❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

routovani

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
dolby.digital
antispam: Ano

Re: routovani

Příspěvekod dolby.digital » 13 years ago

co to meleš? s nastavením cisca to nemá nic společného... a vychloubání to jo opravdu ubohé... když to dneska stojí okolo 500stovky a já to navíc dostal zadarmo. kvalitní modem + router. Fakt ubohej příspěvek a nevim co na to reaguješ. nekdo se mě zeptal co je to za router a chtěl poslat obr. tak posílám.
0 x

dolby.digital

jj tak díky za info nějak to pořeším dostali jsem se až k nastavování cisca což stím moc nesovisí( osobně nevím co je natom zaproblém ho nastavit pomocí CLI... na netu je toho dost a normálně to ovládám)
šlo mě spíš o to jak to spojit přes jeden router... no pročtu si to znova a vyberu nejlepší možné řešení.
díky za všechny info.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

No, není zač. Ale pokud má ten tvůj kámoš vlastní lajnu (což tak nějak z tvého obrázku vyplývá), dva routery by fakt byly lepší. Nastav Cisco a kámoš nechť si taky něco splaší (třeba toho routerboarda). A potom? Užijte si tu svou síťku. :D
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

dolby.digital

jj už jsem to vyřešil s kamošem jsme se dohodli že si do svého monowallu přidá jednu sít´tovku a je to vyřešené. já myslel že by to šlo tak jak jsem původně myslel ale bohužel to tak nejde
0 x

Myghael

Problem solved, to je dobře.

Jenom všetečný dotaz, k čemu ten propoj mezi sebou používáte? Čistě ze zájmu.

Doporučit by se tomu dala výměna těch EdgeCorů za něco lepšího, což může být dokonce i Ubnt nebo Routerboard SXT.
0 x

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

dolby.digital

prosimtě kupovali jsme toho edgecora v 2004 tehdy bomba(předtím tam jelo asi 1 rok 2.4 ghz) , 20mb to slapalo jako víno tehdy ještě v 5,8ghz. pak jsem to preladili o rok pozdeji na 5,5.Koupili jsme to na sdileni netu (64kb/s od radiokomunikací za ticku měsíčně) co měl u sebe v kanceláři na baráku a na LAN páry :-) ted jsme se dohodli že sítě rozdělíme on už nechce investovat do lepší technologie a proto máme každej svojí bránu do netu. spoj se více méne nechává dožít ale každej ve vlastní síti. a napadlo mě to propojit tim routerem aby se alespon zachovalo to propojení na moje ftp vlastně to tam ještě mam a občas tam někdo něco hraje... ale to už není tak žhavé.
dneska bych tam asi nasadil mikrotika. škoda že mikrotik nedělá nějaké modemové karty do svých RB. byl by to určite fajn dsl modem :-)
0 x

Myghael

Za těchto okolností už EdgeCore dává smysl.
Co se sítě týče, sám mám podobnou zhůvěřilost. Jenom pravda trochu rozsáhlejší, než dva domy/byty... A taky průtok nepočítám v Mbps, ale téměř v Gbps - podrobněj se to řešilo tady: http://www.ispforum.cz/viewtopic.php?f=51&t=8444
A RB coby modem? No, špatné by to být nemuselo. Jinak miniPCI dsl modemy existují, jenom otázka, co by na to řeklo RB. To by možná stálo za dotaz na MikroTikls.
0 x

dolby.digital

Tak to máš pořádnou sít! Kdysi jsem si myslel že se to tady víc rozjede ale každej by chtel 100mb/s a 99 korun měsíčně a nevidí zatím tu práci cenu těch zařízení... a hlavně když začal nabízet telecom 8mb dsl tak to bylo pro každého veliké lákadlo a dopadlo to tak jak to dopadlo :-( v okolí to každému jede minimálne 8-10mega a nikdo samozrějmě neřeší upload, že je 512kilo :-)
di mikrotiku jsem kdysi psal jestli něco takového neplánují ale prý ne. je to škoda protože dneska je o kvalitní modemy nouze.
prosimtěnapadla mě ještě jedna věc, je to už dlouho co jsem nad tím přemýšlel ale když by jsem chtěl rozdělit provoz na lince by se nějaké služby co běží třeba na portu 21 směrovaly na jinou bránu jak by se to dalo udělat?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

nechápu, dsl modemů je všude jak nastláno tak si najdi ten co nemá problemy a je to. Píchneš ho do mkčka a jedeš. Na člověka kterýmu údajně teče sítí skoro ke gigabitu řešíš neuvěřitelný kraviny.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Myghael

Milý hapi, já na síti DSL neřeším, jenom mě to tak trochu zaujalo.
Jinak znám asi dva lidi, co jedou stylem DSL modem -> RBčko -> zbytek sítě. Pokud to má ležet na stole, je jedna všehoschopná krabička kde nastavíš totál všechno (oblíbené domácí "routery") elegantnější než hnusný předpotopní DSL modem a pod ním něco dalšího. Jinak s tebou souhlasím, na co to řešit, když to takto jede.
Já bych si třeba osobně DSL připojení pořídil tak maximálně jako záložní lajnu na posílání mailů, jinak je to pro mě jako vyměnit zbrusu nový Mercedes za omláceného golfa. Popis jeho sítě je tak pro mě jako exkurze do jiného světa.

Co se lidí týče, každý jde po velkých číslech. Proto se asi tak dobře prodávají lowend grafiky se zbytečně velkou pamětí - třeba taková nV GT210 s 2 GB RAM působí dobře v marketingu, ale jinak je to sračka, která je za ty peníze pomalá a žravá. A tady to jde stejně. 90% lidí uvěří kyslíkům jejich "až 8 mega" a že můžou být rádi za 512K upload, to už neřeší. Většina lidí tohle prostě neřeší, dtto těch 100mega/99kč.

Svoje průtoky si tu obhajovat nehodlám, o těch se můžem bavit v tom druhém tématu. Za potřebou gigabitu si ale stojím, cisco snad nelže (ne, nevlastním ho, měl jsem ho půjčené, když jsem v něm někomu vyměňoval kondíky).
0 x

dolby.digital

hapi evidentně trpí nějakým mindrákem méněcenosti...
0 x

Myghael

Nevím a řešit to nehodlám, je to jeho věc. Tématem diskuse je routování.

Co se týče portu 21, díval bych se směrem IP > firewall.
0 x

dolby.digital

jj dík prolítnu to.
0 x

dolby.digital

tak už to šlape dík za trpělivost
0 x

Myghael