Dobrý den,
na RB750 na ether3 mám spuštěný jen PPPoE server s autentizací pap. Všechny AP zapojené z ether3 i jejich účastnické zařízení, které jsou v režimu Router se bez problému k PPPoE server přihlásí a jsou funkční. V případě, že AP přihlášené k PPPoE serveru přepnu do režimu Bridge, se tyto AP od PPPoE serveru odhlásí a administrace i odezva samotných AP je nefunkční. Přenos dat na jejich bezdrátové účastníky i jejich zařízení je ale stále bezproblémová.
Existuje prosím nějaká možnost, jak vytvořit pro PPPoE server nějakou výjimkou nebo něco podobného aby bylo možno APčka v režimu Bridge spravovat?
Podmínkou pro APčka, aby se připojovali pomocí PPPoE není ale pro účastnické zařízení připojené k nim ano.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB750 s PPPoE serverem a zařízení v Bridge
Resetoval jsem konfiguraci RB750 a vše znovu nastavil, ale chová se to stejně - špatně, v Bridge módu na AP.
Na RB750 je standardní licence RouterOS L4 v 5.17.

Na RB750 je standardní licence RouterOS L4 v 5.17.
0 x
okoun píše:to je divné, přesně takto to mám a funguje mi to
Můžeš prosím tě popsat jak to máš nastavené v RB750, že ti to funguje?
Aktualizace na v 5.18 taky nepomohla.
0 x
hafieror píše:Na kterém interface máš pak PPPoE server puštěn?
Na ether3 je spuštěn jen PPPoE Server.
WAN je na ether1. Další jsou momentálně nevyužity.
0 x
Možná by nebylo od věci popsat podrobněji jak to je celé zapojené. Popravdě si to podle úvodního příspěvku nedokážu úplně představit. Pro fungování PPPoE musí být od serveru ke klientovi transparentní L2, takže pokud jsou tam nějaké mikrotiky, tak bude potřeba věnovat pozornost nastavení módů na wlan a nastavení bridgů. Pro dohled nad nad AP jednoznačně doporučuji management VLAN.
0 x
loopie píše:Možná by nebylo od věci popsat podrobněji jak to je celé zapojené. Popravdě si to podle úvodního příspěvku nedokážu úplně představit. Pro fungování PPPoE musí být od serveru ke klientovi transparentní L2, takže pokud jsou tam nějaké mikrotiky, tak bude potřeba věnovat pozornost nastavení módů na wlan a nastavení bridgů. Pro dohled nad nad AP jednoznačně doporučuji management VLAN.
Na obrázku je diagram představy sítě.
Síť je v tomto stavu plně funkční až na administraci zařízení, které jsou za PPPoE a to v režimu Bridge.
Je jasné, že se dá vše routovat a v tom případě administrace př. AP11(AP12, AP13) z PC1 funguje spolehlivě. Také se dá vyměnit Vigoru za výkonný Mikrotik a tím zrušit RB750 ale mě v tomto případě zajímá, jestli se dá a jak RB750 nastavit, aby zařízení umístěné za ním v režimu Bridge se po autentizaci z PPPoE Serveru RB750 dalo spravovat.
Další otázka. Jak nastavit RB750 aby bylo možné třeba na PC 192.168.100.10 po přesměrování správného portu na předchozím WiFi Routeru spustit nějakou službu př. www server na portu 81?
- Přílohy
-
- Diagram představy sítě
- BridgePPPoE.jpg (78.81 KiB) Zobrazeno 2030 x
0 x
jak muzes mit na eternetu 5 jinej subnet kdyz je to 2-5 switch, to je trochu prasecina ne?
0 x
priznam se, ze moc nechapu, proc tam mas ten vigor. Ja osobne bych to vsechno nahradil tim RBckem a pokud mozno bychto vsechno routoval, protoze bridge delaji akorat neplechu, krome toho ze RBcka maji v routovani vyssi vykon nez u bridge.
0 x
No dobrá, beru všechny vaše připomínky, ale zajímá mě, jestli to na RB750 jde nastavit (...administraci zařízení, které jsou za PPPoE a to v režimu Bridge) a hlavně jestli to někdo umí a dokázal by poradit.
0 x