Walkeer píše:ok, reknu kolegum sysadminum a securitakum, at ty cisco APcka u nas v DHL na chodove s WPA2-EAP s certifikatem (to bylo mysleno tim radiusem, pripadalo mi to zrejme) prekopou na EoIP+PPPoE, ze to doporucuje jeden odbornik na foru, ze to je daleko lepsi. Jen nevim, co tomu vytaceni dvou tunelu reknou useri s noutasama

Proc pouzivat ustalene a fungujici postupy, kdyz to muzem nahradit tunelem v tunelu!

Podívej se pozorně do adresního řádku svého prohlížeče. Tady jsi na serveru ISPforum.cz. To znamená diskusní server Internet Service Providerů. My nestavíme průmyslové sítě, ale přístupové sítě. Na Chodově řešíte enterprise standardy, my řešíme carrier standardy. To jsou ustálené termíny, na které si koukám, stejně jako já, potrpíš. Proto bys je měl chápat.
Walkeer píše:ted vazne: uznavam, ze v tomto tematu nejsem kovanym odbrnikem, ale kdyz vidim evidentni kravinu, kterou IMO tunel v tunelu je, tak se proste ozvu.
Jestli je tunel v tunelu kravina, tak napiš na IEEE, ať okamžitě zruší standard 802.1ad, MPLS a další vychytávky, o kterých jste na Chodově nejspíš dodnes neslyšeli.
Walkeer píše:Tim spis, kdyz existuje prumyslovy standard, tedy WPA(2)-EAP + radius. Samozrejme je mozne, ze jen kvuli vlastni hloupisti nevidim tu genialitu dvou tunelu v sobe oproti primitivnimu WPA2-EAP s pripadne navazanym pridelovanim IP

Pokud chceš být mermomocí chytrolín, tak mluv o standardu 802.1x. Jenže bezdrátová implementace 802.1x skrze WPA2 není vhodná do operátorského nasazení. Rozhodně ne jako jediné AAA. Množina atributů, které jsi schopný skrze 802.1x dostat k autorizaci je malá, a nepokrývá potřeby operátorů, protože 802.1x bylo vytvářeno pro potřeby enterpise prostředí. Maximálně můžeš 802.1x nasadit jako doplněk k PPPoE nebo DHCP.
Skutečně mi nevadí, že se tady veřejně ztrapňuješ, koneckonců je to tvoje vizitka. Pouze mě sere, že plýtváš časem, který bychom mohli věnovat podstatným věcem, nikoliv tě učit základům sítí.