❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Problematika Ubiquiti hardware.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: moje zkušenost s UBNT nanobridgeM5

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Selič píše:No, ja si nemuzu pomoct, ale montazni technik si nema co hrat s nastavenim jakehokoliv hardwaru. Ten ma jen zanest MAC adresu do systemu, primontovat a nasmerovat antenu a natahat kabelaz. Do AP jen na dva kliky nahraje konfiguraci, kterou vytvoril spravce site a maximalne stahne vykon pri kratsi vzdalenosti.
Muj pocit z mikrotiku je cim dal tim vic hlavne o tom, ze kazdej Chrobak Truhlik, kterej umi natukat navod z mikrotik.wiki do krabicky vcetne chyb se pak citi jako strasnej king.

Kazdej asi mame jiny predstavy o technikovi , pravda pises montazni technik asi mas v siti extra lidi na montaze a extra na servis :mrgreen: asi sem mel naspat ze ja mam predstavu univerzalniho technika ne cloveka co dotahne posledni sroub na drzaku a za pet minut odjizdi at spoj vyladi nekdo jinej . Univerzalni konfigurace neni vzdy ta nejlepe funkcni a sou mista kde se da zapojit poklepat a jedem za pul hodky fuc nekde se stravi dve hodky vyladenim na max kvalitu a propustnost . Zakaznici , aspon u nas, maj radeji "sveho" technika ktery se o ne postara od a do z nez aby kvuli kazdy veci volali nekoho jineho nebo si je nekdo prehazoval po telefonu jak na statnim urade :evil: . On urcity vztah technik - zakaznik udela hodne pro kseft, kdyz prijedes k zakanikovi po dvou letech na vymenu zdroje a pochvalis jim jak jim pekne zy ta roky vyrost fikus, jak to stenatko krasne vyrostlo i kdyby to byl hnusnej ratlik nebo cokoliv si vzpomenes ze se tam udalo , zakaznik ziska pocit ze pro nej nejsi kus do poctu ze vis kdo to je i kdyz si po letech pamatujes jen ten fikus co tak uzasne prekazel pri vrtani dirky vedle do pokoje :mrgreen: Tohle pritahne do site vic zakazniku nez tuna letaku nebo kopec jiny reklamy , protoze te chvalej u znamejch a sousedu a po kom sahne soused? po firme od ktery ji prisel neosobni letak nebo po nekom koho dva sousedi pochvalej? a to ti pak i prominou ze mas isntalaci o 500 drazsi nez konkurence . Navrch technik ma lepsi prehled o "svejch " klientech a jaky si to udela takovy to ma .
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Moje čerstvá zkušenost s AirGrid (možná to sem až tak moc nepatří). STP kabel 29m a to squělý 5V PoE si s tím neví rady. Musel jsem dát adaptér na 7,5V, jinak to nefachčilo. Už když jsem držel v ruce první kus Air Grid, tak mě to PoE vyděsilo jednak svým provedením a jednak napětím, protože jsem měl zkušenosti z dřívějška s WLA-5000 a AirCA8 (napájení 5V), který s pasivním PoE chodily tak na 15m. Obavy se potvrdily, takže s AirGrid končím, jediný, co na tom je zajímavý, je ta cena a firmware lepší než u Ovislinku.
Naposledy upravil(a) Repkins dne 07 Dec 2010 21:29, celkem upraveno 1 x.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

Nanobridge s 5V??? to jsem neviděl, pár mi jich už rukama prošlo a všechny měli 24V
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 14 years ago

Jo NanoBridge má 24V a AirGrid jen 5V.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Peyrak píše:Nanobridge s 5V??? to jsem neviděl, pár mi jich už rukama prošlo a všechny měli 24V

Máte pravdu, pletu si pojem a průjem :D Už je to opraveno.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

to su starsie verzie... nove su uz 24v a nemaju problem aj 30-50m kablom. teraz sa znova dostali na trh tieto starsie verzie, hoci uz zhruba 2 mesiace ich nebolo. pravdepodobne posledne kusy, ktore boli niekde na sklade...
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

Nově provozuji PtP s Nanobridge, výkon v normě, vzdálenost 4km, nezarušené pásmo, 40MHz MIMO. Tahám přes ně 20M FD s latence 2ms a nemám zatím problém. Měření od Ubnt se mi zdá trochu nadsazené, ale naměří 70M FD a 170M HD. Spektrální analizátor dobrá věc. Vytkl bych že funkce DFS skáče do zakázaného pásma (f<5,4GHz), kdyby tohle někdo vyřešil podělte se.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

se softem od ubntu nemůžeš na nanu dát výkon do normy, to prostě nejde. jde to pouze docílit s jiným softem
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

To je asi okoune pravda, nicméně kolem Špilasu v Brně kde naměříš na sektorce 140sítí v 5GHz se na city nehraje :wink: .
0 x

dubrma

Příspěvekod dubrma » 14 years ago

okoun píše:se softem od ubntu nemůžeš na nanu dát výkon do normy, to prostě nejde. jde to pouze docílit s jiným softem

To máš možná pravdu, ale les zatím nechytl a konkurence tu není, tak bych prozatím nechal spoj běžet.

Vypadáš že tomu rozumíš, chtěl bych krátký most do 2km a chci přes něj tahat 40M FD. Doporučíš mi něco? Samozřejmě s co největší finanční úsporou. Doufám že se nechytneš svého "hesla nKO doma" a nenabídneš mi most za půl mega...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

kup si starý orcave který má 40Mbit za 50k a hotovo. Žádný párání s 5GHz. A nebo si kup 1S10 s licencí do 50Mbit což taky neni drahý a dá se navyšovat až do 200Mbit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Hapi má pravdu, vydim to podobně. 1S10 vyjde v 50Megu na cca 100tis s DPH a podobnou cenu má i zatím asi nedodané Alternativo do těch 2km s ještě větší propustností v základu a nebo pana Peterku což bude ještě o něco hlouběji pod 100k. Takže pokud nespěcháš tak snad na to Alternativo zde časem budou i zkušenosti a možná i těch 9GHz by od pana Peterky vyšlo o levněji,ale asi dodatelnost bude tak 3-7měsíců. Osobně bych zkusil do 2km za 3800 s DPH na 40/25Mb ( asi děláš symetrické linky nebo to máš pro kruh že potřebuješ upload stejně vysoký jako download) obětovat cca 3900 s DPH a dát tam nanobridge 25dBi (40cm antenka). A s případnou regulací se pak poprat dle svého vědomí a svědomí.
0 x

maacher222
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maacher222 » 14 years ago

jednoduchy nstreme dual by mozno stacil (ak sa jedna o financnu usporu) to nieje velka vzdialenost ... :)
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

David2006 píše:To je asi okoune pravda, nicméně kolem Špilasu v Brně kde naměříš na sektorce 140sítí v 5GHz se na city nehraje :wink: .

no tak právě tam to platí dvojnásob, kdyby tam všichni dodržovali věci jak se mají tak by tam 120 viditelných sítí nebylo...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

jak spravne sestavit nanobridge?
metoda 1/
default.jpeg
default.jpeg (2 KiB) Zobrazeno 3341 x

nebo tak 2/
defannnult.jpeg
defannnult.jpeg (1.88 KiB) Zobrazeno 3341 x