Jo, peněz to něco stojí ... ale aby cena/výkon u toho supermicra nebyla nakonec lepší. Jen to dávám na zvážení.
Výhoda extra KVM nastupuje v případě, kdy v té serverovně máš Delly nebo Intely, nebo IBM a nechce se ti za to IPMI platit. Teď mám objednaný ATEN (používá UTP, tedy nemusím tahat extra kabely) a cena jednoho portu je 2 tisíce s DPH. Což hodně pod cenou zmíněných výrobců ...
Jde se zamyslet i nad tím, že s externím KVM můžu mít lokální konzolu a nemusím přemýšlet, na jakou IP se tím noťasem připojit. V některých krizových situacích to může být problém ... Nemluvě o tom, že přeci jenom lépe zabezpečím jednu IP jednoho KVM, než osm různých IPMI na osmi různých server s osmi různými firmwary.
IPMI v podání supermicro (jiná stejně neznám) má zase výhodu v tom, že nemám jenom monitor a klávesnici, ale přístup i na jiné informace ze serveru (ať už různá čidla, nebo přimontování cdrom image, nebo vypínací čudlík). Ale abych pravdu řekl, ta Java ve které to je je v podstatě peklo ...
Mimochodem aby to k něčemu bylo, musíš mít servery pokryté 1:1. Já to tak nemám (ve staré serverovně stejně nemám IP KVM) a je to akorát vopruz.
Čili za mě: kupovat supermicro a k tomu KVM