❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyber MIMO sektorky

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Hatatitla

Re: Vyber MIMO sektorky

Příspěvekod Hatatitla » 12 years ago

hapi píše:jo chlape ale to se ti ruší přes anténní systééém :-) ověřeno.

No a potom prečo po prehodení rbčiek /rocketov sa mi tie rádiá ktoré sa navzájom rušili už nerušia ?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

no, vem si rbčko, připoj na něj třeba 5m koaxy a antenu. Pak si vem NV2 směrovku a namiř jí střídavě na rbčko a antenu a uvidíš. Jakmile jsou dvě antény ve vyzařovákách pak se přes ně zahltí vstup wifiny. Pokud by samotná NV2 nestačila tak tam nech něco téct. Jasně, pokud vemu směrovku a namířim jí na RBčko z metru tak i tak může dojít k průseru ale snad neni nikdo tak blbej aby to dával takhle do provozu.

Taky jsem to testoval pomocí sextantu a omnitiku. Mohl jsem omnitikem pálit do sextantu ze zadu jak chtěl (vzadu je obnažený RB711) a furt bežel ok. Jakmile jsem sextanta začal otáčet směrem k omnitiku tak bylo po srandě. CCQ šlo dolu až do mrtva.

Podle mě se nikdy v RB433 nerušila přímo elektronika ale to jakym způsobem jsou vedený koaxy, kvalita pigtailů a umístění anten. Máme nespočet RB433xx který jedou na max wifin bez problému a jinde musely pryč protože to dělalo bordel. Jediný co maji ty body jiný jsou anteny, jejich umístění a kabeláž. Máme tu ještě jeden old-school bod (krutá všesměra s elevací a jeden skalární offset) kde se večer prohání download 30Mbit skrz RB433AH a celkem v klidu. Zase, kvalitní anteny který si vyzařovákama "nezaclání".

Budu rád když se dopátráme jak to ve skutečnosti je. Vim ale že poslední dobou co omlazujeme vesnice (vesnice = 20-50 baráků) dokážu s velkým procentem úspěšnosti odhadnout jak umístit omnitika a sxt/sextant na stožár tak aby se nerušili. A to je celí jádro pudla. Pak můžete totiž s klidem smažit i na kanále vedle bez problému nebo neubírat na omnitiku výkon aby nesmažilo do SXTčka.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Hatatitla píše:

No a potom prečo po prehodení rbčiek /rocketov sa mi tie rádiá ktoré sa navzájom rušili už nerušia ?

rozveď to, podrobnosti.
0 x

Hatatitla

hapi píše:
Hatatitla píše:

rozveď to, podrobnosti.

Napríklad dve 711 na jirosach extremkach na priehradovom stožiari chrbtom k sebe a aj výškovo 0.5-1m v jirous boxe hned za anténu .
Naraz cez obidva spoje 16 max 18 Mbps (1x1), každý samostatne 25-30 Mbps. Odkedy som zavrel jednu 711 do aluboxu , bez zmeny konfigu alebo kanála cez obidva spoje naraz 40-45 Mbit .
Tak isto sa správajú UBNT ked sú pri sebe na jednom stožiari alebo si vadí aj kombinácia ubnt a mikrotik , stačí to pozatvárať do kovových boxov , bez toho aby sa s anténami hýbalo a zrazu to ide naparádu.
No a pri 433 mi niekedy pomohlo vložiť medzi karty kus medeného plechu oblepený izoločkou a poohýnaní tak aby kartu prekryl z predu aj zozadu az po minipci slot.
0 x

hapi

sakra, tohle se mi nikdy s jirouskama nestalo. Fakt si s anténama nepohnul? nedal jiný pigtaily atd?
0 x

Hatatitla

Jednej som sa ani nechytil na druhej som musel vymeniť pigtail (predtým v jirousboxe priamo na anténu) a pridal kus koaxu .
Ale tých prípadov bolo viac kde sme to takto riešili tak si nemyslím že zrovna všetky pigy boli zlé.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

No chlapi ja vam neviem...433ky s viac kartami sice nepouzivame (z vyssie uvedenych dovodov) ale s jirous antenami sme nikdy takyto problem nemali. ( a to ich mame pozehnane na sieti) všetko v JR200boxoch. Takúto neplechu vedia narobit Nanobridge a rockety na sajte..kde keď tečú dáta dnu aj von...cez jeden pop, je to kus problém. Možno treba preveriť frekvenčný manažment (či nemate niektore spoje frekvenčne blizko pri sebe). Ostatne aj u nas cakame na tie hlinikove boxy od RFe :)
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 12 years ago

Jedno z moznych reseni sektorove anteny - Tetraant 5 60 18 HV.Vyrovnany a plochy prubeh zisku v obou polarizacich,CSV do 1,3 vcetne pigtailu .

Tetraant +  Alubox 006.jpg
Tetraant + Alubox 006.jpg (93.28 KiB) Zobrazeno 2387 x

Tetraant +  Alubox 004.jpg
Tetraant + Alubox 004.jpg (82.53 KiB) Zobrazeno 2387 x

Tetraant +  Alubox 003.jpg
Tetraant + Alubox 003.jpg (79.26 KiB) Zobrazeno 2387 x
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 12 years ago

stouracpetr píše:Jedno z moznych reseni sektorove anteny - Tetraant 5 60 18 HV.Vyrovnany a plochy prubeh zisku v obou polarizacich,CSV do 1,3 vcetne pigtailu .

takovou antenu jsem u vyrobce na WWW nenasel. Zrejme to nema byt 60tka ale 90tka?
http://www.elboxrf.com/PL/p84/TetraAnt_5_90_18_HV.html
0 x

stouracpetr

Tetraant 5 60 18 HV

Tetraant +  Alubox 007.jpg
Tetraant + Alubox 007.jpg (93.14 KiB) Zobrazeno 2387 x
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Vypadá že je to ona http://www.wifihw.cz/standard_5_18_60_v_rsll/
Výrobce je ELBOXRF
0 x

stouracpetr

Ta je jen jednopolarizacni, 5 60 18 HV je dualni.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

Jasný to jsem si nevšiml. Je to divné ale web výrobce opravdu takovou anténu nezná
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Ta Tetraant 5 60 18 HV vypadá hezky, ale nějaké hotové řešení pro použití s Rocket M5 asi není, že?
0 x

stouracpetr

Prozatim jsem resil Mikrotiky,uprava pro Rocket by mohla vypadat asi takto+vyvrtani dalsich potrebnych der ke konkretni antene.Na fotografii je standartni provedeni jednoduche ochranne skrinky pro Rocket s potlacenim nezadouciho vyzarovani.Standartne se dodava k R 23 Dual.
Rocket + skrinka 004.jpg
Rocket + skrinka 004.jpg (82.94 KiB) Zobrazeno 2387 x

Rocket + skrinka 005.jpg
Rocket + skrinka 005.jpg (85.55 KiB) Zobrazeno 2387 x

R 23 Dual Rocket 001 0.JPG
R 23 Dual Rocket 001 0.JPG (195.79 KiB) Zobrazeno 2387 x
0 x