ... a to z obou windows 7.
Nejsem na to zvyklý. K Nku jsme si čuchli poprvé s UBNT a tam tohle prostě řešit nemusím. Takže N na mikrotiku vůbec neznám, nemám zkušenosti.