jinak pro hapiho:
dekuji za tip na to supermicro , facha to presne dle predstav
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
hw na hlavni router , supermicro
jenom škoda toho nerozložení zátěže z ethernetů. To mě na tom trochu štve... dobře, štve mě to hodně. Ale jinak na to co to zvládne je spotřeba luxusní.
0 x
hapi píše:jenom škoda toho nerozložení zátěže z ethernetů. To mě na tom trochu štve... dobře, štve mě to hodně. Ale jinak na to co to zvládne je spotřeba luxusní.
To není tak úplně pravda. Ve v5 je s novým jádrem i fičůra od Google a to RPS alias recieve packet stearing, kde je jedno jestli síťovka má víc front a MSI-X.
Na novějších linuxových jádrech, než je aktuálně v RoS jde nastavit i transmit packet stearing.

0 x
To já vim ale já to chci hardwarově a ta deska to má na ty ethernety omezený na 1TX/1RX. Ethernet podporuje 4TX/4RX ale ta deska to prostě z nějakýho důvodu má omezený. Asi pro to, že to neni true server mainboard ale furt tak trochu deska pro desktop řešení.
Zajímalo by mě jak to má dvou ethernetová verze týhle desky.
RPS je tušmi dostupný a přinášející nějakou efektivitu pouze pro RB1100AHx2 a mikroitk píše že i pro dualcore systemy se společnou cache.
Zajímalo by mě jak to má dvou ethernetová verze týhle desky.
RPS je tušmi dostupný a přinášející nějakou efektivitu pouze pro RB1100AHx2 a mikroitk píše že i pro dualcore systemy se společnou cache.
0 x
tak ještě jednou. Ty ethernety maji podporu pro 4 TX a RX fronty. To znamená, že sama deska dokáže doručit paket přímo konkrétnímu jádru. To zavedl intel pro účely virtualizace operačních systémů kdy na každý jádro navěsim jeden OS a sítovka si to vyřizuje přesně proti tomuhle jádru a nevotravuje ostatní jádra pro jiný virtualy a nekrade jim výkon. Mikrotik to podporuje a na ethernetech i82575 to šlape jak z praku. Je to HW cesta.
RPS je softwarová takže při masivní zátěží ethernetový části to odnesou 1 až 2 jádra jenom tím že museji zpracovat IRQ z ethernetů protože to jde jenom na ně. Pokud neni RPS, tak se na týhle desce při využívání dvou ethernetů využijou pouze dvě jádra!! Ostatní jsou nevyužitá!! a nevyužijou se ty dvě jádra ani pro zpracováni firewallu nebo QTček!!
RPS jenom zařídí aby se paket dokázal zpracovat v jinym jádře než do kterýho to přišlo nicméně neni to tak efektivní jako když to ethernet posílá přímo konkrétnímu jádru a navíc si to musí přehazovat mezi jádry což je operace docela zdlouhavá a pokud to musí jít přes zběrnici mezi jádry tak je to ještě horší. V porovnání s hardwarovou cestou samozřejmě ale furt lepší než nic.
Na mikrotik foru lidi uváději i na 16 jádru "jenom" navýšení o pár desítek procent. Hardwarová cesta by to měla navýšit skoro úměrne počtu jader. To bude fungovat když se do PCIe v tý supermicro desce dá supermicro ethernet což je bohužel ve 4 portový verzi cena převyšující cenu tý základní desky ale pokud to má někdo na velkou zátěž tak je to jediná možnost jak z toho vytřískat víc.
Schválně si v mikrotiku na více než 2 jádrový mašině skuzte vypnout RPS. To se budou dít věci. Schválně nechám grafovat naší GW se zapnutou funkcí a vypnutou.
RPS je softwarová takže při masivní zátěží ethernetový části to odnesou 1 až 2 jádra jenom tím že museji zpracovat IRQ z ethernetů protože to jde jenom na ně. Pokud neni RPS, tak se na týhle desce při využívání dvou ethernetů využijou pouze dvě jádra!! Ostatní jsou nevyužitá!! a nevyužijou se ty dvě jádra ani pro zpracováni firewallu nebo QTček!!
RPS jenom zařídí aby se paket dokázal zpracovat v jinym jádře než do kterýho to přišlo nicméně neni to tak efektivní jako když to ethernet posílá přímo konkrétnímu jádru a navíc si to musí přehazovat mezi jádry což je operace docela zdlouhavá a pokud to musí jít přes zběrnici mezi jádry tak je to ještě horší. V porovnání s hardwarovou cestou samozřejmě ale furt lepší než nic.
Na mikrotik foru lidi uváději i na 16 jádru "jenom" navýšení o pár desítek procent. Hardwarová cesta by to měla navýšit skoro úměrne počtu jader. To bude fungovat když se do PCIe v tý supermicro desce dá supermicro ethernet což je bohužel ve 4 portový verzi cena převyšující cenu tý základní desky ale pokud to má někdo na velkou zátěž tak je to jediná možnost jak z toho vytřískat víc.
Schválně si v mikrotiku na více než 2 jádrový mašině skuzte vypnout RPS. To se budou dít věci. Schválně nechám grafovat naší GW se zapnutou funkcí a vypnutou.
0 x
ma mikrotik podporu Intel® i350 Quad Port Gigabit Ethernet lebo ma zaujala doska Supermicro Motherboard Xeon X9DR3-LN4F+ Dual socket R (LGA 2011) Intel® i350 Quad port GbE LAN a hladam po mikrotik stranke ci podporuje danu sietovku..
a toto CPU tam chcem strcit Quad-Core Intel® Xeon™ E5-2609- 2.4GHz/10MB , LGA2011
aky je predpoklad stropu daneho hardwaru?
a toto CPU tam chcem strcit Quad-Core Intel® Xeon™ E5-2609- 2.4GHz/10MB , LGA2011
aky je predpoklad stropu daneho hardwaru?
0 x
menší než tady zmiňovaného.
já bych si to nekoupil. Je to dražší a pomalejší díky podstatně menší frekvenci. Navíc to spotřebuje víc díky větší cache. Tedy pokud to beru když osadíš jenom jedno CPUčko.
já bych si to nekoupil. Je to dražší a pomalejší díky podstatně menší frekvenci. Navíc to spotřebuje víc díky větší cache. Tedy pokud to beru když osadíš jenom jedno CPUčko.
0 x
Ten E5-2609 je dosti nevhodny, protoze bezi na pomerne male frekvenci 2.4GHz a nema turbo boost, takze to je jeho max frekvecne. 10MB L3 cache je super, 4-kanalovy pametovy radic je take super (kdyz ho osadis alespon 4 moduly), ale jinak bude ten E3 rychlejsi, protoze bezi na vyssi frekvenci 3.2GHz a ma turboboost az 3.6GHz a PCI-E ma integrovany take. Ty E5 tam sice muzes dat dva, ale pochybuju ze je dokazes smysluplne zamestnat, v mikrotiku IMO urcite ne, v linuxu by to bylo neco jineho.
Naposledy upravil(a) Walkeer dne 24 May 2012 12:57, celkem upraveno 3 x.
0 x
a neni to náhodou ta nová s nějakou tou extra podporou pro ten ivy bridge a ty nový funkce? Jestli ano, tak smůla, moc nový.
co použít místo E5 novou E3 v2?
co použít místo E5 novou E3 v2?
0 x