Příspěvekod Majklik » 13 years ago
U toho, že u zařizení ISPíka je přepěťovka na nic nesouhlasím. Jednoznačně ano, prvotní je pořádné přizemnění správným profilem. Následně přepěťovka se snaží nulovat to, co proleze na dráty uvnitř. Zapomínáš na jeden detail, zařízení BTSky je konstruováno na vnější použití s tím, že do toho občas praskne. Vše v ní v elektornice s tím počítá, že po konektorech může přitéci nějaký kilovolt rozdílu na středovém vedení a plášti a vypařádá se s tím. Všechem wifi brak je konstruován dle zásad pro zařízení pro vnitřní instalaci, které rozbije víc svítící sluníčko, proto je vhodné toto dohánět přepěťovkou, která bude zkratovat vnitřní drát a opletneí na stejný potenciál.
Nicméně je stále základ to pořádné přizemnění (brz něj ta přepětovka řeší jen malou část možných situací), což asi může být problém, protože ve většině baráků to znameníá tahat od střechy na to patřičný profil až do rozvaděče u paty. Pokud se mi celé zařízneí na střeše podaří nacpat do oblast LPZ0b (chráněné pásmo hormosvodem, plný zásah LEMP), tak ty krámy mám dolů zemnit profilem cca 16 mm^2. Pokud to do chráněného prostoru nedostanu, tak pak záleží na konkrétní situaci a výsledku dle výpočtu/měření (i těch 16 mm^2 by mělo být korigováno na konkrétnmí lokální stav), tak také už můžu potřebovat tahat profil 50 mm^2, což je ten tvůj malíček, ale také cca 100 Kč/metr, což u paneláku se může kapánek prodražit, tak na to většina kašle. Nicméně pokud nechám svoje zařízení na střeše občas zničit (je levnější než opravdu účinná ochrana a tkaové rozhodnutí moho učinit), tak stále mám řešit, aby ke koncovému zákazníkovi po tom Etherntu na předávací zásuvce nebylo víc, než kolik připouští norma pro Ethernet (protože ta na rozdíl od norem pro elektrickou přípojku/telefonu nepřipouští, že tam zákazníkovi občas pošlu přepětí nějaký kilovolt, s kterým se má jeho zařízení vypořádat, jak je požadováno po všech elektorspotřebičích po napájecí cestě, telefonu po jeho drátech).
0 x