❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Co vse ovlivnuje kvalitu linky, resp. co nejvis ji ovlivnuje

Návody a problémy s konfigurací.
Maxik
Kontaktovat uživatele:

Re: Co vse ovlivnuje kvalitu linky, resp. co nejvis ji ovlivnuje

Příspěvekod Maxik » 17 years ago

a mas to nejak overene ze tam je takovy rozdil v tech konektorech na kartach ? Me to moc neprislo.
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 17 years ago

Maxik píše:a mas to nejak overene ze tam je takovy rozdil v tech konektorech na kartach ? Me to moc neprislo.

změřené to nemám, ale proč se na 1. class karty dávají jen mmcx? :wink:
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

asi na tom neco bude.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 17 years ago

Kolegové, mám spoj na cca 7,5km s parabolama 60cm D-COM. Spoj fungovával skvěle a signály byly -65 až -68 prostě pohoda. SPoj teď dělá to, že když intenzívně zaprší, signály jdou na obou stranách shodně na -85 až -87 řekl bych že po cestě povyrostl nějakej strom nebo více stromů a zřejmě to porušuje fresnelku. Jakmile voda oschne tak se to vrátí na -68 a zase je to OK. Myslíte že to může být porušenou fresnelkou a že se to projeví právě za deště? Páč když je sucho tak je to OK. Mám tam horizontální polarizaci. Na obou stranách je vyměněná CM9. Vodu v konektoru bych vyloučil.

Máte někdo podobnou zkušenost? Mám ještě možnost tu jednu anténu posunout o cca 6m výš...
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 17 years ago

Tohle mi delal spoj, kdyz byl vadny koax, mel utlum 20 dB za deste. Nevim kudy, ale asi nekudy teklo.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

lorekk

Příspěvekod lorekk » 17 years ago

chceto >
1 nejkratsi vedeni > kdyz vedeni bude kratsi nez 2 m tak tam dej treba RF 240.
2 kvalitvi anteny >je potreba to skusit zalezi na ruseni ve mestech paraboly mimo dcom "vzdy dve stejny proti sobe"
3 staci r52, cm9 proste kartu ne nejake nahrazky kdyz das 2500 kc za UBNT XR tak proc ne..
4 s itenzitou pomalu uz to tady bylo popsany. U nas na r52 10db na pateri na 2 km. staci to bohate. skusto.
5 kvalitni stroj nejake PC nejlepe P4 na 1 GHz a vic... vzdy to bude zlepsovat nebo zhorsovat pingy zalezi na vykonu...
6 to PC na obouch dvouch stranach > data budes stahovat od ISP ne od sebe. Pro tebe je hlavni spoj isp -- ty.
7 A na tu antenu byt pripojen jan ty sam ne jeste nekdo > snizuje to rychlost tobe.
8 spoj si delej sam kdyz tak si ho nech udelat ale stuj tam a kontroluj..

kvalita vzdy 100/100 proc a odstup signal sum 30db a vic. Pri desti a nebo snezeni to padne na 80/80 proc.
Da se jet na 50/50 ale pri horsim se projevy vypadky a strata dat.

potom ti spoj pojede 35Mb / 20Mb s latenci 10 > 20 ms samozrejme ne v bridgi

jestly tam nechces nebo nemuzes dat PC tam dej RB333 ale pocitej ze bys mel skoncit na rychlosti 20Mb potom to pomalu prestava stihat.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

lorekk píše:chceto >
1 nejkratsi vedeni > kdyz vedeni bude kratsi nez 2 m tak tam dej treba RF 240.
2 kvalitvi anteny >je potreba to skusit zalezi na ruseni ve mestech paraboly mimo dcom "vzdy dve stejny proti sobe"
3 staci r52, cm9 proste kartu ne nejake nahrazky kdyz das 2500 kc za UBNT XR tak proc ne..
4 s itenzitou pomalu uz to tady bylo popsany. U nas na r52 10db na pateri na 2 km. staci to bohate. skusto.
5 kvalitni stroj nejake PC nejlepe P4 na 1 GHz a vic... vzdy to bude zlepsovat nebo zhorsovat pingy zalezi na vykonu...
6 to PC na obouch dvouch stranach > data budes stahovat od ISP ne od sebe. Pro tebe je hlavni spoj isp -- ty.
7 A na tu antenu byt pripojen jan ty sam ne jeste nekdo > snizuje to rychlost tobe.
8 spoj si delej sam kdyz tak si ho nech udelat ale stuj tam a kontroluj..

kvalita vzdy 100/100 proc a odstup signal sum 30db a vic. Pri desti a nebo snezeni to padne na 80/80 proc.
Da se jet na 50/50 ale pri horsim se projevy vypadky a strata dat.

potom ti spoj pojede 35Mb / 20Mb s latenci 10 > 20 ms samozrejme ne v bridgi

jestly tam nechces nebo nemuzes dat PC tam dej RB333 ale pocitej ze bys mel skoncit na rychlosti 20Mb potom to pomalu prestava stihat.

Diky za rady. Jde o to že to asi 3/4 roku jelo v pohodě až teď z jara jsem na to kápl že za deště se to projevuje jak se to projevuje. Proto se domnívám že povylezly stromy. Body 1 - 8 chápu a řídím se s nima. Vše si dělám já. Kromě kabelů. Ty mě dělá známí s kvalitních Belden kabelů. Nemám s nima problém. Jde mi o to jestli se s tím někdi nesetkal a nepřišel pak na to že byla porušená fresnelova zóna. Ohledně té fresnelky... ta je ve tvaru doutníku a potřebuje prostor jak vertikálně tak horizontálně aniž záleží na polarizaci antény????
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 17 years ago

soucez píše:... Ohledně té fresnelky... ta je ve tvaru doutníku a potřebuje prostor jak vertikálně tak horizontálně aniž záleží na polarizaci antény????

ano
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

lorekk

Příspěvekod lorekk » 17 years ago

No musim se priznat ze s fresnelovou zónou jsem nikdy moc nepocital jeden klient jede na 5GHz pres panelak a ono to jede.
Neni to nahrani online her ale na brouzdani po netu to staci "jen 2Mb". Preci nejaky odrazi tam asi budou. Skus se spise podivat jestly to neni ruseny nekym
jinym nebo jestly se nepootocily anteny. A jeste jedu pres 400kv vedeni jak pricne tak podelne. Taky bez problemu.
Ono je to spise ducharina. Vcera jsem se trapyl s 2.4 u jedne pani v panelaku v bite Ap krabicka a notebook jelo to jen na 11Mb v norme B. Pres dve zdi.
O tri parta stejny klient stejny umisteni stejny AP a v norme G na jinacich hrekvencich. Zahada co.
Jen pro natvrdle pani 3 kanal druhy klient 10 kanal. Nikdo jinaci tam neni.
0 x

hafieror

Příspěvekod hafieror » 17 years ago

lorekk píše:chceto >

V jakém smyslu mimo Dcom?
0 x

reset

Příspěvekod reset » 17 years ago

ja davam taky vzdy stejne anteny proti sobe, ale nemusi to byt az zase takove pravidlo.
Vcera jsem narychlo jednu antenu musel vynenit na spoji cca 700m a jede mi sektorka 14dBi proti smerovce , s 10dB vykon na kazde strane, 100% kvalita spoje
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

soucez
Kontaktovat uživatele:

Z toho místa mi jedou dva spoje na +/- stejnou vzdálenost ACK timeouty jsou 80us a 76us. Zajímavé je, že ten kterej blbne když vydatně zaprší, mám kvalitu 70% / 70% , Signal to noise=20db a ten druhý kterej neblbne a pořád má -74 tak má 50% / 60% ale má lepší signal to noise 40db
Tak nevím o čem vypovídá ta kvalita spoje když má ten spoj horší signal to noise... No nic dal jsem anténu o cca 6m výše tak by fresnelka mohla být lepší pokud na to mělá vliv....
Ještě k těm anténám D-COM. Ten tubus se mi zdál na konci mírně rozšklebený a tak se domnívám jestli tam netekla voda. A vzhledem k horizontální polarizaci je dírka na kondenzát na boku tubusu což zrovna není ideální že? Ale proč to mají tak blbě řešené když se tyhle antény dávají většinou na páteře a tam patří zejména horizontální polarizace. No nic čekám na další vodu jak se to bude chovat. To mírné rozšklebení tubusu jsem zalepil...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Tak to uz si patrne nasel svuj problem, skolacka chyba dat kondensacnidirku na bok. Jeste by me zajimalo kde si vzal ze na p2p spoje je lepsi H polarizace, pouzivam obe a nevidim zadnej rozdil zalezi na ostatnich sitich a tom jake sam pouzivas sektory.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Maxik píše:Tak to uz si patrne nasel svuj problem, skolacka chyba dat kondensacnidirku na bok. Jeste by me zajimalo kde si vzal ze na p2p spoje je lepsi H polarizace, pouzivam obe a nevidim zadnej rozdil zalezi na ostatnich sitich a tom jake sam pouzivas sektory.

No chyba jak se to vezme páč pod ní byla ta samá anténa(ten druhej spoj v pohodě) s tou samou polarizací pouze o pár stupňmů svítí jinam.. a tam není problém. Tam ale 100% není porušená fresnelka,,
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

fresnelku vem cert pokud mas v ozarovaci vodu je ti prd platna
0 x