❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
UBNT-UNMS
Problém s vytížení cpu vyřešen po reistalaci záhadně vše Ok, cpu žere i při high do12%.
Jak to donutím na upgrade všech zařízení na ne cs verzi? Něco to upgradlo na cs něco na ne cs...
Jak to donutím na upgrade všech zařízení na ne cs verzi? Něco to upgradlo na cs něco na ne cs...
0 x
helapc píše:Jak funguje discovery? Co musím mít otevřeno za porty/služby. Najde mi to 1/10 zařízení.
Edit: Vypadá to, že musí být otevřeno Web rozhraní.
Podrobnejsi popis discovery a klasickych problemu je zde: https://github.com/Ubiquiti-App/UNMS/wiki/Discovery-Troubleshooting. Na zarizeni musi byt povolena sluzba Discovery a pouziva se port 10001. Pro nasledne pripojeni zarizeni do UNMS musi UNMS do zarizeni propsat UNMS key. Zde zalezi podle modelu, nekde se tak deje pres SSH (EdgeRoutery, OLT) a nekde pres web rozhrani (airMAX, airCube).
0 x
lacman píše:Problém s vytížení cpu vyřešen po reistalaci záhadně vše Ok, cpu žere i při high do12%.
Pokud se jedna o upgrade na minimalni verzi, kterou podporuje UNMS behem pripojeni pres Discovery, tak UNMS nainstaluje stejnou verzi cs / ne cs. Pokud se jedna o nasledny upgrade pro jiz pripojene zarizeni, tak je mozne verzi rucne vybrat ve FW manageru.
0 x
Sidi píše:helapc píše:Jak funguje discovery? Co musím mít otevřeno za porty/služby. Najde mi to 1/10 zařízení.
Co jsem si teď hrál s pár zařízeníma (starší menší AP, ještě M5 - na větší AP to ještě pouštět nechci), tak to vypadá, že novější verze FW to prostě nenajde, je potřeba udělat updatena 6.0.7 a zadat v anténě unms key (to už se mi pak připojila)
Discovery by melo najit vsechny podporovane zarizeni bez ohledu na verzi FW. Modely UNMS kontroluje oproti povolenemu seznamu a je mozne, ze nam z nej neco vypadlo. Staci napsat a radi proverime. Minimalni FW se na zarizeni po potvrzeni nahraje behem pripojeni sam. Podrobnosti o Discovery jsou v predchozim komentari. Discovery ma svoje omezeni - UNMS musi na zarizeni videt, proto je mozne zarizeni pripojovat i pomoci UMobile, nebo rucne.
0 x
jflidr píše:lacman píše:Problém s vytížení cpu vyřešen po reistalaci záhadně vše Ok, cpu žere i při high do12%.
Pokud se jedna o upgrade na minimalni verzi, kterou podporuje UNMS behem pripojeni pres Discovery, tak UNMS nainstaluje stejnou verzi cs / ne cs. Pokud se jedna o nasledny upgrade pro jiz pripojene zarizeni, tak je mozne verzi rucne vybrat ve FW manageru.
No to právě nejde, když vyberu příslušný fw tak se mi zobrazí zařízení ale nejdou zakliknout k instalaci...
0 x
lacman píše:jflidr píše:lacman píše:Problém s vytížení cpu vyřešen po reistalaci záhadně vše Ok, cpu žere i při high do12%.
No to právě nejde, když vyberu příslušný fw tak se mi zobrazí zařízení ale nejdou zakliknout k instalaci...
Potom to vypada jako chyba. Ve FW manageru po vybrani konkretniho FW by melo byt mozna ho nainstalovat na vsechna kompatibilni zarizeni. Pak je zde jeste obracena cesta ze seznamu zarizeni, kde je tlacitko firmware. Na tomto popupu je naopak mozne pro vybrana/vybrane zarizeni vybrat konkretni verze a typ FW.
0 x
jflidr píše:Sidi píše:helapc píše:Jak funguje discovery? Co musím mít otevřeno za porty/služby. Najde mi to 1/10 zařízení.
Co jsem si teď hrál s pár zařízeníma (starší menší AP, ještě M5 - na větší AP to ještě pouštět nechci), tak to vypadá, že novější verze FW to prostě nenajde, je potřeba udělat updatena 6.0.7 a zadat v anténě unms key (to už se mi pak připojila)
Discovery by melo najit vsechny podporovane zarizeni bez ohledu na verzi FW. Modely UNMS kontroluje oproti povolenemu seznamu a je mozne, ze nam z nej neco vypadlo. Staci napsat a radi proverime. Minimalni FW se na zarizeni po potvrzeni nahraje behem pripojeni sam. Podrobnosti o Discovery jsou v predchozim komentari. Discovery ma svoje omezeni - UNMS musi na zarizeni videt, proto je mozne zarizeni pripojovat i pomoci UMobile, nebo rucne.
Dnes jsem testoval novější sektorku, naskenovalo mi to 3 z 6 zařízení.
Našel jsem 2 stejné PBE 300 M5, jedno v seznamu bylo, druhé ne. Jediný rozdíl byl ve verzi (6.0.4 nalezlo, 6.0.6 nenalezlo). Po updatu zařízení 6.0.4 na 6.0.6 už ho to taky nenašlo. Že by problém s verzí 6.0.6??
0 x
Taky jsem si s tím chvilku hrál a discovery zatím funguje dost náhodně. Pokud dám velký subnet /12 nenejde to všechny zařízení jako když subnet zmenším např /22. V obou případech samozřejmě počítám zařízení v tom subnetu /22. Pokud zapnu WEB server a službu Device Discovery podaří se mi v některých případech zařízení pomocí discovery najít. Vypadá to že hlavně AP. Klientské zařízení jsem zatím napřipojil, ať jsem dělal co jsem dělal. Firmware XC.v8.0-beta8.30538.160308.1204
Co je dobrý tak WEB server může být vypnutý a všechny grafy a statistiky běží.
Při prvním připojení si to vnutí nový firmware 8.3.2 cs, což mi taky vyhovuje. Ve službách přibude "Ubiquiti Networks Management System Beta" kde je vložen klíč. Zároveň se otevře zmiňovaný port 10001.
Bez aktualizace firmware podle mě klíč vložit nejde.
Otázka na "jflidr"
Kam mám nahrát klíč, když bych to chtěl udělat pomoci scp? Samozřejmě za předpokladu, že si předtím sriptem aktualizuji firmware.
Co je dobrý tak WEB server může být vypnutý a všechny grafy a statistiky běží.
Při prvním připojení si to vnutí nový firmware 8.3.2 cs, což mi taky vyhovuje. Ve službách přibude "Ubiquiti Networks Management System Beta" kde je vložen klíč. Zároveň se otevře zmiňovaný port 10001.
Bez aktualizace firmware podle mě klíč vložit nejde.
Otázka na "jflidr"
Kam mám nahrát klíč, když bych to chtěl udělat pomoci scp? Samozřejmě za předpokladu, že si předtím sriptem aktualizuji firmware.
0 x
asi nejsou nejake informace kdy bude fungovat konfigurace zarizeni atd ?...zatim stale jen "in progress " 
0 x
zdravim....jak chapete skupiny v ENDPOINTS ? jako ze si vytvorim urcite oblasti kde jsou zakaznici ? napriklad "Praha 1" a tam si nasoupu zakazniky co jsou v te praze 1 ? sice si pak pridam, ze je to napojene napr SITES " bytovka 1" ale uz nejde zvolit konkretni AP jen danou lokalitu coz mi teda dost vadi, v aircontroleru bylo videt na jaky ap je klient pripojen.
mimochodem se mi nedari napriklad jeden AP BulletM5 pridat, hlasi se stale jako disconnect. a i jina zarizeni co tak pozoruji.
mimochodem se mi nedari napriklad jeden AP BulletM5 pridat, hlasi se stale jako disconnect. a i jina zarizeni co tak pozoruji.
0 x
jahpisin píše:zdravim....jak chapete skupiny v ENDPOINTS ? jako ze si vytvorim urcite oblasti kde jsou zakaznici ? napriklad "Praha 1" a tam si nasoupu zakazniky co jsou v te praze 1 ? sice si pak pridam, ze je to napojene napr SITES " bytovka 1" ale uz nejde zvolit konkretni AP jen danou lokalitu coz mi teda dost vadi, v aircontroleru bylo videt na jaky ap je klient pripojen.
Já používám "site" jako vysílač (adresu), endpoints pro jednotlivá AP a pod každým endpointem mám nasypaný koncový zařízení klientů (zatím jednotky ks)
0 x
tak jsem z toho nejaky zmateny
....
ja to mam takto:
v SITES mam pojmenovane jednotlive lokality vysilacu a v ni pak pridane zarizeni vsech AP (cili mam pak prehled co je tam za zarizeni atd, celkove na tom jednom vysilaci) sice tam pak jde pridat endpoint ale to zas udela nejdrive jen pojmenovani skupiny kam pak davam zarizeni, cili za me dosti divne....nehlede na to ze ja nechci prirazovat rucne napevno na jakem AP je ten dany uzivatel clenem, to si musi pak brat samo podle ssid kam je to pripojene...takze klienty nebudu zatim vubec resit nez to bude dodelane a ozkousim jen jednu cast site kde pridam vsechny AP a pak se uvidi co dal za rok ci dva...jelikoz neverim bohuzel moc ubnt, ze se stim poperou rychle...(swtiche tam pridat stale nejde, a vse ostatni jen ze se na tom pracuje uz peknou dobu)
mimochodem jsem prave chapal, dle toho kdyz chci autorizovat zarizeni tak mam pouze dve moznosti pridani, bude SITE a nebo ENDPOINT ...cili tak pokud to dobre chapu klienta nebudu davat do site (beru ze jsou to AP), ale jako endpoint ( kde to chapu jako koncoveho zakaznika). Ale zrejme to cele chapu spatne
)
mimochodem jde tam nejak pridat do statistik tx/rx rate ? to bych tam hodne uvital
( nebo spis celkove si je upravit dle svych pozadavku co chci ukladat do grafu.
kazdopadne se mi to zamlouva, jen zatim trosku divocina bych rek...
ja to mam takto:
v SITES mam pojmenovane jednotlive lokality vysilacu a v ni pak pridane zarizeni vsech AP (cili mam pak prehled co je tam za zarizeni atd, celkove na tom jednom vysilaci) sice tam pak jde pridat endpoint ale to zas udela nejdrive jen pojmenovani skupiny kam pak davam zarizeni, cili za me dosti divne....nehlede na to ze ja nechci prirazovat rucne napevno na jakem AP je ten dany uzivatel clenem, to si musi pak brat samo podle ssid kam je to pripojene...takze klienty nebudu zatim vubec resit nez to bude dodelane a ozkousim jen jednu cast site kde pridam vsechny AP a pak se uvidi co dal za rok ci dva...jelikoz neverim bohuzel moc ubnt, ze se stim poperou rychle...(swtiche tam pridat stale nejde, a vse ostatni jen ze se na tom pracuje uz peknou dobu)
mimochodem jsem prave chapal, dle toho kdyz chci autorizovat zarizeni tak mam pouze dve moznosti pridani, bude SITE a nebo ENDPOINT ...cili tak pokud to dobre chapu klienta nebudu davat do site (beru ze jsou to AP), ale jako endpoint ( kde to chapu jako koncoveho zakaznika). Ale zrejme to cele chapu spatne
mimochodem jde tam nejak pridat do statistik tx/rx rate ? to bych tam hodne uvital
kazdopadne se mi to zamlouva, jen zatim trosku divocina bych rek...
0 x
mimochodem funguje vam tam spravne graf pingu ? u me teda nikoliv....napr to ukazuje ze je stale 4ms obcas 5ms cili holej nesmysl, realne je tam v zatezi ping od 6ms a v prumeru 12ms....coz pak i odpivida grafum z naseho interniho systemu.
0 x
jahpisin píše:mimochodem funguje vam tam spravne graf pingu ? u me teda nikoliv....napr to ukazuje ze je stale 4ms obcas 5ms cili holej nesmysl, realne je tam v zatezi ping od 6ms a v prumeru 12ms....coz pak i odpivida grafum z naseho interniho systemu.
+- to něco měří (neřešte packet loss, musel jsem vybrat nějakou starou přípojku těsně před smrtí, aby tam byly výkyvy pingu)
0 x