❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

opet P2P

Návody a problémy s konfigurací.
sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: ?

Příspěvekod sub_zero » 18 years ago

mato1 píše:
airbilly píše:Celkom to nechapem.
Sice sa tiez snazim obmedzovat P2P centralne, ale predsa kazdy uzivatel ma pridelenu svoju rychlost, tak predsa celu linku nikdy nezabije.
Okrem toho, vacsi problem ako p2p programy su stranky ako rapidshare, ktorych je neskutocne mnozstvo a zatial jedina vec co mi pomohlo je raz zacas zapnut torch a zistit z akych IP ide najvacsi traffic a tie IP potom pridat do adress listu a shapovat ich centralne na max X mbit spolu s p2p sietami.
Potesil by niekde na nete zoznam s IPckami takychto sieti.
Potom uz len skript ktore by dane IP hadzal do zoznamu.

na rapidshare mam rozsahy ip - aj funguje, odskusane :-)
taktiez mam aj na megaupload - tiez dost vyuzivana vecicka...

trosku ted nechapu, proc usery omezujete i na takovy servery. p2p bych chapal, to dela snad kazdej, ale zakazovat ci nejak omezovat takovy servery... nerozumim. Pokud se obavate velkyho trafficu ci nevim ceho, tak ani ty usery nepripojujte. Jina vec je napr sprava firmeni site.Tam je to logicke. Ale home pouziti...nevim nevim.. :roll: :roll:
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

airbilly
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod airbilly » 18 years ago

sub_zero píše:trosku ted nechapu, proc usery omezujete i na takovy servery. p2p bych chapal, to dela snad kazdej, ale zakazovat ci nejak omezovat takovy servery... nerozumim. Pokud se obavate velkyho trafficu ci nevim ceho, tak ani ty usery nepripojujte. Jina vec je napr sprava firmeni site.Tam je to logicke. Ale home pouziti...nevim nevim.. :roll: :roll:

Aky je rozdiel medzi p2p sietou a p2p strankou ?
Ziadny.
Ja ich nezakazujem, len maju urceny maximalny limit a najnizsiu prioritu.
Jednoducho povedane, moja linka a pocet uzitavatelov je tak na hrane 6mbit/200 ludi.
Takto su vsetci spokojni, este potrebujem aby sa mi to automaticky spustalo o 16:00 na max 3mbit a o 23:00 spat na 5mbit + cele vikendy aby to malo max 3mbit. Asi budem musiet nastudovat scripty a sheduler.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

airbilly píše:
sub_zero píše:trosku ted nechapu, proc usery omezujete i na takovy servery. p2p bych chapal, to dela snad kazdej, ale zakazovat ci nejak omezovat takovy servery... nerozumim. Pokud se obavate velkyho trafficu ci nevim ceho, tak ani ty usery nepripojujte. Jina vec je napr sprava firmeni site.Tam je to logicke. Ale home pouziti...nevim nevim.. :roll: :roll:

Aky je rozdiel medzi p2p sietou a p2p strankou ?
Ziadny.
Ja ich nezakazujem, len maju urceny maximalny limit a najnizsiu prioritu.
Jednoducho povedane, moja linka a pocet uzitavatelov je tak na hrane 6mbit/200 ludi.
Takto su vsetci spokojni, este potrebujem aby sa mi to automaticky spustalo o 16:00 na max 3mbit a o 23:00 spat na 5mbit + cele vikendy aby to malo max 3mbit. Asi budem musiet nastudovat scripty a sheduler.

teda nechci se Te nejak dotknout...ale p2p nema s RapidSharem, ani MegaUploadem nic spolecnyho!!! :!: Princip Rapidu a podobnych serveru je ve funkci ukladani souboru. Kdezto p2p jak vsichni (doufam) vedi, je zalozenej na on-line connectu a naslednym transferu mezi vice klienty. Takove spojeni obvykle navazuje nejakej server (hub apod). Nechci tu dela prednasku o p2p, jen tim chci poukazat na to, ze Rapid a jine "uschovny dat", jak jsou tyhle servery nazyvany ve svete, nema s p2p nic spolecnyho. V tom pripade pokud uplatnujes takovou politiku, tak zakaz i cesky servery (edisk.cz, nahraj.cz apod)
0 x

Jirka Lazorčák

mato1

Příspěvekod mato1 » 18 years ago

p2p je bordel... jedna sa o to, ze p2p zabije linku aj pri nizkom trafficu. Napriklad sa mi neraz stalo, ze som tahal s rychlostou 5kb/s a mal som pootvaranych niekolko stoviek spojeni. Ono to znici linku a pri tom nemusi byt ani vytazena trafficom. Je to proste bordel, ktory mysli len na seba a na to, ako najviac vytazit linku cez ktoru bezi. Preto je hlavne, aby sa obmedzovalo pocet spojeni, ani nie tak rychlost... Keby ti p2p vytvori jedno spojenie a taha odtial, tak to mas to iste ako keby tahas z klasickeho ftp.

co sa tyka serverov rapidshare, edisk, nahraj, megaupload a podobnych, tak tie vedia tiez dobre zavarit...
nechcem tu davat rady, ale napriklad stranky, ako lamky, warforum a su ich stovky dalsich, obsahuju neskutocne vela odkazov prave na tieto servery, kde je toho nahadzaneho neskutocne vela. Staci ak si nejaky sikovny user zaplati pristup na rapidshare a mate o problem viac v sieti.
Nemam vela userov (linka 2/2 mbit), ale napriklad cez rapidhare sa mi prenesie mesacne okolo 15-20 GB a to maju useri zvacsa 256 kbit/s rychlosti.

Mam dvoch, ktory nemaju kupeny ucet na rapidshare, takze tym padom mozu tahat jeden subor (max 100 MB) za hodinu a normalne sa pretekaju kto skor nahodi svoj link po ubehnuty jednej hodiny :-)

Ale inak ani ja neobmedzujem tieto servery, mam ich len omanglovane aby som mal prehlad kolko sa cez to prenesie. Ked to dospeje do kritickeho stavu, tak to obmedzim
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

mato1 píše:p2p je bordel... Napriklad sa mi neraz stalo, ze som tahal s rychlostou 5kb/s a mal som pootvaranych niekolko stoviek spojeni.

to je mozna proto, ze nemas dobre nastavenyho klienta, pres kteryho tahas. S dobre nastavenym klientem neotevres 500 pripojeni, ale jen 50 a rychlost je obstojna (500kbit). To, ze useri pouziji default nastaveni a tim zaserou linku, je vec druha. Snad kazdej dneska omezuje pocet spojeni. Ja davam do address listu a potom snizuju prioriotu.
0 x

Jirka Lazorčák

mato1

sub_zero píše:
mato1 píše:p2p je bordel... Napriklad sa mi neraz stalo, ze som tahal s rychlostou 5kb/s a mal som pootvaranych niekolko stoviek spojeni.

to je mozna proto, ze nemas dobre nastavenyho klienta, pres kteryho tahas. S dobre nastavenym klientem neotevres 500 pripojeni, ale jen 50 a rychlost je obstojna (500kbit). To, ze useri pouziji default nastaveni a tim zaserou linku, je vec druha. Snad kazdej dneska omezuje pocet spojeni. Ja davam do address listu a potom snizuju prioriotu.

ako si myslel to, ze davas do address listu a potom znizujes prioritu??? na co si to myslel?
0 x

mato1

mato1 píše:to je mozna proto, ze nemas dobre nastavenyho klienta, pres kteryho tahas. S dobre nastavenym klientem neotevres 500 pripojeni, ale jen 50 a rychlost je obstojna (500kbit). To, ze useri pouziji default nastaveni a tim zaserou linku, je vec druha.

a samozrejme ja mam dobre nastaveneho klienta... ale pri mojich testoch sa snazim pracovat ako klasicky user (zvacsa sprosty).
Pri mojich tahaniach nie je problem...
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

mato1 píše:
sub_zero píše:

ako si myslel to, ze davas do address listu a potom znizujes prioritu??? na co si to myslel?

simple. Vsechny, kteri prekroci 200 spojeni na p2p davam do address listu a potom podle toho prepnu prioritu na 8 (8 mam p2p a warez).
0 x

Jirka Lazorčák

mato1

sub_zero píše:
mato1 píše:
sub_zero píše:

simple. Vsechny, kteri prekroci 200 spojeni na p2p davam do address listu a potom podle toho prepnu prioritu na 8 (8 mam p2p a warez).

aha...
uz som to tu spominal, mozno si to aj videl... ale nemas (alebo nevies spravit) skript, ktory bude uzivatelov po prekroceni urciteho limitu dat prehadzovat do address listu? cele by to malo byt pre QT. zvysok skriptu a potrebne upravy si spravit viem, ale s tymto si pomoct neviem...
0 x

HoT

Příspěvekod HoT » 18 years ago

No ja bych teda jen pripsal, proc sem ten dotaz vznesl. Mam sit, kde je sdilena linka mezi X uzivatelu. Ma to sve vyhody i nevyhody. Jedna z nevyhod je prave to, ze jeden stahovac, kteri tvori 5% linky zabere 90% conectivity. Takze se snazim ten provoz ridit. A laikovi je jedno jak ma nastaveny p2p klient. Proste zapne a jede. A ten problem, ktery sem nemohl vyresit byl prave rapidshare. Traffic jel pres port 80 a mikrotik to oznacoval jako bittorrnet ale neomezoval ho jako torrent. No cela vec je uz vyresena ale zese si myslim neskodi si tady obcas o p2p popovidat. Clovek se dozvi nove veci a zajimeve nazory ne?? :)
0 x