❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Přechod z RB na platformu PC (x86) - problémy

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Re: Přechod z RB na platformu PC (x86) - problémy

Příspěvekod net.work » 15 years ago

hapi píše:tak jasně, linka nejede na stropě, je tam rezerva 3Mbit konkrétně u 60Mbit linky. Žádnou priorizaci neděláme a při 500 lidech je desktopový c2d E5200 docela nevytížený ale chápu že při používání L7 to stoupá drasticky. Priorizování určitých služeb tak nějak neberu za použitelný když každej chce prioritu něčeho jinýho a je defakto na něm čim si linku vytíží ale máme u každýho usera PCQ podle portu což hodně pomohlo voipum bych řek. Ještě před rokem jsme měly 30Mbit pro 400 lidí a docela si pochvalovaly i když linka byla z 2/3 dne na max ovšem když sem šel hrát po netu, tak latence byla normální a tak má shaping vypadat.

tak ja to L7 delim jen do 3 skupin - 1. stahovani (rapid, atd atd), 2. vsechno ostatni, 3. kriticke sluzby (voip, skype, icq, ping, dns, pptp....) a urcuju priority + mam samozrejme nejake maxima a minima pro tyhle 3 skupiny a nad nima parrent s celkovou kapacitou konektivity...

honzam píše:
net.work píše:ad centralni shaping - jasne kdyz mas do 1000klientu tak si v klidku, ale je tady par lidi co ma dvoj i trojnasobek klientu a maji uz problem s vykonem stroje...

Nevim no, mame pres 3tis lidi a s CPU a centralnim shapingem problem neni.

mas to na MT nebo na Linuxu? u linuchu problem neni, na mikrotiku obcas ano....
0 x
Jan Ptáček

JarKa
antispam: Ano

Příspěvekod JarKa » 15 years ago

Díky za všechny rady, asi půjdu opravdu na to SUPERMICRO.. jen jsem koukal, desky jsou fakt docela drahý, njn, serverová deska.. nejlevnější jsem našel asi za cca 6,5 tisíce.. kdybyste měli typ, kde to sehnat, dejte vědět..
Jinak s těma 7 sektorama Vás asi moc nepotěším.. je to opravdu všechno v pásmu 5GHz.. měl jsem problém s volnými kanály a hlavně aby se to neroušilo, ale jede mi to dobře.. Jak jsem to měl řešit jinak, když jsem měl 3 sektory dokola, a už byly narvaný, dal jsem další 3 sektory do kola (tj. 6 sektorů + jeden mi vykrývá jeden malý úhel).. kdysi jsem měl na jednom sektoru 30 klientů, to bylo fakt dost, moc dobře to nejelo.. 15 - 16 klientů na anténu je ideální, no a tak to teď nějak mám.. prostě vhodné AP pro mnoho klientů...
Jj, ještě zvažuji ale použití těch kartiček.. CM9 jsem nikdy nepoužíval, nemám zkušenosti.. na všech klientech mám R52 a ty dodnes používám i na všech APčkách.. jestli můžete hodit i pár zkušeností z téhle oblasti, budu rád..
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

proč nezapneš nstreme? můžu hádat? nemáš u klientů RB411? Chyba, tim by jsi zvětšil efektivnost sektoru a nemusel by jsi jich mít tolik. Jinak tu mám na jednom sektoru... nenene, na všesměře ve městě 30 klientů a mlaskaji si.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

JarKa

Jj.. je to tak, klienti mají RB411 .. nikdy jsem když to tak vezmu ani nstream nepoužíval.. 30 klientů na tom všesměru je fakt docela dost,,
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

tak šup, zapnout nstreme. Nebo si předtim něco prvně o tom přečíst co to je a jak to funguje a jak to poladit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

JarKa

Nejdřív asi o tom NSTREAMu něco počtu, ale co to tady padlo za informaci, že pokud mám RB411 u klientů tak to mám smůlu.. To by přece neměl být problém ne? Jsou na nich stejné R52 jako na AP, tak to bych musel aktivovat i u klientů ne? A neodstřihnu si je tim když to zapnu?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

411 je na NS idealni, horsi je kdyz bys tam mel stare 133c rekl bych ze NS neskousnou, samozrejme to nejdriv musis nastavit u klientu cimz ti odpadnout a az nakonec na AP
0 x