❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)
Re: 10 GHz pásmo (Původně: Ubiquiti PowerBridge 10GHz ...)
$UBNT, dneska o 2 dolary a jsme na 38procentech hodnoty oproti pocatku kvetna. Tohle je fakt cerna mura.
0 x
a jakto že jim to tak pada dolu žeby špatné investice ??
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
spise "pruse*y" s obchodem se "spatnyma" lidma 

0 x
Ted rano jsem koukal a 13,63 to jde hodne supem dolu 

0 x
Stanovisko autorizované osoby (Český metrologický institut) ve věci nasazování spojů pracujících na principu TDD v pásmu 10.5GHz dle VO-R14
viz:
http://www.alcoma.cz/cz/clanek/vyjadren ... 10/?acid=1
viz:
0 x
Jinými slovy: Jsou tu 2 body, které jsou u stávajících prodaných zařízení vnímané notifikovanou osobou jako nedodržené a způsobující rušení stávající sítě. Dodržení dalšího bude znamenat podstatné omezení provozních parametrů. No a sám poslední bod o sobě, pokud se potvrdí v akreditované laboratoři je flagrantním porušením dotčené normy a vstupenkou do klubu nebezpečných zařízení.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
to je novinka, ze je to NEBEZPECNE zarizeni, to vime uz delsi cas, spise je potreba primet k tomuto vnimani CTU .. a to se snad uz podari 

0 x
Insider píše:Jinými slovy: Jsou tu 2 body, které jsou u stávajících prodaných zařízení vnímané notifikovanou osobou jako nedodržené a způsobující rušení stávající sítě. Dodržení dalšího bude znamenat podstatné omezení provozních parametrů. No a sám poslední bod o sobě, pokud se potvrdí v akreditované laboratoři je flagrantním porušením dotčené normy a vstupenkou do klubu nebezpečných zařízení.
Z toho vyjadreni jsem pochopil, ze alcoma se s PB10 bude vzajemne rusit, ale kde je ve VO-R napsano, ze prednost ma mit alcoma a dalsi FDD vyrobci na ukor TDD PB-M10? Tento dokument mi jako nejak zasadni argument neprijde.
0 x
Walkeer píše:Insider píše:Jinými slovy: Jsou tu 2 body, které jsou u stávajících prodaných zařízení vnímané notifikovanou osobou jako nedodržené a způsobující rušení stávající sítě. Dodržení dalšího bude znamenat podstatné omezení provozních parametrů. No a sám poslední bod o sobě, pokud se potvrdí v akreditované laboratoři je flagrantním porušením dotčené normy a vstupenkou do klubu nebezpečných zařízení.
Z toho vyjadreni jsem pochopil, ze alcoma se s PB10 bude vzajemne rusit, ale kde je ve VO-R napsano, ze prednost ma mit alcoma a dalsi FDD vyrobci na ukor TDD PB-M10? Tento dokument mi jako nejak zasadni argument neprijde.
A kde je to prosim napsane?? Asi mi neco vypadlo
0 x
budiž veselo.
dovedu si predstavit splneni podminek podle a)-c) - firmware, otoceni na stozaru o 45° (i kdyz proc ? ) atd. , pokud to fici se spatnou maskou nebo proste jde frekvencne jinam d) je to průser., dovedu si predstavit i splneni podminek podle VO cl2 k) - ta koordinace se da obejit tim, ze se to namontuje nekam, kde nic jineho na stozaru neni, pak neni s cim koordinovat a je to podle mne v poradku. jak jsem psal jinde, jen blb by si to dal na stozar k normalnim fdd spojim.
2 walkeer - ono se to bude a nebude rusit uplne se vsim, otazka je co bude kolem. Osobne si myslim, ze by se to dalo za splneni urcitych podminek inteligentimi lidmi provozovat, ale kde brat v cr inteligentni lidi ?
v dokumentu je zjednodusuji uvedeno, ze kdyz je koordinace, nesmis ji porusit, konkretne v tomto bode bych problem nevidel, nevidim ani problem s tim pooocenim, v podstate je ta myslenka zajimava, silne zvyhodni v provozu ubnt proti stavajicim spojum, ktere se uz pomalu zarusi sami mezi sebou, tim ze je pootocena tak ji konkurence tolik nevadi.
dovedu si predstavit splneni podminek podle a)-c) - firmware, otoceni na stozaru o 45° (i kdyz proc ? ) atd. , pokud to fici se spatnou maskou nebo proste jde frekvencne jinam d) je to průser., dovedu si predstavit i splneni podminek podle VO cl2 k) - ta koordinace se da obejit tim, ze se to namontuje nekam, kde nic jineho na stozaru neni, pak neni s cim koordinovat a je to podle mne v poradku. jak jsem psal jinde, jen blb by si to dal na stozar k normalnim fdd spojim.
2 walkeer - ono se to bude a nebude rusit uplne se vsim, otazka je co bude kolem. Osobne si myslim, ze by se to dalo za splneni urcitych podminek inteligentimi lidmi provozovat, ale kde brat v cr inteligentni lidi ?
v dokumentu je zjednodusuji uvedeno, ze kdyz je koordinace, nesmis ji porusit, konkretne v tomto bode bych problem nevidel, nevidim ani problem s tim pooocenim, v podstate je ta myslenka zajimava, silne zvyhodni v provozu ubnt proti stavajicim spojum, ktere se uz pomalu zarusi sami mezi sebou, tim ze je pootocena tak ji konkurence tolik nevadi.
0 x
ok1vaw píše:Stanovisko autorizované osoby (Český metrologický institut) ve věci nasazování spojů pracujících na principu TDD v pásmu 10.5GHz dle VO-R14
viz:
Konecne je nekde videt nejakej dokument od kteryho se da nekam odpichnout

0 x
Konecne je nekde videt nejakej dokument od kteryho se da nekam odpichnout... ted co udela CTU
zachova se jako urad ktery je aby byl nebo jako urad ktery ma fungovat aby to ve vzducho slapalo ke spokojenosti vsech co maj mozek a ne jen dratek mezi usima aby jim neupadli
Já bych zase tak optimistický nebyl, body a, b, c jsou řešitelné úpravou formwaru nebo nejsou v rozporu s čr legislativou. (Bod b je variace na téma Outsiderova polarizačního diplexeru, který teď nasazují i jeho někdejší odpůrci.)
Jediný relevantní je bod d. Dostupné kusy PBM10 mají parazitní vyzařování v pásmu 9-10GHz, které překračuje dovolené limity.
Problém je (soudím na základě dostupných měření; předpokládám, že Outsider má lepší informace, ale nechce je pustit), že je to nejspíše jen vada vzniklá při výrobě v číně a né by design. Může to být nedostatečnou kvalitou některé SMD součástky nebo kvalitou PCB a v příští várce to opraví.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
proc nekdo jeste resi, ze se neco ma opravit ? snad zakazat a vyrizeno ? nac oplakavat sra*ku ?
0 x
Selič píše:Konecne je nekde videt nejakej dokument od kteryho se da nekam odpichnout... ted co udela CTU
zachova se jako urad ktery je aby byl nebo jako urad ktery ma fungovat aby to ve vzducho slapalo ke spokojenosti vsech co maj mozek a ne jen dratek mezi usima aby jim neupadli
Já bych zase tak optimistický nebyl, body a, b, c jsou řešitelné úpravou formwaru nebo nejsou v rozporu s čr legislativou. (Bod b je variace na téma Outsiderova polarizačního diplexeru, který teď nasazují i jeho někdejší odpůrci.)
Jediný relevantní je bod d. Dostupné kusy PBM10 mají parazitní vyzařování v pásmu 9-10GHz, které překračuje dovolené limity.
Problém je (soudím na základě dostupných měření; předpokládám, že Outsider má lepší informace, ale nechce je pustit), že je to nejspíše jen vada vzniklá při výrobě v číně a né by design. Může to být nedostatečnou kvalitou některé SMD součástky nebo kvalitou PCB a v příští várce to opraví.
Tak jestli jsou bod A,B,C řešitelné pomocí FW bez změny parametrů, tak u mne UBNT stoupne velmi vysoko na ceně. Obzvláště ty pilotní signály budou challenge.
Spíš bych to viděl, že celé zařízení bude muset znovu na kalibrační stolici. Změna parametrů k horšímu samozřejmě představuje opakováni notifikačního řízení, které, znovu se budu opakovat, výrobce ani pověřená osoba v ČR neprovedla, ačkoliv ho k tomu p. Derby z ACB opakovaně vyzval. Výrobce má plné právo provést prohlášení o shodě na vlastní riziko, pokud si je naprosto vědom, jaké parametry zařízení má a upřimně - krk majitele firmy je to jediné, s čím se jde na trh.
Srovnávat náš diplexer s nečím, co diplexer némá je projevem neznalosti. Zatímco náš diplexer rozvazuje signály o 50dB, tak to co je součástí PBM je nějakej pokus o buzeni vlnovodu ve dvou polarizacich s rozdelenim do 30dB, kde oba dipoly bud vysilaji, nebo oba jenom prijimaji. Takze s diplexni fci se tu vubec nepocita, jde pouze o prostorove rozdeleni dvou diferentnich signálů.
No poslední bod, nebudu ani nijak zastírat znamená okamžité stažení zařízení z provozu a vrácení distributorovi. V neposlední řadě informace o nesouladu vyráběných zařízení s certifikačními vzorky je poměrně tuhá rána do již tak oslabeného vazu této firmy v recesi. Prohlášení o shodě, které pan Pera zjevně vystavil na vlastni riziko (ano dělají to i české firmy - ale ty vědí co vyrábí, jak vyrábí a v jaké kvalitě, protože jakákoliv nekvalita se okamžitě projeví v preferencích), bude kompletně k tíži jeho společnosti, pokud se na opakovaných vzorcích potvrdí, že mají jinou kvalitu, než kusy, které byly měřeny v certifikované laboratoři.
Uplně upřimně, ty spuriosy na 9.8 GHZ (4xMF) nemohou být špatnou součástkou, ale jsou vadou designu jako takového. Co je ovšem nejotřesnější, je propadnutím systémem kontroly, který podobná firma musí mít. Ať již je příčinou cokoliv, zařízení v tomto stavu nesmí opustit výrobu. Pokud se potvrdí, že se nejedná o kusovou vadu, ale i systémovou vadu, pak lze jenom konstatovat, že se jedná buď o výsměch Vám všem co jste si to koupili do očí, nebo o vědomý podvod.
Dalším faktem je, že UBNT používáme i my v našich výrobcích. V poslední době jsme provedli implemetnaci MT a fakta jsou jednoznačná. U MT je jednoznačně vidět, že zařízení jsou individuálně měřená a v podstatě se po radiové stránce chová jedno jako druhé. To u UBNT říci nemohu, takže mám takové podezžení, že se jedná ze strany UBNT o vnitropodnikovou politiku.
Jinak Vy kteří jste zařízení koupili, jak jsem byl ujištěn panem Fordem, na požádání Vám UBNT uvolní měřící protokoly zařízení.
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
tak o nejake kontrole, mam pochybnosti uz od zacatku, kdy na krabickach loco/nano/bulletu chodi samolepka se jmenem kontrolora a je na tisicich kusech to jmeno stejne ... to ve mne nevyvolava moc duveru .. ale zatim nam zarizeni v 5Ghz fungovaly koser ... otazkou je co bude dale, kdyz se vyroba stehuje do levnejsich tovaren ... nekde to usetreni musi byt videt 

0 x