❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Ubiquiti 24 GHz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: Ubiquiti 24 GHz

Příspěvekod okoun » 12 years ago

hapi píše:zdarec. Tak mám pár měsíců 17GHz a 24GHz pojítko.
24GHz AF24 1100m
17GHZ MP600 65/65 paraoboly 1500m

z grafů trvající několik týdnů zpět i přes ty masivní lijáky a horka můžu říct že 24GHz neni o nic horší než 17GHz. Dokonce se ukazuje že 17GHz padá signálem v lijákách o pár dB víc než 24GHz. Každopádně ani jedno pojítko nezpomalilo při těch masivních lijácích. Alcoma si přidala výkon špičkově až o 11dB a AFko má větší rezervu už v základu takže pouze poklesl signál o cca max 8dB. Oba spoje maji konce na stejnym sajtu. Vzhledem k tomu že před pár týdny tu byly jedny z největších lijáků tak to bylo dobře otestované. Jasně, rozdíl je 400m ale i tak podle některých je 24GHz v prdely podstatně víc než 17GHz ale já nic takovýho nevidim.

dobře, ale je třeba říci že to AFko už nemůže přidávat a je také hodně nad limitem a ještě možná nemá dost citlivé zobrazování signálu jako alcoma.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 12 years ago

David2006 píše:To vadí nám všem co jej máme a přesto jej máme.

Co taky delat jinyho s takovym zarizenim, kdyz se za nej utrati ne uplne maly prachy. Nezbyva nez si ho nechat a provozovat alespon tam, kde jeho nevyhody tolik nevadi.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

GRFS
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:zdarec. Tak mám pár měsíců 17GHz a 24GHz pojítko.
24GHz AF24 1100m
17GHZ MP600 65/65 paraoboly 1500m

z grafů trvající několik týdnů zpět i přes ty masivní lijáky a horka můžu říct že 24GHz neni o nic horší než 17GHz. Dokonce se ukazuje že 17GHz padá signálem v lijákách o pár dB víc než 24GHz. Každopádně ani jedno pojítko nezpomalilo při těch masivních lijácích. Alcoma si přidala výkon špičkově až o 11dB a AFko má větší rezervu už v základu takže pouze poklesl signál o cca max 8dB. Oba spoje maji konce na stejnym sajtu. Vzhledem k tomu že před pár týdny tu byly jedny z největších lijáků tak to bylo dobře otestované. Jasně, rozdíl je 400m ale i tak podle některých je 24GHz v prdely podstatně víc než 17GHz ale já nic takovýho nevidim.

Podivej se sem:
http://history.nasa.gov/SP-419/p70.htm

Prvni H2O spicka je 24G, prvni O2 spicka 60GHz. To je fyzika. Jeste o tom chces polemizovat ? Spocitej si utlum na km a srovnavej to alespon na stejnou vzdalenost, kdyz uz.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

ale mě to vůbec nezajímá, já jenom říkám co vidim na grafech. Nějakou tu zkušenost kterou tady nikdo do placu nehodí. Jestli se ti realita nelíbí tak to neni moje věc. :wink:
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

+1
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:ale mě to vůbec nezajímá, já jenom říkám co vidim na grafech. Nějakou tu zkušenost kterou tady nikdo do placu nehodí. Jestli se ti realita nelíbí tak to neni moje věc. :wink:

Nejde vubec o me a zkusenost je OK. Jen ty zavery, ktere z toho vyvozujes, michaje pritom jabka s hruskami.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

David2006

0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 12 years ago

nemuzes sem hodit changelog? nemam pristup do te sekce...
0 x
Jan Ptáček

David2006

Changelog:
--------------------------------------------

Version 1.5-RC2 (July 11th, 2013)
--------------------------------------------

New Features:
- none

Improvements:
- Changed radioLinkState (.1.3.6.1.4.1.41112.1.3.2.1.26) to an integer with valid values of 0 (Down) and 1 (Up)
- Change ethDataPortState (.1.3.6.1.4.1.41112.1.3.2.1.27) to an integer with valid values of 0 (Down) and 1 (Up)
- Added radioLinkInfo (.1.3.6.1.4.1.41112.1.3.2.1.42) which displays a string representing current radio link state
- Added ethDataPortInfo (.1.3.6.1.4.1.41112.1.3.2.1.43) which display current link speed as a string.

Fixes:
- Fixed MIB syntax errors - fixes PRTG issues

Notes:
- Note: Will not talk to Version 1.1.2 code - must update far end of link first if you are using the link to update the radios.
0 x

jihad

Příspěvekod jihad » 12 years ago

Ahoj,

nasadil jsem airfibera na vzdálenost cca 1,4 km. Naladil jsem ok, spoj jede jak má. Mám však problém na jedné jeho straně. Náhodně se mi stává, že mi tvoří ztrátu až 10% na ethernetu. Čistě mezi jednotkou a switchem je problém které se vyskytuje velmi náhodně. Prvně jsem jej přisuzoval kabelu, pak poečku. Poté co jsem vyměnil prakticky vše krom jednotky je situace stále stejná. Nějakou dobu spoj běží v pohodě, ale pak z ničeho nic začne ztrátovat, když jej odpojím od switche, chvíli zalaboruju s kabelem (střídavě zapojuji do různých switchů) atd. tak zase přestane ztrátovat. Pro vyloučení chyby jsem zkoušel i čistě gbit eth port na routeru a stále stejný problém a stejné řešení problému, odpojit a připojit zpět. Mám oddělený management a ten neztrátuje, pokud zapnu inband tak na něji to ztrátuje.

Na grafu ze smokepingu je to pěkně vidět. 12tého večer jsem přepnul na airfiber a 16tého večer začal ztátovat, dnes jsem "odpojil a připojil" a je opět OK.

Jinak přenosovka a vše ostatní OK. Tlačím přes něji i multicast a když zrovna neztrátuje tak je vše v pořádku. Řekl bych skoro, že se jedná o vadnou jednotku, zítra zkusím vyměnit za náhradní a uvidíme.

Nesetkal se s podobným chováním ještě někdo? Je to náš první Airfiber a docela mě to štve, strávil jsem nad tím už desítky hodin. Zatím mě ubiquiti moc nepřesvědčilo.
Přílohy
10-14-0-3_last_864000.png
smokeping
10-14-0-3_last_864000.png (25.06 KiB) Zobrazeno 2120 x
0 x

blax

Příspěvekod blax » 12 years ago

AirFiber + Zyxel MGS-3712 dělal prakticky to samé.
Výměna poe nic, výměna kabelu nic - vůbec nic nepomáhalo. Někde na ubnt foru jsem našel skoro ten samej případ - pomůže přehratí fw na poslední.
S 1.5 to jede OK a o spoji nevíme.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

pokud nemáš přístup do beta sekce tak ti tu 1.5rc2 někam nahraju...
0 x

petr

Příspěvekod petr » 12 years ago

jihad píše:Ahoj,
Nesetkal se s podobným chováním ještě někdo? Je to náš první Airfiber a docela mě to štve, strávil jsem nad tím už desítky hodin ...

Ano, setkal a také jsem se s tím dost vyvztekal. Navíc link spadl na 100Mbit/s. Zpočátku pomohlo restartovat připojený router (restartovat eth rozhraní nestačilo), pak už ani to. Postupně se závada vyskytla u všech čtyř jednotek airFiber, které v síti mám. Vyřešila to až výměna zdrojů, které jsem dostal od i4wifi (aniž jsem ty staré reklamoval !?).

Od té doby, tj. skoro 5 měsíců, naprostá spokojenost. Z toho asi 4 měsíce používám ze zdrojů pouze injektor - zavedu do nich (cca) 55V z akumulátorů. Gigabitový PoE injektor se na trhu moc nevyskytuje a pokud ano, tak je příšerně drahý. Samozřejmostí je jedna přepěťová ochrana u rozvaděče, druhá na stožáru, asi 1m od jednotky airFiber.

Nemyslím, že by to mohlo být FW. Používal jsem 1.1.2. Na 1.5 jsem přešel teprve asi před měsícem.
Naposledy upravil(a) petr dne 18 Jul 2013 21:13, celkem upraveno 1 x.
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

honzam

Příspěvekod honzam » 12 years ago

petr píše:pouze injektor - zavedu do nich (cca) 55V z akumulátorů. Gigabitový PoE injektor se na trhu moc nevyskytuje a pokud ano, tak je příšerně drahý. Samozřejmostí je jedna přepěťová ochrana u rozvaděče, druhá na stožáru, asi 1m od jednotky airFiber.

Příšerně drahý? Taky ho máš za 2kila http://www.wifi-shop.cz/tycon-gigabit-s ... 12797.html
0 x

petr

Příspěvekod petr » 12 years ago

honzam píše:
petr píše:pouze injektor - zavedu do nich (cca) 55V z akumulátorů. Gigabitový PoE injektor se na trhu moc nevyskytuje a pokud ano, tak je příšerně drahý. Samozřejmostí je jedna přepěťová ochrana u rozvaděče, druhá na stožáru, asi 1m od jednotky airFiber.

Příšerně drahý? Taky ho máš za 2kila http://www.wifi-shop.cz/tycon-gigabit-s ... 12797.html

Dík za upozornění, ale když jsem vymýšlel napájení z baterek, určitě ho v nabídce ještě neměli.
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz