❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Verze 2.9.30

Oznámení a diskuse ke konkrétním verzím.
McCall
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod McCall » 19 years ago

piti2 píše:
Coman píše:Jednoduše. Povolím přístup přes FTP (primárně mám jen SSH) a nahraju tam firmware. Pak provedu pro jistotu zálohu routru a restartuju jej.

Takto upgradujes firmware ??? No mne sa to nezda.

Vsetke subory *.npk nakopirujes cez ftp (alebo pretiahnes mysou vo winboxe) do MK a restartnes hej? a je nainstalovany novy firmware . Tak tento postup sa mi nezda.

takhle to funguje ... a dost dobře ... jen doporučuju před nahráváním RB restartnout nahrát a znova restart ... jinak se docela často stane že je "nějaký" problém při upgradu ...
0 x
SW správa sítě Hlucin.net

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 19 years ago

Rychloun píše:ale presne takhle to funguje... jen bych o tom nemluvil jako o fw ale jako o operacnim systemu.

Zkusil jsem si cvičně udělat Upgrade na 2.9.30 a zase downgrade na 2.9.24 a postupoval jsem tak že když jsem tam měl verzi 2.9.30 tak jsem nakopíroval soubor 2.9.24.npk a v packages jsem zvolil downgrade. Je tento postup správný?

Ještě dotázek ohledně konfigurace PC pro mikrotik. Mám starého Cellerona 366MHz SLOT1 a 192MB SDRAM. Je toto dostatečné pro shaping cca 30ti klientů?
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 19 years ago

soucez píše:
Rychloun píše:ale presne takhle to funguje... jen bych o tom nemluvil jako o fw ale jako o operacnim systemu.

Zkusil jsem si cvičně udělat Upgrade na 2.9.30 a zase downgrade na 2.9.24 a postupoval jsem tak že když jsem tam měl verzi 2.9.30 tak jsem nakopíroval soubor 2.9.24.npk a v packages jsem zvolil downgrade. Je tento postup správný?

Ještě dotázek ohledně konfigurace PC pro mikrotik. Mám starého Cellerona 366MHz SLOT1 a 192MB SDRAM. Je toto dostatečné pro shaping cca 30ti klientů?

postupoval si spravne... tak to ma byt

ci je ta masina dostatocna??? srandujes?

ja na nepretaktovanom RB532 (266mhz) mam shaping pre 70 ludi, dost je nahadzaneho aj vo firewalli a zbytocne plny je aj mangle, 5 pravidiel pre kazdeho uzivatela + omanglovane rozne protitne veci a pod.
QT mam riesenie tiez trocha zlozitejsie kedze na kazdeho uzivatela mam v mangle 5 pravidiel.
Tecie cez to konekt 2mbit a CPU je v spicke okolo 30-35%

Keby upravim tely firewall a necham tam len potrebne veci, trocha upravim mangle a vyhodim zbytocnosti, tak to CPU zvladne podla mojho odhadu pri zatazi okolo 20-30%. A keby to pretaktujem na 333mhz, tak je to parada... v takom pripade si myslim ze to zvladne okolo 100 ludi a konekt okolo 3mbit. Ale CPU odhadujem asi 40-50% v spicke

Mohli by vymysliet nejaky novy RBxxx, nieco silnejsie na CPU.

Mozno si niekto mysli ze je to blbost na tomto shapovat ludi, ale verte ci nie, slape to nad ocakavania dobre... uptime sa drzi krasne okolo mesiaca a viac a to je tam este ten slaby povodny zdroj.
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

ci je ta masina dostatocna??? srandujes?

ja na nepretaktovanom RB532 (266mhz) mam shaping pre 70 ludi, dost je nahadzaneho aj vo firewalli a zbytocne plny je aj mangle, 5 pravidiel pre kazdeho uzivatela + omanglovane rozne protitne veci a pod.
QT mam riesenie tiez trocha zlozitejsie kedze na kazdeho uzivatela mam v mangle 5 pravidiel.
Tecie cez to konekt 2mbit a CPU je v spicke okolo 30-35%

Keby upravim tely firewall a necham tam len potrebne veci, trocha upravim mangle a vyhodim zbytocnosti, tak to CPU zvladne podla mojho odhadu pri zatazi okolo 20-30%. A keby to pretaktujem na 333mhz, tak je to parada... v takom pripade si myslim ze to zvladne okolo 100 ludi a konekt okolo 3mbit. Ale CPU odhadujem asi 40-50% v spicke

Mohli by vymysliet nejaky novy RBxxx, nieco silnejsie na CPU.

Mozno si niekto mysli ze je to blbost na tomto shapovat ludi, ale verte ci nie, slape to nad ocakavania dobre... uptime sa drzi krasne okolo mesiaca a viac a to je tam este ten slaby povodny zdroj.[/quote]

Tak to je v poho. Jak moc záleží na velikosti RAMky? Odhaduju že by stačila i ta 64MB poněvadž packety nejvíce zatěžují buffer procesoru, alespoň tak to říkal Klíma na školení Mikrotiku.
0 x

mato1

jasne ze staci tolko ram... na uvode, ked som tam mal 30-40 ludi bolo ram vytazene podla grafom na 15-17mb a teraz je pri 21mb. takze tipujem ze ked tam budem mat 100 ludi, tak to vyjde mozno do 30. cize necela polovica...
dolezity je hlavne procesor...
0 x

mato1

mato1 píše:jasne ze staci tolko ram... na uvode, ked som tam mal 30-40 ludi bolo ram vytazene podla grafom na 15-17mb a teraz je pri 21mb. takze tipujem ze ked tam budem mat 100 ludi, tak to vyjde mozno do 30. cize necela polovica...
dolezity je hlavne procesor...

vie niekto jak to vyriesit? alebo na ktoru verziu sa oplati prejst? tato 2.9.30 slape podla mna krasne, ale ked ma takuto chybu, tak to je nanic...
0 x

jali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jali » 19 years ago

soucez píše:Tak to je v poho. Jak moc záleží na velikosti RAMky? Odhaduju že by stačila i ta 64MB poněvadž packety nejvíce zatěžují buffer procesoru, alespoň tak to říkal Klíma na školení Mikrotiku.

tak to jsi spatne poslouchal. Cache na procesoru to pouziva na PC. RB zadnou cache nema, takze vse bezi v pameti RAM. Proto jsou ruzne verze Mk pro RB a PC.
0 x
JALI

Nenašli jste zde odpověï ? podívejte se také na http://www.futureshop.sk/forum

soucez
Kontaktovat uživatele:

jali píše:
soucez píše:Tak to je v poho. Jak moc záleží na velikosti RAMky? Odhaduju že by stačila i ta 64MB poněvadž packety nejvíce zatěžují buffer procesoru, alespoň tak to říkal Klíma na školení Mikrotiku.

tak to jsi spatne poslouchal. Cache na procesoru to pouziva na PC. RB zadnou cache nema, takze vse bezi v pameti RAM. Proto jsou ruzne verze Mk pro RB a PC.

Však já myslím a píšu o verzi pro PC. Klíma říkal: "Používejte ostré P4ky s velkou 1MB a více CACHE"

tak to je :-)
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Po upgradu z 2.9.24 na 2.9.30 se mi stalo toto: jeden PARENT v QS se jevil jako že jede naplno(červený) a přitom jeho potomci ani jeden nebyli připojení k netu. pomohl restart. Dále mi přestal fachčit scheduler. Neposlal ráno zálohu konfigurace na mail a nepřepl QT na QS.

Tak uvidím...
0 x

mato1

no ja som sa tentoraz sklamal - ale velmi... 2.9.30 blbne vo viacerych verziach.

napriklad:
- ip+mac filter v mk mi nefunguje, nezaznamenava data vo firewalli

- vo firewalli bolo pravidlo, ze ak uzivatel prekroci 300 spojeni (okrem p2p), tak ho prehodi na 2 hodiny do skupiny uzivatelov kde su pustene len zakladne porty - nefunguje vobec - neprehadzuje to ludi

- mal som vyclenene na p2p zvlast linku o velkosti 256kbit - nejde to. proste to uplne zakaze p2p, alebo prejde nenormalne malo dat cez p2p. Za poslednych 6 dni sa prenieslo len 6MB!!! Pred tym bola linka vacsinu dna vytazena uplne. Dnes mi volali uz 8 ludia preco som zakazal p2p...

- ten scheduler tiez blbne... ked sa nieco upravi v uz existujucom skripte - napriklad mail, alebo nieco podobne, tak to proste nefunguje.
Ani neviem ako sa mi to podarilo obist... (bolo to vyssie spominane)

- nefunguje mi ani blokovanie poctu spojeni pre p2p

- mam zakazane niektore virusove porty, ani tie nereaguju na ziadne data... ako keby sa neprenasali ziadne data cez tie porty pocas 6 dni. Bezne to je plne za 2 hodiny :-)

- mam taky pocit, ze funkcia "add to address list" nefunguje vobec... kazdeho uzivatela p2p som prehodil do address listu na 24 hodin aby som na konci kazdeho dna vedel vzdy kto vyuzival p2p. tento address list sa mi posielal kazdy den na mail... - tentoraz to nefunguje
(je zaujimave ze "add to address list" nefunguje len vo firewalli, v mangle funguje)

Tieto chyby som spozoroval len v priebehu hodiny... keby si k tomu sadnem, tak sa stavim, ze ich najdem aspon dalsich 10. Je to uplne hovno...

Takze moja otazka znie: KTORU VERZIU POUZIT NA CENTRALNOM ROUTRY??? POUZIVAM TAM ZATIAL RB532, ALE CHCEM TO VYMENIT POMALY ZA KLASICKE PC.
0 x

mato1

ale toto uz vazne nechapem... na inom rb532 to slape ako ma... aspon sa zda...
no kde je teraz chyba??? vie mi niekto povedat?
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Tieto chyby som spozoroval len v priebehu hodiny... keby si k tomu sadnem, tak sa stavim, ze ich najdem aspon dalsich 10. Je to uplne hovno...

Takze moja otazka znie: KTORU VERZIU POUZIT NA CENTRALNOM ROUTRY??? POUZIVAM TAM ZATIAL RB532, ALE CHCEM TO VYMENIT POMALY ZA KLASICKE PC.[/quote]

Ano Mato1 je to celé divné. Scheduler nefunguje. POdařilo se mi ho rozchodit změnou časů o 1 minutu někam, ale do restartu to chodilo. PO restartu už ho teï nemůžu přimět aby fungoval. Nepřepne mi QT na QS a naopak.

Včera jsem se na něj nemohl dostat z vnější sítě.

Po restartu mi zakazuje některé mangle a některé Queue tree.

Chystám se na downgrade na verzi 2.9.24 ta mi šlapala v poho. Zachová mi to konfiguraci?

Co verze 2.9.28? Ta chodila?
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

soucez píše:Po upgradu z 2.9.24 na 2.9.30 se mi stalo toto: jeden PARENT v QS se jevil jako že jede naplno(červený) a přitom jeho potomci ani jeden nebyli připojení k netu. pomohl restart. Dále mi přestal fachčit scheduler. Neposlal ráno zálohu konfigurace na mail a nepřepl QT na QS.

Tak uvidím...

Tak nevim, jestli to muze mit souvislost, ale kdyz jsem zkousel na tehle verzi export z scheleduleru, tak z toho lezou dost divny veci...

Jak jsi nakonec resil ten problem s scheledulerem ? Upgrade na jinou verzi ?

Dik
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

raven-il píše:
soucez píše:Po upgradu z 2.9.24 na 2.9.30 se mi stalo toto: jeden PARENT v QS se jevil jako že jede naplno(červený) a přitom jeho potomci ani jeden nebyli připojení k netu. pomohl restart. Dále mi přestal fachčit scheduler. Neposlal ráno zálohu konfigurace na mail a nepřepl QT na QS.

Tak uvidím...

Tak nevim, jestli to muze mit souvislost, ale kdyz jsem zkousel na tehle verzi export z scheleduleru, tak z toho lezou dost divny veci...

Jak jsi nakonec resil ten problem s scheledulerem ? Upgrade na jinou verzi ?

Dik

tak tak... upgrade na inu verziu... pokial mas RB tak hod bud najnovsiu, alebo 2.8.28 alebo 2.9.27
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 18 years ago

Tohle konkretne je na PC, zkusim upgrade.
0 x