❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Dude

RADIUS, CAPsMAN, The Dude, AirControl, UniFi, Zabbix atd.
pin
antispam: Ano

Příspěvekod pin » 18 years ago

net.work píše:zdrawim,

chci se zeptat, zda-li nekdo nevi, jak dude nastavit, aby monitoroval silu signalu u klientu? v snmp, nebo routeros zalozce je primo registration table a signaly, ale jak to dostat primo na tu ikonu na mape? dik.. mocX

stačí mít v RB u klienta nastavený SNMP a v linku vybrat wlan interfejs,kterým je RB připojen k AP. V okně linku je pak vidět vše (SSID,MHz,dBm,Rx a Tx speed).
0 x

petr

Příspěvekod petr » 17 years ago

McCall píše:Má někdo zkušenosti s Dude ??? Včera jsem si ho nainstaloval ... a moc se mi líbí ... ale ...
... jaké máte zkušenosti vy ??? myslím že to je dobrý soft a hodil by se více lidem ...

Viz viewtopic.php?f=6&t=965
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

Nick_xx

Příspěvekod Nick_xx » 17 years ago

Naprosto genialni soft, ale k realnemu pouziti asi jen na malych sitich. Zkusil jsem takovy maly reverse-engineering na siti poskytovatele. Nasel jsem tam pres 600 zarizeni. Zjistovani informaci o techto zarizenich generovalo traffic kolem 100 kB/s down/up a pracovni komp AthlonXP 3200+ s 1GB pameti to slusne zatezovalo. Po povypinani klientu a sledovani jen hlavnich routeru traffic klesnul na cca 50 kB/s. Toto zpusobovalo vytizeni meho routeru (RB133) kolem 80 %, po uplnem vypnuti Dude kleslo na 40 % (bezne zatizeni - soused stahoval). Vychytavka je to ale pekne promakana.
0 x

Chimiak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Chimiak » 17 years ago

Zdravim nevite nekdo jak nastavit v Dude, aby pri posilani hlaseni o vypadku/nabehnuti posilal i aktualni cas? Posilam si to na mejl a na mobil a kdyz nejsu u netu, tak je to problem, protoze obcas se sms zpozdi a dostanu je treba s nekolika minutovym/hodinovym zpozdenim a nevim jestli je to aktualni nebo zda uz je problem vyreseny.
Dik
0 x

guderon

Příspěvekod guderon » 17 years ago

Chimiak píše:Zdravim nevite nekdo jak nastavit v Dude, aby pri posilani hlaseni o vypadku/nabehnuti posilal i aktualni cas? Posilam si to na mejl a na mobil a kdyz nejsu u netu, tak je to problem, protoze obcas se sms zpozdi a dostanu je treba s nekolika minutovym/hodinovym zpozdenim a nevim jestli je to aktualni nebo zda uz je problem vyreseny.
Dik

V Notificaton - mail - policka subject/body maji nad sebou tlacitko insert variable - TimeAndDate.
0 x

Nick_xx

Příspěvekod Nick_xx » 17 years ago

Po delší době opět experimentuji s Dude. Zkouším Discover na síť, sken prochází postupně přes další routery, ale skoro vždy se po nějakém čase zasekne. Ukazatele průběhu skončí na Finishing xx.xx.xx.xx (100%). Síť skenuji 5 vlákny a postupně se zastaví všech 5. Čím víc sítí to nalezne, tím déle zůstávají ukazatele ve stavu Finishing, až se tam úplně zaseknou :cry: Setkal se s tímto někdo?
0 x

Jan Holub

Příspěvekod Jan Holub » 17 years ago

Jo chová se to zvláštně. Občas jsem mu musel hodit skenování všech IP, nebo sítí které ma na sobě MT, aby ho vůbec našel, někdy ho i přesto nenašel a musel jsem ho tam hodit ručně. Prostě to vyhledávání není úplně dokonalý :-(
0 x

paja78

Příspěvekod paja78 » 17 years ago

Pouzivam Dude 2.2 - celkem vse v pohode, ale docela bych bral moznost nejake automaticke zalohy map treba 1x/den....

resil to uz nekdo?

Diky za pripadne rady,

P.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

paja78 píše:Pouzivam Dude 2.2 - celkem vse v pohode, ale docela bych bral moznost nejake automaticke zalohy map treba 1x/den....
resil to uz nekdo?
Diky za pripadne rady,
P.

Zajimava otazka, ja sem pustil Dude na RB333, pouzival, pouzival a ejhle najednou dosla pamet a bohuzel, DUDE uz nedokazal ani zalohu vytvorit. Takze jsem se musel chte nechte s milou mapou moji rozloucit. Proste sem to z toho pri plne pameti nedostal. Samozrejme tohle se asi nestane pokud DUDE pouzijete na PC. Ale ta automaticka zaloha by nebyla spatna. Preci jen kdyz clovek nekolik hodin, noci, tydnu pracuje na dokonale mape a pak .... the end.

BTW: Presel jsem na Zabbix, neni to tak jednoduchy, ba bych rekl ze primo pro zacatecnika slozity, nicmene jsem se tim prokousal a uz mi to hezky monitoruje sit a posila SMSky, coz DUDE jen tak samo o sobe neumi (email v pripade nefunkcniho internetu - i kdyz email aka SMS - preci jen neni nejvhodnejsi).
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

petr

Výsledek testu nainstalovaného dude

../dude.exe - Trojan Generic11.PCJ

Na podporu Mikrotiku už jsem to poslal, bohužel se tím asi vůbec nezabývali - obdržel jsem odpověď, že mám zavirovaný počítač, abych si pořídil lepší antivir.

Nechal jsem proto otestovat instalační soubor několika známými (stáhli si soubor sami) - výsledek na AVG Internet Security 8.0:

../dude-install-3.0rc1.exe/$JF/dude.exe - Trojský kůň Generic11.PCJ. Stejný výsledek hlásily i jiné antiviry.

Tak nevím, jsou špatné antiviry, nebo Mikrotik ztrácí důvěryhodost :shock:

Poslal jsem to na podporu znova. Uvidíme?
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

honzam

Příspěvekod honzam » 17 years ago

Na oficialnim foru to resili. Je to kvuli tomu ze dude uz z principu skenuje vsechno v siti. Zatnej trojan by tam byt nemel i kdyz NOD hlasi ze jo. Byl tam odkaz na total scanner a tam to bylo ok. Oficialni info je take ze tam nic neni
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

petr píše:Výsledek testu nainstalovaného dude

../dude.exe - Trojan Generic11.PCJ

Na podporu Mikrotiku už jsem to poslal, bohužel se tím asi vůbec nezabývali - obdržel jsem odpověď, že mám zavirovaný počítač, abych si pořídil lepší antivir.

Nechal jsem proto otestovat instalační soubor několika známými (stáhli si soubor sami) - výsledek na AVG Internet Security 8.0:

../dude-install-3.0rc1.exe/$JF/dude.exe - Trojský kůň Generic11.PCJ. Stejný výsledek hlásily i jiné antiviry.

Tak nevím, jsou špatné antiviry, nebo Mikrotik ztrácí důvěryhodost :shock:

Poslal jsem to na podporu znova. Uvidíme?

to ze antivirus hlasi podobnost kodu s nejakym virem jeste neznamena ze virus tam je. takovych hlaseni uz jsem videl. ja klukum usatym z litvy verim :-) (i kdyz dude dela asi nejakej amik co?)
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

petr

to ze antivirus hlasi podobnost kodu s nejakym virem jeste neznamena ze virus tam je. takovych hlaseni uz jsem videl. ja klukum usatym z litvy verim :-) (i kdyz dude dela asi nejakej amik co?)

Souhlasím, že by to tak mohlo být. Ale kde mám jistotu, že o tak není. Kliknout na "Ignorovat" bez ověření možných rizik, asi není to nejlepší řešení.

Odpověď od Mikrotiku:
Hello,
Most likely your computer is infected with a virus that infects other files.
Get better antivirus software and clean computer or try cleaning it manually.
Regards,
M...

a nic víc, mě vůbec nepřesvědčila a rozhodně nesvědčí o solidnosti jejich podpory (v té době žádné další informace na oficiálním fóru nebyly).
0 x
Petr Kraus
Přimda
kraus@primda.cz

milam

Příspěvekod milam » 16 years ago

Běhá DUDE server v Mikrotiku i na verzi 2.9.51? Píšou že je nezávislé na verzi, ale nejsem si jist, zda to není míněno až od 3.x.x
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 16 years ago

az od 3.x na 2.9 nebezi.
0 x