no jo no groove za 1500 Kč, tak to se mi vyplatí box 250Kč za anténu + Rb711 a budu na tom lépe...
ta cena mě tedy dostala...
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB751-2n
Re: RB751-2n
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
nevidim na ceně nic zvláštního, bullet M5 stojí stejně.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
hapi píše:nevidim na ceně nic zvláštního, bullet M5 stojí stejně.
Okoun by chtel vsechno zadara

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
no asi je to tím že investuji do sítě více než jiné sdružení, když vidím ty ostatní sdružení a co používají za HW...
jako ano, cena vůči UBNT je přijatelná, ale vůči RB711+ krabic za anténou, tedy není.
jako ano, cena vůči UBNT je přijatelná, ale vůči RB711+ krabic za anténou, tedy není.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
od toho tu máme SXT
0 x
pánové, přeci nebudete stavě spoje na SXTčku na 2km 

0 x
Ja bych se nedivil ze to nekdo postavi, kdyz sem videl spoje na nanostation na cca 2km .....
0 x
hoši, kdo říká že se budou stavět spoje na SXTčku? SXTčko je klientská sada tak nevim co do toho rejpáte. PTP spoj a PTMP spoj je snad něco uplně jinýho. Je zajímavý že na 15dB duální placku od slováků nic takovýho neslišim ale na SXTčko v jednom kuse. Kupte si SXTčko, nasaďte ke klientovy a bude to makat jak steklý. Mimochodem na SXTčkách mám dva ptp spoje protože do tý oblasti už nechci investovat prachy a na 1600m to funguje jedna báseň.
To samí jako když někdo tvrdí že nejlepší ochrana proti vodě je díra... SXTčko je zespoda děravý na několika místech a řve se tady jak je to strašný.
To samí jako když někdo tvrdí že nejlepší ochrana proti vodě je díra... SXTčko je zespoda děravý na několika místech a řve se tady jak je to strašný.

0 x
Tak nekde kde neni moc velkej provoz tim spoj udelas v pohode ...
A pravda dira je nejlepsi izolace ... tu vrtam do skoro vseho
A pravda dira je nejlepsi izolace ... tu vrtam do skoro vseho

0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
okoun píše:no jo no groove za 1500 Kč, tak to se mi vyplatí box 250Kč za anténu + Rb711 a budu na tom lépe...
ta cena mě tedy dostala...
Bude i verze Groove s licenci L3 a ta bude stat okolo 1100,-
0 x
Bývalý ISP...
Máte to někdo nasazený? Jakou externí anténu k tomu? Škoda že mikrotik nedělá originální příslušenství 

0 x
Přiznejte se, kdo máte nasazeny RB751G a RB751U
Jaké máte zkušenosti?
Po skončení výroby PowerAPN od UBNT jsem se poohlížel po nějaké náhradě a zaujal mne právě RB751.
To PowerAPN byl ideál na vykrytí větších rodinných domů, nejen kvůli výkonu, ale i kvůli velmi slušné citlivosti přijímače - třeba v porovnání s běžnými routery jako TP Link atd. to byl značný rozdíl. Sice cena vysoká, ale majitelé těch velkých RD neměli problém si to zaplatit.
Po testech RB751 mi vyšlo následující:
- s vnitřními anténami nepoužitelné, leda na byt - je to pak prostě hluché
- s externí anténou na MMCX to běží jen na jeden chain, je nutné vypnout chain 0, nastavit antenna b a nechat jen chain 1
- při použití externí antény na MMCX je propustnost při 20 MHz celkem bída (20-25 Mbit max.), i TP Link 741ND dá víc
- při nastavení na 40 MHz je to výrazně lepší, pak to protáhne i 55-60 Mbit
Protože mě sralo, že by to mohlo být slušné MIMO AP, ale s interní anténou je to bída, trošku jsem si zabastlil a jeden 751 předělal na tři RSMA konektory na zadním panelu a na ně přišrouboval 5 dB anténky. Je to asi to nejlepší, co se tomu routeru dá udělat. Pak je i na 20 MHz propustnost slušná, kolem 35-40 Mbps jsem měřil v pohodě. Dosah a citlivost je taky super, velký RD to vykryje podobně pohodově, jako PowerAPN. Úprava vyjde tak na cca. hodinku času.
Pozitivní je i fakt, že RB751 (jako většina Mikrotiků) vůbec nevyzařuje bordel a šum, takže neruší třeba příjem rádia nebo TV, což levné routery často dělají, pokud jsou blízko antén nebo pod stožárem na půdě.

Po skončení výroby PowerAPN od UBNT jsem se poohlížel po nějaké náhradě a zaujal mne právě RB751.
To PowerAPN byl ideál na vykrytí větších rodinných domů, nejen kvůli výkonu, ale i kvůli velmi slušné citlivosti přijímače - třeba v porovnání s běžnými routery jako TP Link atd. to byl značný rozdíl. Sice cena vysoká, ale majitelé těch velkých RD neměli problém si to zaplatit.
Po testech RB751 mi vyšlo následující:
- s vnitřními anténami nepoužitelné, leda na byt - je to pak prostě hluché
- s externí anténou na MMCX to běží jen na jeden chain, je nutné vypnout chain 0, nastavit antenna b a nechat jen chain 1
- při použití externí antény na MMCX je propustnost při 20 MHz celkem bída (20-25 Mbit max.), i TP Link 741ND dá víc
- při nastavení na 40 MHz je to výrazně lepší, pak to protáhne i 55-60 Mbit
Protože mě sralo, že by to mohlo být slušné MIMO AP, ale s interní anténou je to bída, trošku jsem si zabastlil a jeden 751 předělal na tři RSMA konektory na zadním panelu a na ně přišrouboval 5 dB anténky. Je to asi to nejlepší, co se tomu routeru dá udělat. Pak je i na 20 MHz propustnost slušná, kolem 35-40 Mbps jsem měřil v pohodě. Dosah a citlivost je taky super, velký RD to vykryje podobně pohodově, jako PowerAPN. Úprava vyjde tak na cca. hodinku času.
Pozitivní je i fakt, že RB751 (jako většina Mikrotiků) vůbec nevyzařuje bordel a šum, takže neruší třeba příjem rádia nebo TV, což levné routery často dělají, pokud jsou blízko antén nebo pod stožárem na půdě.
0 x
ta obrázková úprava na forum mikrotik je tvoje?
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 50#p329077
http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 50#p329077
0 x