❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
AP 60ghz
Re: AP 60ghz
Kdyz mi tu stepovali, dal jsem se s nimi do reci a rikali, ze to skenujou az do 66GHz. Tak bych radeji moc nevsazel, ze na to nemaji techniku.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Pokud to bude nějak zpoplatněné, tak ta cena bude taková, že si to nikdo nekoupí. Vzhledem k tomu, že se objevilo něco, co dovede konkurovat mobilkářům a adsl, není čemu se divit, že budou snahy toto pásmo buď zakázat, a nebo ho zpoplatnit tak, aby to nebylo zajímavé.
V případě, že by se to počítalo podle standartního výpočtu ceny za licenci, tak cena s 2000Mhz kanálem bude uplně mimo drtivé většiny zde dopisujících.
Na druhou stranu je potřeba chápat mobilkáře, platí balík za využívání licencí, a my jim kazíme kšeft tím, že provozujeme službu ke koncákům na pásmu které je zadarmo. Každého z nás, pokud bychom byli na jejich místě, by tohle sralo.
V případě, že by se to počítalo podle standartního výpočtu ceny za licenci, tak cena s 2000Mhz kanálem bude uplně mimo drtivé většiny zde dopisujících.
Na druhou stranu je potřeba chápat mobilkáře, platí balík za využívání licencí, a my jim kazíme kšeft tím, že provozujeme službu ke koncákům na pásmu které je zadarmo. Každého z nás, pokud bychom byli na jejich místě, by tohle sralo.
0 x
nevim jeslti je to úplně konkurence mobilkářů, má to hodně hraniční nasazení oproti licencovanému LTE.... ono kdybych to měl nasadit reálně to by znamenalo každách 100m mít AP a ted to bude dou takto mít další 4 firmy co konkurují a to pásmo se může totálně odepsat....
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
reset píše:Kdyz mi tu stepovali, dal jsem se s nimi do reci a rikali, ze to skenujou az do 66GHz. Tak bych radeji moc nevsazel, ze na to nemaji techniku.
pětku skenovali normálně mikrotikem. Nevím, jak to dělají teď, ale řekl bych že pořád stejně. Takže zrovna v 60GHz bych nečekal nic jinýho a ani si nehonil triko, že to nedají. Vystrčí wapku na střechu před podezřelým vysílačem a je vymalováno.
0 x
Leeonek píše:Na druhou stranu je potřeba chápat mobilkáře, platí balík za využívání licencí, a my jim kazíme kšeft tím, že provozujeme službu ke koncákům na pásmu které je zadarmo. Každého z nás, pokud bychom byli na jejich místě, by tohle sralo.
Mobilni operatori mozu freeband pouzivat tiez, nemaju to zakazane. Ked chcu, nech pouzivaju...
0 x
okoun píše:nevim jeslti je to úplně konkurence mobilkářů, má to hodně hraniční nasazení oproti licencovanému LTE.... ono kdybych to měl nasadit reálně to by znamenalo každách 100m mít AP a ted to bude dou takto mít další 4 firmy co konkurují a to pásmo se může totálně odepsat....
Ale prosímtě, s lhgčkem u klientů uplně bez problémů do 0,5km, ovšem používat s rozumným kanálem. Volba 50-60Mhz by šlapala krásně, a vlezli bychom se na dlouhou dobu všichni. Taky citlivost by byla lepší než na stávající šířku.
hol píše:pětku skenovali normálně mikrotikem. Nevím, jak to dělají teď, ale řekl bych že pořád stejně. Takže zrovna v 60GHz bych nečekal nic jinýho a ani si nehonil triko, že to nedají. Vystrčí wapku na střechu před podezřelým vysílačem a je vymalováno.
Prdlajs, evidentně jsi žádné měření ještě neviděl (šťastlivče ;) ), sken mikrotikem je jen jako identifikační údaj, s každým měřením zasílají normální měření ze spektráku, vybavení jsou velmi dobře.
pixall píše:Mobilni operatori mozu freeband pouzivat tiez, nemaju to zakazane. Ked chcu, nech pouzivaju...
To jsem nevěděl že mobilní operátoři mají i nějaké volné pásmo použitelné pro telefony. Nebo jako že by použili 2,4ku nebo 5Ghz na gsm/3g/lte? To asi ne. Myšleno bylo jejich celorepublikové přidělené frekvence, retranslačky mezi btskama jsou vedle toho už jen drobné. Nehledě na to, že se snaží ke každé dostat optiku.
Prostě jen říkám, že si velmi dobře uvědomují, jaký by to byl pro ně průšvih, kdyby se uvolnila 60ka pro pevné venkovní instalace, a zadarmo. Ostatně k nedávno tolik opěvovanému rozšíření 5Ghz pásma taky nedošlo, a to už podle některých "zaručených" zpráv mělo být za chvilku ;)
0 x
protokol jsem neviděl, páč jsme zatím dycky prošli. Ale podle pokut a info od konkurence víme, že byli na místě už několikrát. Ani bych nečekal, že mi pošlou info z MK. Ale že to používaj jsi potvrdil.
0 x
hol píše:reset píše:Kdyz mi tu stepovali, dal jsem se s nimi do reci a rikali, ze to skenujou az do 66GHz. Tak bych radeji moc nevsazel, ze na to nemaji techniku.
pětku skenovali normálně mikrotikem. Nevím, jak to dělají teď, ale řekl bych že pořád stejně. Takže zrovna v 60GHz bych nečekal nic jinýho a ani si nehonil triko, že to nedají. Vystrčí wapku na střechu před podezřelým vysílačem a je vymalováno.
a co jsem videl, ze maji v ruce tak se to mikrotiku nepodobalo ani omylem , zalezi spise kdo , kdy a cim to to skenuji
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Leeonek píše:Prostě jen říkám, že si velmi dobře uvědomují, jaký by to byl pro ně průšvih, kdyby se uvolnila 60ka pro pevné venkovní instalace, a zadarmo. Ostatně k nedávno tolik opěvovanému rozšíření 5Ghz pásma taky nedošlo, a to už podle některých "zaručených" zpráv mělo být za chvilku
Rozsirovat pasma ktore by bolo free a zaroven nam poskytlo dalsi priestor nebudu...je to vsetko spolcene s mobilkarmi...aby sme ich nahodou neohrozili...beztak ich stale sere to, ze maly ISP maju stale velke mnozstvo zakaznikov. A rozsirovanie 5GHz by vobec nepomohlo, ved neni co rozsirovat
Co sa tyka uzkych kanalov v 60GHz moc si to neviem predstavit v spojeni s lacnymi zariadeniami. 60GHz ma taku velku priepustnost len vdaka sirokemu kanalu ktory je 2.16GHz ale modulacia je max 16qam pri MCS12 ktore este mikrotik nevie. MCS 8 bezi dakde na QPSK. Kanal 50-60MHz siroky v QPSK neprenesie nic....museli by zapracovat zase na vysej modulacii. Tie kanaly by museli byt tak 250-500-1000Mhz, to by sa dalo spektrum lepsie nasekat a zaroven daco preniest.
0 x
Já nevím, v protokolu bylo tohle 
Naposledy upravil(a) wwire dne 21 Jul 2018 17:41, celkem upraveno 1 x.
0 x
wwire píše:Já nevím, v protokolu bylo tohle
protokol.png
No ak meraju len mikrotikom tak to moc nenameraju
0 x
Leeonek píše:okoun píše:nevim jeslti je to úplně konkurence mobilkářů, má to hodně hraniční nasazení oproti licencovanému LTE.... ono kdybych to měl nasadit reálně to by znamenalo každách 100m mít AP a ted to bude dou takto mít další 4 firmy co konkurují a to pásmo se může totálně odepsat....
Ale prosímtě, s lhgčkem u klientů uplně bez problémů do 0,5km, ovšem používat s rozumným kanálem. Volba 50-60Mhz by šlapala krásně, a vlezli bychom se na dlouhou dobu všichni. Taky citlivost by byla lepší než na stávající šířku.
ano tato možnost se ale už prokaučovala protože ty široké kanály otevřené jsou a nikoho nikdo nedonutí aby je přestal používat
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Gemb píše:wwire píše:Já nevím, v protokolu bylo tohle
protokol.png
No ak meraju len mikrotikom tak to moc nenamerajuUBNT ma take kanaly ktore mikrotik nijako nenaskenuje...25,30,50,60 MHz. Mikrotik naskenuje len 20/40/80
asi jim to staci
0 x
Gemb píše:Co sa tyka uzkych kanalov v 60GHz moc si to neviem predstavit v spojeni s lacnymi zariadeniami. 60GHz ma taku velku priepustnost len vdaka sirokemu kanalu ktory je 2.16GHz ale modulacia je max 16qam pri MCS12 ktore este mikrotik nevie. MCS 8 bezi dakde na QPSK. Kanal 50-60MHz siroky v QPSK neprenesie nic....museli by zapracovat zase na vysej modulacii. Tie kanaly by museli byt tak 250-500-1000Mhz, to by sa dalo spektrum lepsie nasekat a zaroven daco preniest.
To je pravda, každopádně volbu užšího kanálu by přidat mohli. I s 250Mhz kanálem, a stávající modulací na tom budeš násobně líp jak v 5Ghz s 20Mhz ;) Nemluvě o tom, že 250Mhz kanál se do 2Ghz vleze 8x, takže ve finále by bylo místa hafo.
0 x
Gemb píše:wwire píše:Já nevím, v protokolu bylo tohle
protokol.png
No ak meraju len mikrotikom tak to moc nenamerajuUBNT ma take kanaly ktore mikrotik nijako nenaskenuje...25,30,50,60 MHz. Mikrotik naskenuje len 20/40/80
ale naskenuje staci dat superchanel, debug a ve scan listu 4900-6100 a skenuje po 5 mhz pokud si koupis custom chanel tak nektery cipovy sady jedou po 1 mhz
1 x