❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vyber MIMO sektorky

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
midnight_man

Re: Vyber MIMO sektorky

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

3. aspekt je ten, že RFka je vyrobena a navrhnuta na Slovensku. Všetky pripomienky ohľadne funkčnosti/nefunkčnosti mozem komunikovať priamo s vyrobcom a viem, že budú zapracované v rámci normy. Čiže je možnosť, že budeme mať časom slušnú Slovenskú sektoru, v tomto som ochotný experimentovať sám na sebe :) . Hold som vlastenec :mrgreen: :mrgreen:
0 x

Polk
antispam: Ano

Příspěvekod Polk » 13 years ago

Takovej dotaz mimo mísu, měl jsem sektorku od Bestpartner - horizontal (taková ta mini myslím že má 16-17 dBi) 5 metrů pigtail a cm9. Řikal jsem si je potřeba upgrade, včera jsem tam namontoval Airmax 19 dBi - 120 stupňů , za to jsem dal box od RF a RB711GA . Řikal jsem si jaké to bude zlepšení když bude rádio bez utlumu koaxu a pořádnej sektor. Ale ouha, signály jsou u klientů na některých místech i nižší (ti co byli na krajích se zlepšili protože tam byla 90 stup. sektorka).
Beru to z pohledu Rx na straně AP , klienti mají stejný výkon a anténu a pouze jsem se domníval že zkrátím cestu na přijmu a tím ušetřím dohromady třeba 5 dbm.
Laborovoval jsem s náklonem sektoru, ale ke zlepšení jsem se nedobral.

Jediné co mě napadá , že by mohla být zrada jsou origo pigtaily od UBNT (ty co se tak kravsky musejí ohýbat) a nebo pak tenoučké pigtaily ve Stationboxu S .
Montoval jsem 2 sektory zády k sobě a na obou pozoruji více méně zhoršení.
Máte nějakou zkušenosti s těmi pigtaily ? Děkuji.
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

Spis bude oprvdu problem v uhlech u UBNT. Horizontalni uhel je tam malej, takze spis by jsi asi udelal lepe kdyby jsi tam mel tu mensi, ta je proste sirsi. Ono nahrazovat jednu antenu jinou je vzdycky problem, protoze kazda ma vyzarovak uplne jinej a obrazkum z datasheetu se moc verit neda...
0 x

Polk

Příspěvekod Polk » 13 years ago

Dobrá zkusím tak ještě vylézt a zkusím se věnovat ještě náklonu antény, včera už se začalo smrákat tak už tomu nevěnoval tolik co bych si představoval.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hlavně nezapomeň že ten velkej ubnt sektor má elevaci dolu takže ideálně je dobré jí nastavit přesně rovně ale taky záleží jak nízko máš klienty.
0 x

midnight_man

ono tie uhly maju svoj vyznam :) zas chytis menej rusenia....
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Ty UBNT sektory mají fakt výrazně jiné elevace z výroby než jiné sektory. U toho velkého je navíc extrémně úzký úhel, jak psal výš hapi.
Třeba ty malé UBNT sektory klopíme občas i o 3-4 stupně nahoru, aby měli klienti v rovině s anténou ideální signál (typicky na menších AP na rodinných barácích). Na paneláku jsou pak kolem 2 stupňů dolů, ale i tak svítí hlavně pod sebe.

Takže nejlépe nasadit, přepojit lidi, a pak klopit dle signálů.
0 x

midnight_man

najhoršie to je v meste kde mame klientov už 60m od 13 poschodoveho panelaka a zas o 1,5km dalej, su klienti ktori byvaju vyššie ako ten panelák....už uvažujeme nad nasadením 2ks sektor. V tomto pripade je ten uzky uhol fatalny nedostatok.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Něco za něco. Prostě zisková a směrová anténa bude mít vždy úzké úhly, v případě sektoru je to zisk za šírku V diagramu...
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 13 years ago

Tak jsme na test objednali 3x 120°od RFE... Nejříve nám byla nabídnuta zápůjčka jedné 120°, ale když už měla být ruka v rukávě(po asi dopoledni příjemného domlouvání se) ukázalo se, že 120° na testy nemaj a poslali by nám 90°. Ta by nám byla k ničemu, tak jsme si koupili tři 120 s tím, že je kdyžtak hodíme do koše, když nebudou fungovat...

Na hodnocení z provozu je zatím brzy, je to poprvé co jsme použili za anténu Rocket od UBNT abychom otestovali i jiné technologie než od RB/Mk.

Co ale mohu hodnotit už nyní je zkušenost z montáže. Antény vypadají dobře zpracované, relativě dobře se smontovali dohromady. Co vidím jako nešťastné je použití držáků. Jednak jsem po celou dobu montáže měl strach že ztratím šrouby od třmenu, které nejsou nijak zajištěné, druhak třmen samotný. Jedná se o nějaký (hliníkový) odlitek. Na pohled ok, ale stalo se nám že při montáži (posledního kusu ze 3) třmen praskl. A to jsme jej ještě zdaleka nedotáhli jako předchozí dva na stejném stožáru. Přikládám foto.
Obrázek
Obrázek

Možná zmetek, nevím, půjde to zreklamovat?

Doufám, že mě nadchnou zkušenosti z provozu, když ten start se moc nevyvedl
0 x

marcincak_RFE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marcincak_RFE » 13 years ago

douby píše:Co ale mohu hodnotit už nyní je zkušenost z montáže. Antény vypadají dobře zpracované, relativě dobře se smontovali dohromady. Co vidím jako nešťastné je použití držáků. Jednak jsem po celou dobu montáže měl strach že ztratím šrouby od třmenu, které nejsou nijak zajištěné, druhak třmen samotný. Jedná se o nějaký (hliníkový) odlitek. Na pohled ok, ale stalo se nám že při montáži (posledního kusu ze 3) třmen praskl. A to jsme jej ještě zdaleka nedotáhli jako předchozí dva na stejném stožáru. Přikládám foto.

Možná zmetek, nevím, půjde to zreklamovat?

Doufám, že mě nadchnou zkušenosti z provozu, když ten start se moc nevyvedl

Zdravim v prvom rade je mi luto ze doslo k poskodeniu, nakolko sme v kontakte zariadim Aby Vam bol doruceny novy drziak este dnes.

Co sa tyka prevedenia jedna sa o tlakovy vylisok z hlinikovej zliatiny. Material je extremne tvrdy a teda odolny, naopak co sa tyka krehkosti je na tom o nieco horsie ako bezne pretacane profily a podobne "hlinikove" veci ktore su pouzite u inych vyrobcov. Ono to je vzdy nieco za nieco.
Na rozdiel od pretlacanych materialov nas nieje potreba dotahovat extremnou silou, nakolko nas material ma ostre a velmi tvrde rohy ktore uz pri dotiahnuti beznou silou sa dokonale zaryju do stoziara a drzia tak bezpecne na stoziari. Naopak pretlacane hlinikove profily su makke a teda aby plnili svoju ulohu je potreba ich dotiahnut uplne nadoraz ako to len ide material sa zvacsa az ohne a zdeformuje, ale aj tak sa do stoziara nezaryje nakolko je prilis mekky, to nieje potreba u nas. V sade dodavame specialne podlozky Ripplock proti povoleniu aj v pripade vybracii na stoziari. Takze si mozete byt isty ze sa skrutka nepovoli.

Jednoducha rada, znie, skrutky zatahovat na doraz + maximalne 1/2 otacky naviac, rozhodne nie viac. Ak sa Vam zacne material ohybat znamena to ze zatahujete ho prilisnou silou nieje to vobec potreba. Poznamku o tom ako sa ma narabat s materialom je aj v navode. je uvedeny cervenym na prvej strane hned vedla obrazka.

Pouzitie materialu ako pouzivame my vsak nieje nijak vynimocne mozete sa snim s tretnut u vyrobcov ako Arc wirteless, Andrew, poyntong, maxrad a podobne. Materialy podrobne testujeme vratane crasch testov, tie som dokoca pri tomto komponente robil ja sam a viem ze je potreba vyvynut naozaj extremnu silu nato aby sa stalo to co popisujete. kazdopadne ten poskodeny kus si od VAs nasi kolegovia vypytaju aby sme mohli urobit dodatocne testy a pripadne nieco upravit, pozmenit tak aby sa podobne veci v buducnosti nestavali.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 13 years ago

tak to koukám, pokud tady bude opravdu dnes tak klobouk dolů
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 13 years ago

Polk píše:Takovej dotaz mimo mísu, měl jsem sektorku od Bestpartner - horizontal (taková ta mini myslím že má 16-17 dBi) 5 metrů pigtail a cm9. Řikal jsem si je potřeba upgrade, včera jsem tam namontoval Airmax 19 dBi - 120 stupňů , za to jsem dal box od RF a RB711GA . Řikal jsem si jaké to bude zlepšení když bude rádio bez utlumu koaxu a pořádnej sektor. Ale ouha, signály jsou u klientů na některých místech i nižší (ti co byli na krajích se zlepšili protože tam byla 90 stup. sektorka).
Beru to z pohledu Rx na straně AP , klienti mají stejný výkon a anténu a pouze jsem se domníval že zkrátím cestu na přijmu a tím ušetřím dohromady třeba 5 dbm.
Laborovoval jsem s náklonem sektoru, ale ke zlepšení jsem se nedobral.

Jediné co mě napadá , že by mohla být zrada jsou origo pigtaily od UBNT (ty co se tak kravsky musejí ohýbat) a nebo pak tenoučké pigtaily ve Stationboxu S .
Montoval jsem 2 sektory zády k sobě a na obou pozoruji více méně zhoršení.
Máte nějakou zkušenosti s těmi pigtaily ? Děkuji.

tiez samizda ze tie konektory na ubnt-sektorkach su take tazkopadne... Ale tak asi na tu dokrutenie budu vstavane... Ale teraz som na jednom bode robil testy kde mam zatial ako AP obycajne loco M5 a nanho su klienty s NB a s airgrid a ked som dal velku sektorku 120 stupnovu tak niektory mali horsi signal ako ked bolo loco a ked som dal tu mensiu tak to bolo to iste rozriel medzi malou a velkou som vobec nepocitoval ale moc sa mi to nezda a tipujem to na tie pigtaily alebo nieco s rocketu bo oproti locu musi byt velka sektorka viditelne lepsie...
stretli ste sa uz niekto s nejakym problem na tych sektorkach bud tie pigtaily abo zeby rocket haproval bo mi to nejde do hlavy....
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

LOCO je vice mene vsesmer. Sektory maji jinej elevacni vyzarovaci uhel. U tech velkejch je to asi 4° a u tech malejch asi 8°. Zkus si pohrat s nakolonem tech anten. V pigtailech to nejspis nebude
0 x

pedro4444

Příspěvekod pedro4444 » 13 years ago

Tomáš Nesrsta píše:LOCO je vice mene vsesmer. Sektory maji jinej elevacni vyzarovaci uhel. U tech velkejch je to asi 4° a u tech malejch asi 8°. Zkus si pohrat s nakolonem tech anten. V pigtailech to nejspis nebude

to som skusal, Mi hned bolo jasne ze to musi ist do hora ale ano pomohlo to ale bolo to na hranici loga nedosialhol som lepsi vysledok a to ma zaraza je to tak na vzdialenost 1,5km ale uz mam na ceste druhy rocket a budem znova robit testy bo nie je mozne aby to takto islo...
0 x