❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Uptime useru

Návody a problémy s konfigurací.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Uptime useru

Příspěvekod net.work » 18 years ago

Zdrawím Vás,

v jedné lokalitě se mi naskytl problém, a to, že prakticky u všech userů (ovis 5460, jako klient. zar. a AP je CM9) nedrží uptime. signál u všech je cca. -70dBi, latence OK, rate natvrdo 11Mbps. min 2x za den se každý ovis odpojí a pak po dobu 2 min. se neustále připojuje a odpojuje a pak třeba zase den drží uptime a jede naprosto OK.. Tohle mě docela zlobí, jelikož po dobu připojování a odpojování narůstá všem latence a vyskytuje se packet loost....

Nevíte čím by to mohlo být?

Díky mocX za odpovědi.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 18 years ago

Ja mam stejnej problem, ale na kazdem AP(na MT mam zatim jen 2AP) mi to dela vzdy jen jeden klient a pakazde ten stejny stejny v ruznych lokalitach. Verzi mikrotiku to asi nebude(na jednom je 2.9.18 a na druhem tusim 2.9.38 ) a v ovisu taky nevidim problem, nebot na jednom je jeste starej fw a na druhem je fw s WISP a uptime je nekolik tydnu. Tak uz taky nevim cim to muze bejt. Oba maji spickovy signal kolem -60dB(jsou na par 100vek metru).

Mira
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

miract píše:Ja mam stejnej problem, ale na kazdem AP(na MT mam zatim jen 2AP) mi to dela vzdy jen jeden klient a pakazde ten stejny stejny v ruznych lokalitach. Verzi mikrotiku to asi nebude(na jednom je 2.9.18 a na druhem tusim 2.9.38 ) a v ovisu taky nevidim problem, nebot na jednom je jeste starej fw a na druhem je fw s WISP a uptime je nekolik tydnu. Tak uz taky nevim cim to muze bejt. Oba maji spickovy signal kolem -60dB(jsou na par 100vek metru).

Mira

Tak mě napadá není to ACK? když je některej klient výrazně dál od AP než ostatní může nastávat problém s ACK?
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

soucez píše:
miract píše:Ja mam stejnej problem, ale na kazdem AP(na MT mam zatim jen 2AP) mi to dela vzdy jen jeden klient a pakazde ten stejny stejny v ruznych lokalitach. Verzi mikrotiku to asi nebude(na jednom je 2.9.18 a na druhem tusim 2.9.38 ) a v ovisu taky nevidim problem, nebot na jednom je jeste starej fw a na druhem je fw s WISP a uptime je nekolik tydnu. Tak uz taky nevim cim to muze bejt. Oba maji spickovy signal kolem -60dB(jsou na par 100vek metru).

Mira

Tak mě napadá není to ACK? když je některej klient výrazně dál od AP než ostatní může nastávat problém s ACK?

tezko rict, ACK by ta karta mela delat dynamicky.. ale jako.. rek bych ze tim to nebude.. ti klienti sou do tak max 500m od AP s primou viditelnosti..
Na jinych AP ma klienty i 2-3km daleko a jede to OK...
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 18 years ago

net.work píše:
soucez píše:

Mira

tezko rict, ACK by ta karta mela delat dynamicky.. ale jako.. rek bych ze tim to nebude.. ti klienti sou do tak max 500m od AP s primou viditelnosti..
Na jinych AP ma klienty i 2-3km daleko a jede to OK...

No nevím, protože pokud ten nejvzdálenější klient nebude nějakou dobu komunikovat, nastaví se ACK dinamicky podle dalšího nejhoršího klienta ne? ACK udává vždy ten nejhorší klient ne? No a když pak ten nejvzdálenější klient chce zakomunikovat tak se to nemůže třeba potkakt a tím se odpojuje a připojuje... než se to sladí s novým ACK.. To je můj názor, ale nevím..
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Ume je ten klient cca uprostred a druhy jeden ¨kousek od AP. Na kazdem AP to dela vzdy jen jeden klient. Podle me to vude vadnym ovislinkem. Az budu mit nejaky ovis navic, zkusim ho vymenit.
0 x

mashinepistole2

Příspěvekod mashinepistole2 » 18 years ago

A je tu aj niekto komu to neroby ??? :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

mashinepistole2 píše:A je tu aj niekto komu to neroby ??? :)

Me to na nekterych AP nedela, teda aspon ne u vsech klientu.. na 1 AP mam treba celkem 15 kllientu a z toho 12 ma stejny uptime jako router.. a zbytek ma uptime mensi.. Ale vzdy treba 3 dny, nebo tak.. ale na tom AP mam uptime vzdy tak max pul dne, malo kdy treba den a vice.. Spis se mi zda, ze je to rusenim...
0 x

level

Příspěvekod level » 18 years ago

net.work píše:

Me to na nekterych AP nedela, teda aspon ne u vsech klientu.. na 1 AP mam treba celkem 15 kllientu a z toho 12 ma stejny uptime jako router.. a zbytek ma uptime mensi.. Ale vzdy treba 3 dny, nebo tak.. ale na tom AP mam uptime vzdy tak max pul dne, malo kdy treba den a vice.. Spis se mi zda, ze je to rusenim...

zda se vam to spravne vetsinou to je opravdu rusenim dokonce muzete vypozorovat smer ruseni podle odpadajicich klientu a kdyz preladite na jiny kanal pouzivany konkurenci ve vasi lokalite tak vam zase budou odpadat jiny klienti opet ve smeru ruseni
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

level píše:
net.work píše:

zda se vam to spravne vetsinou to je opravdu rusenim dokonce muzete vypozorovat smer ruseni podle odpadajicich klientu a kdyz preladite na jiny kanal pouzivany konkurenci ve vasi lokalite tak vam zase budou odpadat jiny klienti opet ve smeru ruseni

AHa, to me nenapadlo, s tim smerem.. ale asi to tak vazne bude! bo na opacnou stranu sou ti useri, kteri jedou OK.. mno, spis to vidim na prechod na horizontal... ale to je roboty.. a penez ;)
0 x

mashinepistole2

A co skusit nastavit u klienta richlost napevno , ja som jednemu klientovi nastavil richolst na pevno a zatial nevidim v logu ziaden disconect a reasociating u tohto klienta.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

ja mam treba rychlost vsude fixne, a stejne to dela.

Mira
0 x

mashinepistole2

Tak potom neviem :(
0 x

mashinepistole2

Teraz pozeram v logu a ten klient nema ziadny disconect . Tak neviem :? Mozno je to len nahoda .
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

v tuhle chvili mi to zrovna jeden klient dela, ping nanej je ve 100vkach ms az jedtotkach s, a restart ovislinku nepomoh. Asi 20metru odnej je uplne stejny ovislink, se stejnou antenou, a ten jede naprosto vpohode. Tak bud je KO ten ovislink, nebo me jeste napadlo, jestli si nekdo nepujcit jeho MAC adresu a nepripojuje se nacerno. Zkusim mu zmenit MAC adresu a uvidime..
0 x