Můžete mě poradit, chci na spoj na 5,5 km pro kapacitu do 175Mbit nasadit antény 60cm a 99cm proti sobě.
je lepší dát větší anténu na stranu příjmu nebo je to úplně šumák ?
( spoj orcave 1s10 + arkivátory )
díky za radu
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Antény -jak správně
Nezlob se, ale pokud děláš něco takového - běž alespoň na základní školení.
Samozřejmě je to fuk. O co na jedné straně slaběji vysíláš, o to na té druhé silněji přijímáš. Ve výsledku vidíš na obou stranách stejnou sílu signálu. Pokud nevidíš, musíš ladit dál ...
Samozřejmě je to fuk. O co na jedné straně slaběji vysíláš, o to na té druhé silněji přijímáš. Ve výsledku vidíš na obou stranách stejnou sílu signálu. Pokud nevidíš, musíš ladit dál ...
0 x
Nooooo, to neni az tak uplne pravda.
Jednak vetsi antena = uzsi charakteristika, druhak se vetsinou lisi mistni podminky na kazde strane. V tom smyslu, ze obvykle se chodi z nejake hodne obsazene site nekam ven.
A tam pak zalezi na zvazeni, jestli a kde potrebuju uzsi digaram a tedy vetsi potlaceni okoli, a/nebo kde potrebuju radeji o nece mene slysici antenu...
Neni to tak uplne sranda, i kdyz se samozrejme bavime spise o extremnich pripadech a rozdilech v radech decibelu, ale preci jen to urcity vliv ma. Ne na zisk trasy jako takove, ale spis na celkovou bilanci a rezervu.
Vzdycky mi doporucovali davat vetsi antenu na ten vzdaleny a tedy cistsi konec, ale nevim nakolik se da tohle doporuceni zobecnovat.
Jednak vetsi antena = uzsi charakteristika, druhak se vetsinou lisi mistni podminky na kazde strane. V tom smyslu, ze obvykle se chodi z nejake hodne obsazene site nekam ven.
A tam pak zalezi na zvazeni, jestli a kde potrebuju uzsi digaram a tedy vetsi potlaceni okoli, a/nebo kde potrebuju radeji o nece mene slysici antenu...
Neni to tak uplne sranda, i kdyz se samozrejme bavime spise o extremnich pripadech a rozdilech v radech decibelu, ale preci jen to urcity vliv ma. Ne na zisk trasy jako takove, ale spis na celkovou bilanci a rezervu.
Vzdycky mi doporucovali davat vetsi antenu na ten vzdaleny a tedy cistsi konec, ale nevim nakolik se da tohle doporuceni zobecnovat.
0 x
Tak na tohle se neptal. Už jenom proto, že těžko říct, kde je u fullduplex spoje strana příjmu. Ty se mu snažíš říct něco, co uplatníš u silně obsazených lokací, s desítkami spojů. A proto jsem ho poslal raději na školení ... oni to ostatní provozovatelé nemají moc rádi, když jim na stožáru (nebo okolí) provede něco absolutní laik.
V každém případě když už, tak nemáš pravdu - větší bys měl dát právě tam, kde je špinavější konec ... obsazenější. Z některých míst by tě asi s třicítkou hnali sviňským krokem
Samozřejmě neuvažuji nad fyzickými možnostmi montáže. Ale rozdíl mezi 60 a 90cm není takový, aby se s tím muselo počítat. 30 a 60, to jo ...
Pojem méně slyšící anténa bych v této kategorii opravdu nepoužíval. To není wifi. A při výkonu 3dBm se ani s postranními laloky počítat nemusí (extrémy opět vynecháme...).
V každém případě když už, tak nemáš pravdu - větší bys měl dát právě tam, kde je špinavější konec ... obsazenější. Z některých míst by tě asi s třicítkou hnali sviňským krokem

Pojem méně slyšící anténa bych v této kategorii opravdu nepoužíval. To není wifi. A při výkonu 3dBm se ani s postranními laloky počítat nemusí (extrémy opět vynecháme...).
Jardax píše:Nooooo, to neni az tak uplne pravda.
0 x
Ale vzdyt presne tohle rikam - za urcitych okolnosti je v tom rozdil.
A zalezi na hromade okolnosti na obou stranach, ktere ani jeden z nas nezna, takze krome tohoto konstatovani nelze rict ani tak, ani tak. Zbytek je na nem
Tedy ne ze "je to uplne jedno" jak jsi napsal, alespon pokud se bavime skutecne do hloubky - ale ciste uzivatelsky (funguje-nefunguje) je to skutecne jedno.
Strana prijmu je v tomto pripade logicky ta strana, kterym smerem jde downlink, tedy obvykle ta "v polich", zatimco ta druha je obvykle nejaka pomerne obsazena site. Myslim ze to kazdy pochopil, i kdyz je to spis popis nez definice, obvykla praxe je asymetricky datovy tok 1:4 - 1:10
Stejne jako ta "mene slysici antena" - puvodne jsem chtel napsat hlussi
- sice neni terminus technikus jako takovy, ale pomerne presne to vystihuje stav, kdy bych nekde preferoval prave mensi antenu oproti vetsi.
Co se tyce toho nasazovani naopak vetsich anten na obsazenejsi site, take mi to prislo logictejsi, nicmene takova je moje zkusenost s firmami, ktere na to maji proskolene techniky
Cili jak je videt dal jsem to jako informaci s vyhradou, nikoliv jako konkretni doporuceni. Osobne si myslim, jak uz jsem psal, ze je to zalezi na mistnich podminkach na obou stranach.
Kazdopadne pokud k tomu mas nejake relevantni odkazy, rad si to proctu.
A zalezi na hromade okolnosti na obou stranach, ktere ani jeden z nas nezna, takze krome tohoto konstatovani nelze rict ani tak, ani tak. Zbytek je na nem

Tedy ne ze "je to uplne jedno" jak jsi napsal, alespon pokud se bavime skutecne do hloubky - ale ciste uzivatelsky (funguje-nefunguje) je to skutecne jedno.
Strana prijmu je v tomto pripade logicky ta strana, kterym smerem jde downlink, tedy obvykle ta "v polich", zatimco ta druha je obvykle nejaka pomerne obsazena site. Myslim ze to kazdy pochopil, i kdyz je to spis popis nez definice, obvykla praxe je asymetricky datovy tok 1:4 - 1:10

Stejne jako ta "mene slysici antena" - puvodne jsem chtel napsat hlussi

Co se tyce toho nasazovani naopak vetsich anten na obsazenejsi site, take mi to prislo logictejsi, nicmene takova je moje zkusenost s firmami, ktere na to maji proskolene techniky

Kazdopadne pokud k tomu mas nejake relevantni odkazy, rad si to proctu.
0 x
spíš vysvětlete kanaly
radši aby nepoužíval 30cm antény
ted třeba jedou ale do budoucna bude vždy lepší užší paprsek
radši aby nepoužíval 30cm antény

0 x
Jaky kanaly?
Jinak 30ky anteny jsou fakt na pikacu, nikdy jsem je nepouzival a osobne je ani nedoporucuju - jeste tak v koordinovanych pasmech se da predpokladat, ze budou planovane dostatecne bokem, ale i tak.
Jinak 30ky anteny jsou fakt na pikacu, nikdy jsem je nepouzival a osobne je ani nedoporucuju - jeste tak v koordinovanych pasmech se da predpokladat, ze budou planovane dostatecne bokem, ale i tak.
0 x
Fakt nevím, nedokážu pochopit, kde bych v tomhle oboru potřeboval horší anténu jenom proto, abych si to vylepšil. Fakt ne. Tvoje hlušší anténa je "větší anténa" - ostřejší vyzařovák, méně možností k zarušení.
V 5GHz taková praxe možná je ... použiju horší abych neslyšel souseda a holt to osmažím. Padni komu padni. Ale to je skoro na zabití.
A s kanály je to asi tak - dost se toho dozvíš v diskusi o PBM10. Díky tomu, že v jedné polovině pásma vysíláš a v druhé přijímáš (a díky HW filtrům), z jedné půlky prostě neslyšíš tu druhou. Takže vezmeš pojítka (ne to ubiquiti!), dáš je na stejný kanál, na stejný stožár a funguješ. Stačí jenom, aby nemířili jedním směrem ... myslím že 15 stupňů je už dostatečná rezerva (sám si to nepamatuju a takové místo nemáme, myslím že stačí i méně). Zjednodušeně - pokud ti něco nebude vysílat přímo na tvoje RX, nevadí ti to. Dokonce i stejným směrem jako už existující rádio můžeš vysílat na stejném kanále - holt použiješ rozdílnou polarizaci. Ale to už bych si asi netroufnul, pokud by to druhé rádio nebylo moje. Jen tak pro jistotu.
Je ale bezpodmínečně nutné si nechat to místo změřit. Musíš vědět, zda někomu nebudeš vysílat v jeho RX půlce a také obráceně - zda ti někdo neudělá to samé. A měří se to z obou stran, i zezadu. Na jednom stožáru = TX všech spojů v jedné polovině pásma. Další důvod, proč to párování kanálů používat ... jsi schopen zjistit z TX cizího spoje, jaký má RX. Pokud to někdo použije nepárově, máš v podstatě smůlu.
Potom ti tam někdo strčí to ubiquiti a kanál co si vybere můžeš vyškrtnout z frekvenční tabulky (a možná i ty sousední). Na jedné střeše ho už nepoužiješ ...
Buď bude překážet on tobě, nebo ty jemu.
Dej na mě a zkus nějaké školení. Zase tak drahé to nebývá (pokud si tedy nevybereš Ericsson). Teorii a praktiky, co ti tam řeknou zaručeně uživíš i jinde.
V 5GHz taková praxe možná je ... použiju horší abych neslyšel souseda a holt to osmažím. Padni komu padni. Ale to je skoro na zabití.
A s kanály je to asi tak - dost se toho dozvíš v diskusi o PBM10. Díky tomu, že v jedné polovině pásma vysíláš a v druhé přijímáš (a díky HW filtrům), z jedné půlky prostě neslyšíš tu druhou. Takže vezmeš pojítka (ne to ubiquiti!), dáš je na stejný kanál, na stejný stožár a funguješ. Stačí jenom, aby nemířili jedním směrem ... myslím že 15 stupňů je už dostatečná rezerva (sám si to nepamatuju a takové místo nemáme, myslím že stačí i méně). Zjednodušeně - pokud ti něco nebude vysílat přímo na tvoje RX, nevadí ti to. Dokonce i stejným směrem jako už existující rádio můžeš vysílat na stejném kanále - holt použiješ rozdílnou polarizaci. Ale to už bych si asi netroufnul, pokud by to druhé rádio nebylo moje. Jen tak pro jistotu.
Je ale bezpodmínečně nutné si nechat to místo změřit. Musíš vědět, zda někomu nebudeš vysílat v jeho RX půlce a také obráceně - zda ti někdo neudělá to samé. A měří se to z obou stran, i zezadu. Na jednom stožáru = TX všech spojů v jedné polovině pásma. Další důvod, proč to párování kanálů používat ... jsi schopen zjistit z TX cizího spoje, jaký má RX. Pokud to někdo použije nepárově, máš v podstatě smůlu.
Potom ti tam někdo strčí to ubiquiti a kanál co si vybere můžeš vyškrtnout z frekvenční tabulky (a možná i ty sousední). Na jedné střeše ho už nepoužiješ ...

Dej na mě a zkus nějaké školení. Zase tak drahé to nebývá (pokud si tedy nevybereš Ericsson). Teorii a praktiky, co ti tam řeknou zaručeně uživíš i jinde.
0 x
ludvik píše:Fakt nevím, nedokážu pochopit, kde bych v tomhle oboru potřeboval horší anténu jenom proto, abych si to vylepšil. Fakt ne. Tvoje hlušší anténa je "větší anténa" - ostřejší vyzařovák, méně možností k zarušení.
budeme si povídat až tě někdo zaruší a bude se ptát jak je možná zarušit spoj s 90cm parabolami. Lepší antena znamená lepší slyšení i rušení. Pokud dejme tomu někde vedle tvýho sajtu pálí podobnym směrem. Je lepší mít méně ziskovou antenu aby slyšela méně toho rušitele.
Děfakto ti z něčeho takovýho vypane že je lepší použít na sajty 90cm paraboly a do polí 30cm paraboly. Signálově to vyjde stejně jako 2x60cm ale citlivostí na okolní rušení pro zařízko v poly to vyjde daleko lépe. Tedy S/N vyjde lépe pro toho v poly a ten na sajtu si bude zase hovět s lepší směrovější antenou.
Ale tak jasně, záleží na podmínkách atd... jinak 30cm paraboly taky nemusim ale spoje uplatnění maji.
0 x
takže stě mě trošku zblbnuly
na jednom stožáru je lepší mít TX na kanalu 0, 1, 1a, 2, nebo 1,1,1,1 pokud to pujde stejnym směrem
na jednom stožáru je lepší mít TX na kanalu 0, 1, 1a, 2, nebo 1,1,1,1 pokud to pujde stejnym směrem
0 x
- Tomáš Břinčil
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
shooter píše:takže stě mě trošku zblbnuly
To se musí proměřit/vyzkoušet. Pokud to není úplně stejným směrem, tak 1,1,1,1
0 x
shooter píše:takže stě mě trošku zblbnuly
Zapomen na tohle dementni kanalovani. Existuji pouze kanaly 1, 2, 3, 4 a v horni pulce 7, 8, 9, 10.
To mezi tim je paskvil, blbe napsany ve VO. Uvedom si, ze uvadena 1a je stredova frekvence pro kanal lezici presne mezi kanaly 1 a 2 - takze pokud ho pouzijes, zabijes fakticky oba, kazdy zpulky, ale to staci.
Jinak samozrejem zasada je drzet se jednoho pulpasma na jedne strese a pokud to jde, drzet se jednoho kanalu - teprve kdyz ti zacnou kolidovat soubehy (...to pujde stejnym smerem) nebo je zrovna problem na opacne strane konkretniho spoje, vzit jiny kanal.
EDIT:
Ale jestli potrebujes vysvetlovat takovehle zasadni veci, tak by ses do toho opravdu nemel poustet a nechat to na nejakem odbornikovi, nebo si alespon nechat udelat nejake to skoleni.
Tohle opravdu neni wifi a nutne to vyzaduje nejake znalosti principu a praxe, jinak muzes udelat ve vzduchu takovej pruser...
Naposledy upravil(a) Jardax dne 16 May 2012 12:31, celkem upraveno 2 x.
0 x