michal.siman píše:soucez píše:Prosímtě Michale o radu. Jak si navádíš routované rozsahy které chceš shapovat oproti IP rozsahům které jsou jen pro APčka v bridge?
Tipicky staré MINITAR a další APčka uměly pouze BRIDGE a ta má adresu třeba 10.1.1.0/30 a klient za tímto Apčkem pak má 172.16.1.0/24
Klienta navedeš jako WIFI/LAN a APčko jako HW nebo modem?
Koukal jsem že IP adresy v aktivaci služby to nabízí pouze pokud je to navedené jako WIFI/LAN. Čili to jsou IP které se pak shapují?
bohuzel s timhle te moc neporadim. nase sit je mlada, coz znamena ze jedeme mikrotik a ubnt, sem tam samozrejme nekdo presel se starsim zarizenim, ale vetsinou to umelo routovat.
na asi dvou mistech mame nejaky starsi zarizeni jako bridge (za nim switch a za nim par uzivatelu v bytovem dome) a udelal jsem to tak, ze jsem tomu zarizeni v bridge dal normalni IP adresu v danem rozsahu APcka (mame v kazdem rozsahu takovej malinkej "podrozsah" kam hazim takovyhle zarizeni nebo proste veci co nejsou shapovany atd.), to zarizeni sem zavedl jako router do admina, ale je to jen pro hlidani jestli bezi, neshapuje se na nem, nezapisuje se do nej, jako typ routeru je uvedeno "neuvedeno". No a klienti pak maji normalne rozsahy co patri na dane AP kam je pripojeno i zarizeni.
Ale popravde i toto se chystam vyresit alespon RB411tkou a nastavit tam normalni routy, aby i tyhle bytove domy meli svuj vlastni rozsah.
Tak asi tolik, ale nevim jestli to nejak vyresilo tvuj problem ...
PS: Jeste me napada, ze pokud to je jedno zarizeni a jeden klient, tak mas preci moznost v adminu dat zarizeni jednu IP a klientovi druhou kdyz je to bridge. Je to primo na zalozce pro aktivni sluzbu.
Jo pomohlo. Dík. POkud je to Bridžový APčko tak se dá jako HW zařízení a klientovi pak IP ze skupiny WIFI/LAN.