❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

kombinace Mikrotik a ubnt zdrojů 24V/1A

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Leeonek

kombinace Mikrotik a ubnt zdrojů 24V/1A

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Od minulého roku jsem začal používat kombinace uvedené v názvu tématu. Předtím to byl zdroj sunny + klasické poečko. Při používání zdrojů sunny se mi občas (sice zřídka) stávalo, že tyto zdroje při bouřce odešli. Většinou to neschytalo rbčko a pokud ano, byl to problém s odpáleným eth portem.
Teďka při těch posledních dvou bouřkách, se mi stává že u klienta s ubnt zdrojem odejde uplně routerboard a zdroj přežije. Nevím jeslti je to extrémními bouřkami nebo je to prostě náhoda, ale těch příápadů je podle mě už tak 15 z asi 200-300 nasazených zdrojů. To za poslední roky a s Sunny zdroji nepamatuju a samozřejmě pokud si můžu vybrat, mám radši kombinaci mrtvého zdroje + funkčního mikrotiku než obráceně :)
Nemá někdo podobnou zkušenost?
0 x

Pintero
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 13 years ago

Jsem na tom podobne - na zacatku zdroje DVE a jejich klony, pak Sunny, ted UBNT. Vetsi poruchovost RBcek prikladam jejich mizernym zpracovanim, ale je mozny, ze problem bude i ve zdroji.
Ty puvodne pouzivany PoE neresily datovy pary a mozna to bylo v nekterych pripadech lepsi.
poe.jpg
poe.jpg (10.69 KiB) Zobrazeno 788 x
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 13 years ago

Leeonek píše:Od minulého roku jsem začal používat kombinace uvedené v názvu tématu. Předtím to byl zdroj sunny + klasické poečko. Při používání zdrojů sunny se mi občas (sice zřídka) stávalo, že tyto zdroje při bouřce odešli. Většinou to neschytalo rbčko a pokud ano, byl to problém s odpáleným eth portem.
Teďka při těch posledních dvou bouřkách, se mi stává že u klienta s ubnt zdrojem odejde uplně routerboard a zdroj přežije. Nevím jeslti je to extrémními bouřkami nebo je to prostě náhoda, ale těch příápadů je podle mě už tak 15 z asi 200-300 nasazených zdrojů. To za poslední roky a s Sunny zdroji nepamatuju a samozřejmě pokud si můžu vybrat, mám radši kombinaci mrtvého zdroje + funkčního mikrotiku než obráceně :)
Nemá někdo podobnou zkušenost?

Pouzivas stinene UTP a koncovky?
0 x

Leeonek

jo, používám už dlouho.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

napada me jedine, ze by se do RB skrze stredovy kolik a po opletu FTP kabelu dostalo nejake prepeti, ale to nevim jestli je vubec realne.. jinak nevim proc by meli odchazet vice ci mene... ja pouzivam uplne stejnou kombinaci (akorat vetsinou 15V/0,8A) a nastesti zatim tak z 80ks vse OK..
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

To by stejně tak musely odcházet i ubnt zařízka, které ten zdroj mají standartně ne?
0 x

Selič
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 13 years ago

Mě teď odešel Bullet 2 na UBNT PoE 15V 0,8A. Prásklo v okruhu cca 100m od chalupy.
Anténa s Bulletem byla na půdě min. 1m od střechy, prodlužovačka s napájením a počítačem vytažená ze zásuvky. UTP dlouhý cca 25m a protažený kolem měděných trubek od topení. Bullet po bouřce komunikuje pouze pokud je připojen do PoE switch nebo Poe redukci do notebooku. Pokud se strčí do stolního PC tak poblikává kontrolka LAN, resp. při nastavení 10Mb HD dostane adresu z DHCP, ale projde tak jeden ping z deseti. Nový Bullet s tímto zdrojem jede bez problémů.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

jeste to me napadlo (i na zaklade selice) - ty lidi to museli vytahnout ze zasuvky v te bource = to nejhorsi co mohli udelat... pac na ten kabel se naindukuje prepeti,ale nema kam uz odtect = jde to do RBcka, ktere to znici...
0 x

Leeonek

no, tak ráno jsem jednomu kliošovi upgradoval mikrotika z 5.6 na 5.11, celý den jel, a teď mě volá že mu bliká ledka na ubnt poečku. Rbčko svítí jak na prvního mája a nezapípa a nezapípá, evidentně po smrti. Žádná bouřka, žádná přepěťová špička, to mě poser, tohle přece nemůže být náhoda.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Leeonek píše:no, tak ráno jsem jednomu kliošovi upgradoval mikrotika z 5.6 na 5.11, celý den jel, a teď mě volá že mu bliká ledka na ubnt poečku. Rbčko svítí jak na prvního mája a nezapípa a nezapípá, evidentně po smrti. Žádná bouřka, žádná přepěťová špička, to mě poser, tohle přece nemůže být náhoda.

To spis vadna NAND, taky se mi neco podobneho stalo, ze do upgradu jel naprosto stable a po upgradu uz nepomohlo vubec nic....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

já tu mám teď RB411 která jede ok, upgrade, downgrade, všechno ok. Bohužel při každym restartu se RBčko tváří jako by přišlo z výroby a je totálně vyresetovaný včetně toho zabzučení při prvnim zapnutí RBčka když je nový :-D
0 x

Leeonek

net.work: nojo, ale ono to po tom upgradu půl dne jelo

hapi: taky tu mám ještě někde ve stolku jednu RB411 co mě dělá to samé :))
0 x