❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
blax
antispam: Ano

Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)

Příspěvekod blax » 13 years ago

A je nejakej logickej duvod proc je ta polarita v pbm 10 tak jak je posunuta? z hlediska funkce neboprc by ji nekdo takhle daval?

dest, takto maji dve temer stejne polarizace, H a V na vysokych kmitoctech jsou dost rozdilne
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

blax píše:
A je nejakej logickej duvod proc je ta polarita v pbm 10 tak jak je posunuta? z hlediska funkce neboprc by ji nekdo takhle daval?

dest, takto maji dve temer stejne polarizace, H a V na vysokych kmitoctech jsou dost rozdilne

Tak proc uz to nedelaj i jini vyrobci? me desitky co mam jedou stejne dobre i za husteho deste --- musim samozrejmne mit rezervu kdyz to stavim . Takze logickym duvodem je ze potrebuju mensi rezervy?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 13 years ago

ppp76 píše:A je nejakej logickej duvod proc je ta polarita v pbm 10 tak jak je posunuta? z hlediska funkce neboprc by ji nekdo takhle daval?

U nizsich frekvenci,ktere castecne prochazeji skrz prekazky,a kde je urcita vazba mezi orientaci prekazky, utlumem signalu a polaritou,bych drobny prinos 45* a 135* polarizace videl v tom,ze po pruchodu takovouto prekazkou ztrati obe polarizace na signalu priblizne stejne.
U 10 GHz pasma mne vyhodnost 45* a 135* polarizovanych signalu unika,pokud pominu vyssi prijmy statniho rozpoctu[ktere budou stejne zanedlouho ,,odkloneny,, zadoucim smerem] z prodeje licenci na vyssi pasma.
0 x

blax

Příspěvekod blax » 13 years ago

ppp76 píše:
blax píše:

Tak proc uz to nedelaj i jini vyrobci? me desitky co mam jedou stejne dobre i za husteho deste --- musim samozrejmne mit rezervu kdyz to stavim . Takze logickym duvodem je ze potrebuju mensi rezervy?

provozujes 10ghz v XPIC? spoje s XPIC maji problem s pocasim - nejdriv se rozpada H a pak V tzn. spoj funguje dal ale pak na H je treba 128QAM a na V - 512QAM coz je celkem problem
netusim jak to funguje v MIMO u PBM10 ale ocekaval bych podobne problemy jako XPIC
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Kdyz me se prave spoje na 10ghz tak nejak nerozapadaj :wink: , zatim tu za x let neproslo pres ne takovy krupobiti nebo neco pdoobneho aby padly :wink:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hmm, výrobci ale mohly už dávno v 10GHz udělal mimo na každý směr z duplexu aby dosahli větší rychlosti. Je jasný že vývoj v tomhle odvětví jde velmi pomalu, bylo potřeba něco udělat a když už nemůžou zvětšit šířku kanálu, mohly přidat polarizaci která je beztak všem ukradená.
0 x

hapi

navíc, emmm, co siklu? kolik z vás si ho koupilo a provozuje? neni to nefér proti těm true 80GHz pojítkům co zvládnou levou zadní gigo v FD? siklu je stejná hračka jako ubnt i když vlastně ubnt se dalo na rozdíl od siklu okamžitě použít a to přátelskym způsobem. Siklu je přece taky wifina.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Přiohýbáš si to po svém a do absurdna ...

siklu TDD nikomu nevadí z důvodů vlastností 80GHz pásma. Nejenom, že je dosah poměrně malý (takže srážka dvou uživatelů moc nehrozí), ale zároveň antény dost ostré. A v kombinaci s tím, že to není přecvičený rocket, tak to můžeš provozovat na stejném stožáru i s jinými výrobci.
Wifinu pustíš na jenom paneláku a v okruhu desítek metrů ten kanál (a možná ani sousední) už nepoužiješ. Zvlášť pokud je to mimo s TX power.

hapi píše:navíc, emmm, co siklu? kolik z vás si ho koupilo a provozuje? neni to nefér proti těm true 80GHz pojítkům co zvládnou levou zadní gigo v FD? siklu je stejná hračka jako ubnt i když vlastně ubnt se dalo na rozdíl od siklu okamžitě použít a to přátelskym způsobem. Siklu je přece taky wifina.
0 x

hapi

ano, tak to vidíš ty, já to vidim tak, že je to úplně stejnej případ. Kdyby PB M10 byla FDD tak nikdo ani necekne. Kdyby to byl mikrotik v nstreme dual s konvertory tak taky nikdo necekne. Navíc siklu na stořáru s jinym 80GHz pojítkem neni tak v pohodě jak si myslíš.

Vlastně, jakto že siklu je v pohodě a PB M10 ne? má to přece stejný dopad na okolní provoz a obzvlášť v přímce spoje. Jestli siklu jede s FDD pojítkama v pohodě, jakto že ne PB M10? ... to je kuva zaujatost. Nedošahneš na gigabeam tak sis logicky koupil siklu. Nedošahneš na 200Mbit FDD 10GHz pojítko tak si koupíš PB M10. Je to furt vo tom samim akorát někdo došahne na jiný sousto a pak si mele svojí. Ten co si dovolí koupit 10 gigabeamů bude zase vřískat že si nějaký cucáci koupili siklu.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:ano, tak to vidíš ty, já to vidim tak, že je to úplně stejnej případ. Kdyby PB M10 byla FDD tak nikdo ani necekne. Kdyby to byl mikrotik v nstreme dual s konvertory tak taky nikdo necekne. Navíc siklu na stořáru s jinym 80GHz pojítkem neni tak v pohodě jak si myslíš.

Vlastně, jakto že siklu je v pohodě a PB M10 ne? má to přece stejný dopad na okolní provoz a obzvlášť v přímce spoje. Jestli siklu jede s FDD pojítkama v pohodě, jakto že ne PB M10? ... to je kuva zaujatost. Nedošahneš na gigabeam tak sis logicky koupil siklu. Nedošahneš na 200Mbit FDD 10GHz pojítko tak si koupíš PB M10. Je to furt vo tom samim akorát někdo došahne na jiný sousto a pak si mele svojí. Ten co si dovolí koupit 10 gigabeamů bude zase vřískat že si nějaký cucáci koupili siklu.

Nic proti hapi ale vazne motas jabka a hrusky , tady jd eprimarne o zasirani 10Ghz pasma jakozto dalekonosneho neplaceneho pasma srackama a jak bylo psano vejs 80g je na kratky spoje a je to hodne ostry diky vysoky frekvenci tam je moznost ruseni minimalni , nevim kolik presne ted tam je kanalu ale je to jina situace ... a narch siklu si nekoupi kazdej garazista na propojeni dvou balkonu ... siklu nijak neobhajuji nemam o nem valne mineni ale porad lepsi jak o pbm10 :D
0 x

lukasw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 13 years ago

to hapi : musim se te trochu zastat.
je to o cene, penezich a bussinese, kdyby siklu stalo 40 000 a pred tim mraky lidi koupili drahe 80G bylo by to podobne, takhle si ho kazdy nekoupil a tim je problem temer eliminovan. pro mne neni mezi siklu a pm10 rozdil. ale vybral jsem si spatne forum pro tento nazor.
o dalekonosnych spojich si tady budeme povidat proc, kdyz do kazdeho kravina vede optika ? 5km neni dalokonosny spoj, 20km hrnout v dnesni dobe ve volnem pasmu muze jenom silenec nebo setrilek.
jinak by me zajimalo, kolik z Vas mudrcu a obhajcu pasma melo skutecne pm10 ve vzduchu na stozaru a seriozne se zabyvalo hodnocenim dopadu na vlastni infrastrukturu. já ano. kdo z Vas co Vam tak hodne vadi skakani po kanalech ho zkusil vypnout ? nam po uvedeni PM10 do testovaciho provozu (umyslne pres spoj alcomy - nas vlastni) jenom ATPC prizvedlo vykon a mirne vzrostla uroven sumu na pozadi, tot vse.
0 x

lukasw
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lukasw » 13 years ago

ppp76 píše: ... a narch siklu si nekoupi kazdej garazista na propojeni dvou balkonu ... siklu nijak neobhajuji nemam o nem valne mineni ale porad lepsi jak o pbm10 :D

pokud si ho namontuje na balkon (pokud to neni terasa pres celou strechu ), za barakem o nem nebudes vedet. je to 10G, neni to wifina 2,4G.
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Insider » 13 years ago

Hapimu abi pochopil. Podivej, koexistency FDD a TDD spojů v pásmu 80GHz upravuje harmonizovaná norma.
Zatímco ta samá harmonizovaná norma ani nepředpokládá, že by na 10 GHz bylo nějaké TDD. Je to zneužití normy, ne její využití. Existuje něco čemu se říká šíření radiových signálů a všichni víme, že 2,4GHz je úplně jedno jak máš velké antény stejně to smrdˇý všude kolem, podobným nešvarem tvrpí 5GHz, ale je to lepší (něco jako kdiž použiješ extreme jirouse vedle sebe), desítka je na to zase o něco lépe, 20 GHz jěště lépěji a 40GHz je na tom co se týče vztahu apertura antény a její postraní laloky ještě lepějí a na 80 GHz se sygnál chová již podobně jako světlo. Celkem bez problému poznáš i na 10 km, když na tebe budou svýtit 2 světla 2 m od sebe, ale asi jenom težko poznáš, že tam jsou nastartované 2 auta na termovyzi. Tady je to stejné. Ono y tvrdit, že 80 GHz 2 krat na stozaru se neovlivní je dost odvážné tvrzení. Ale věz, že se na 80GHz používá Class 3 anténa a její zisk je kolem 50dB, takže se ti to co se týče vyzařováku líp, než 10m anténa na 10GHz. Kdiž budeš mít na 10Ghz vedle sebe 2 10metrove anteni, tak se ti taky nebudou rušit, věř my.

Problém PBM10 je v tom, že je to pedofil v mateřské školce, o kterém ČTÚ tvrdí , že není problém, když si bude hrát s dětmi a kdyby něco, tak si stěžujte..
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Nemám strach ze svých pbm spojů (pokud někdy budou, což asi nebudou - prostě je to nevyužitelný, pomalý, rizikový), tam si to ošéfuju. Problém je v tom, že to málokdo řeší. Málokoho zajímá vztah k ostatním (ale zato přesně vědí, že se takovéto problémy blbě dokazují). Prostě to tam namontujou, zapnou a děj se vůle boží, to je jejich krédo. Jako nejmenovaná firma z našeho okolí (dost velká) ... podivným způsobem zasíťovala panelák, ač já tam měl už připravený pro ně vlastní spoj (5G). A pustili si to na naprosto stejném kanálu! A vidět mě museli, když jsem jim mířil do jejich paraboly ... O tom, že se nacpou doprostřed města, kde není volno už naprosto nikde a pustí tam i tři sektory ani nemluvím. A ještě z nich vyrazili desetiletou smlouvu ... když my míváme problémy i s půlrokem, jakožto moc dlouhou výpovědní lhůtou.

lukasw píše:kdo z Vas co Vam tak hodne vadi skakani po kanalech ho zkusil vypnout?

Prostě PBM je ZBRAŇ, kterou ve většině případů dostane do ruky potenciální vrah bez smyslu pro zodpovědnost. Není až tak nereálná možnost, že kvůli jedné PBM budu muset sundat třeba 4 normální desítkové spoje. Já si nemůžu dovolit čekat na vyřešení "dohodou", musí to jet - když už to jede třeba několik let. Tomu vrahovi je to fuk ... si holt týden počká, až to sundám.
Já na jeden stožár namontuju 10G v podstatě kolik chci, omezený jsem pouze mechanicky. Kolik tam namontuješ PBM? Horko těžko jedno na každý kanál. TO JE PROBLÉM. Ne to, že si to někdo pustí půl kilometru mimo mě někde na vesnici ...

Ale jo ... jsem holt zjevně hnusnej kapitalista, když jsem mohl utratit za 10G, můžu to udělat ještě jednou do jiného pásma ... Ale jelikož jsem hajzl, tak raději budu bránit malým a slabým v použití nějakého skvělého rádiového zařízení.

Ono i zachytit vysílání PBM na běžně používaný spektrák (ať už zabudovaným v alcomě, nebo satelitním) je problém. Ale PBM se tam nějak nacpe a funguje ... jemu nějaké procento chybovosti nevadí, na wifině se s tím počítá. Ale u svých spojů to tolerovat nemůžu. A poznat problém způsobený blízkým PBM od "záhadné" poruchy elektroniky je také nemožné. A jelikož jsem zvyklý, že to prostě funguje - půjdu a budu měnit hw jak kokot.
0 x

hapi

já tě chápu ale podívej co si napsal

koexistency FDD a TDD spojů v pásmu 80GHz upravuje harmonizovaná norma. Zatímco ta samá harmonizovaná norma ani nepředpokládá, že by na 10 GHz bylo nějaké TDD.

což jinými slovy i v pondělí na konferenci zaznělo z úst ČTU a dokonce to je i v novém VO, že nelze zakázat TDD spoje a nikdo ani nezvažuje že by v 10GHz pásmu jeli pouze FDD spoje. Jestli je nelze zakázat, jsou povolené. Můžeme tu debatovat jak dlouho chceme a může se nám to nelíbit ale faktem je, že TDD zakázané neni. Pokud si někdo kdysi vydupal v ČR 10GHz pásmo, tak měl přemejšlet trochu dál. Jestli že už se léta vyrábí only FDD tak se mělo upravit i VO aby byly povolené jenom FDD. Ale to je stejně všechno snůžka keců protože TDD prostě zakázaný neni a co neni zakázaný, to je povolený a to jsi v ponděli určitě slyšel také, když si seděl od něj 1 metr, že? Jo já to chápu, vim co to udělá nebo spíš co to může udělat ale takhle to prostě je. Pojítko je venku a když výrobce přizpůsobí firmware.... nenene, když provozovatel přizpůsobí nastavení jednotek tak aby to neskákalo při ztrátě protistrany, což jistě pujde omezením channel listu, tak se to prostě bude používat. Takže zařízení je v pořádku a smí se provozovat. Když ČTU nepřišlo na otočení polarizací o 45°, tak to je prostě smůla na Ntou a nikdo to z trhu nedostane.
0 x