Zdravím, mám tu celou řadu dotazů, doufám že se najde někdo ochotný pomoci. Jedná se o tuto strukturu.
http://leteckaposta.cz/202887743
RB1 RB411AH
-Konektivita bude přivedena do RB1, eth1+wlan1 v bridgi na něm ip 61.15.8.2 /gw 61.15.8.1.
-Spoj s RB2 - na RB1 kartě bude apbridte a na RB2 karte station, realizece 2x jrc24 mimo
RB2 RB600 - Hlavní RB omezování + firewall
Wlan1-61.15.8.3 GW 61.15.8.1 - u tohoto si nejsem jistý, chodit by to mělo, i když je brána za bridgem ne?:c), dále jsem se chtěl zeptat zda stačí, když dám do bridge wlan1 a wlan2(spoj s RB3) a na to pouze jednu veřejnou adresu.
Eth1- 10.11.10./24 - síťka zatím asi 10 klientů, každý dostane /30
RB3
bridge wlan1+wlan2-61.15.8.4 GW 61.15.8.1
wlan3-10.11.11.0/24
RB4
wlan1-61.15.8.5 GW 61.15.8.1
bridge wlan2+wlan3 - 10.11.12.0/24
Zkoušel jsem si ty mikrotiky doma poskládat za sebe a rozchodit celou strukturu, ale nedaří se mi naroutovat sítě. Vím že těch dotazů je hodně, ale nenašly by se prosím nějaké dobré duše, které nám ukáží cestu?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Stavba a nastavení sítě
jenom technická:
když máš tak málo veřejných, proč se mermomocí snažíš je "utratit" v intranetu? Nechal bych je všechny na RB1, nebo přes WDSbridge na RB2 (ta gw přes bridge půjde), na jednu bych nasadil maškaru a ostatní si nechal pro individuální potřebu. Na spojováky ve vnitřní síti použij pak adresy z 10.0.0.0/8, nebo 172.16.0.0/12, těch máš 3 prd*le.
Jo a wlan-station ti v bridgi chodit nebude - tváří se to, že to je ok, ale pakety nechodí. Možná proto ti to na stole nechce jet.
A ještě taková malá rada - nesnaž se to rozchodit celé naráz. Prostě si v klidu udělej funkční část mezi RB1-RB2, za ně pověs další RB... atd... líp se tak hledají chyby.
když máš tak málo veřejných, proč se mermomocí snažíš je "utratit" v intranetu? Nechal bych je všechny na RB1, nebo přes WDSbridge na RB2 (ta gw přes bridge půjde), na jednu bych nasadil maškaru a ostatní si nechal pro individuální potřebu. Na spojováky ve vnitřní síti použij pak adresy z 10.0.0.0/8, nebo 172.16.0.0/12, těch máš 3 prd*le.
Jo a wlan-station ti v bridgi chodit nebude - tváří se to, že to je ok, ale pakety nechodí. Možná proto ti to na stole nechce jet.
A ještě taková malá rada - nesnaž se to rozchodit celé naráz. Prostě si v klidu udělej funkční část mezi RB1-RB2, za ně pověs další RB... atd... líp se tak hledají chyby.
0 x
Peca456 píše:
Zkoušel jsem si ty mikrotiky doma poskládat za sebe a rozchodit celou strukturu, ale nedaří se mi naroutovat sítě. Vím že těch dotazů je hodně, ale nenašly by se prosím nějaké dobré duše, které nám ukáží cestu?
ucit se , ucit se, ucit se , a pokud tomu nerozumis, prenech to nekomu kdo tomu rozumi
mas inet ? mas , pouzij strejdu googla , inet je plny informaci , a pokud tomu nerozumis, nech to nekomu kdo tomu rozumi .
nic proti nicemu, ale me osobne nebavi stale omylat stejny vecy jen kvuli lenosti .
taky umim stlouct krabici, ale skrin necham udelat nekomu kdo mi to udela poradne a rad si za to zaplatim
taky umim polozit tasky na strechu, ale necham to radeji pokryvaci
atd atd
0 x
reset píše:
ucit se , ucit se, ucit se , a pokud tomu nerozumis, prenech to nekomu kdo tomu rozumi
mas inet ? mas , pouzij strejdu googla , inet je plny informaci , a pokud tomu nerozumis, nech to nekomu kdo tomu rozumi .
nic proti nicemu, ale me osobne nebavi stale omylat stejny vecy jen kvuli lenosti .
taky umim stlouct krabici, ale skrin necham udelat nekomu kdo mi to udela poradne a rad si za to zaplatim
taky umim polozit tasky na strechu, ale necham to radeji pokryvaci
atd atd
V žádném případě jsem nechtěl kompletní nastavení od A po Z, pouze jsem se zasekl na některých věcech, tak jsem se obrátil na ispforum. Myslel jsem, že když píšu do kategorie "Začátečníku - Místo, kde žádná otázka není hloupá.", tak to bude ok.
To tom-tom:
Díky moc za nasměrování, hned zítra to zkusím přes pseudobridge, nebo wdsko a dám vědět.

0 x
Peca456 píše:Díky moc za nasměrování, hned zítra to zkusím přes pseudobridge, nebo wdsko a dám vědět.
tim si ale moc nepomuzes, mac ocividne chaos v tom co zamyslis (kazdy nejak zacinal a casto to musel pak horko tezko predelavat) .
mrkni se na routing , jestli pak zastavis wifiny do rezimu APbridge-station , nebo pres WDS je az druhotny problem
ZNATE PEPINUV HRNEC ?
.... a jakpak ti krusnohorci dostavali to maso ven ?
No, to je az druhotny problem , krusnohorci nikdy nedostali to maso dovnitr

Naposledy upravil(a) reset dne 09 May 2012 23:21, celkem upraveno 1 x.
0 x
Na pseudobridge se vykašli, už to "pseudo" jasně říká, že to je jen berlička z nouze 
A raději to normálně routuj, na bridge zapomeň, pokud je tam nutně nepotřebuješ.

A raději to normálně routuj, na bridge zapomeň, pokud je tam nutně nepotřebuješ.
0 x
tom-tom píše:Na pseudobridge se vykašli, už to "pseudo" jasně říká, že to je jen berlička z nouze
Právě ten RB1 je pouze na přívod konektivity, bude na kamarádově střeše a nechtěl bych tam u něj stále oxidovat. Jako hlavní RB potřebuju udělat až to RB2. Proto jsem myslel, že by byl ten bridge nejvhodnější, ale rád se nechám poučit:)
0 x
Tak jsem to překreslil, doufám, že to je správně. Od RB2 bych to routoval.
http://leteckaposta.cz/578819102
Doufám, že to je správně, jakékoliv připomínky uvítám.
http://leteckaposta.cz/578819102
Doufám, že to je správně, jakékoliv připomínky uvítám.
0 x
nic moc, chybi ti tam par masek
pak mozna pochopis
btw: treba te dokopem ke spravnymu reseni
pak mozna pochopis
btw: treba te dokopem ke spravnymu reseni

0 x
Na oxidaci to nemá vliv
Pokud ten bezdrát jede a ty se hrabeš v routách nebo čemkoliv jiném a odřízneš se, vždycky máš možnost se tam nalogovat přes mac-telnet.
Tak na tom RB1 to nahoď do bridge, přes WDS to nastřel do RB2. Na tom prvním RB ani nedávej veřejnou, dej si ji až v hlavním RB.
V podstatě ten první router a bezdrátový spoj použiješ jako obyčejný kus drátu

Tak na tom RB1 to nahoď do bridge, přes WDS to nastřel do RB2. Na tom prvním RB ani nedávej veřejnou, dej si ji až v hlavním RB.
V podstatě ten první router a bezdrátový spoj použiješ jako obyčejný kus drátu
0 x
Ty spojováky, jestli to budeš dál jen routouvat, si dej s třeba /30 maskou, takže rb1 bude 172.16.0.1/30 aby ses do něj mohl dostat, wlan1 na rb2 bude mít 172.16.0.2/30 a 61.15.8.2 (masku nevim jakou dostals), mezi rb2 a rb3 budeš mít 172.16.0.5/30 a 172.16.0.6/30 a mezi rb3 a rb4 pak 172.16.0.9/30 a 172.16.0.10/30.
Jestli to přece jen celé hodíš do bridge, zjednodušíš si routování a nebudeš muset dávat ip na každou wlan, akorát si nechej aspoň ty 10.x.x.x ifacy zvlášť.
Když se tak zamyslím, pokud to nebudeš dál rozšiřovat, možná bych v tom bridgi neviděl nic zlého (ikdyž, taky jsem stavěl síť jen pro 12 lidí a nějak se mi to vymklo z rukou
a o to horší je to pak celé za provozu předělávat jinak)
Jestli to přece jen celé hodíš do bridge, zjednodušíš si routování a nebudeš muset dávat ip na každou wlan, akorát si nechej aspoň ty 10.x.x.x ifacy zvlášť.
Když se tak zamyslím, pokud to nebudeš dál rozšiřovat, možná bych v tom bridgi neviděl nic zlého (ikdyž, taky jsem stavěl síť jen pro 12 lidí a nějak se mi to vymklo z rukou

0 x
Tak jsem RB1 spojil s RB2 přes WDS podle návodu na http://shop.cznet.cz/clanky/41-mikrotik ... ni-bridge/ . Mám tam proti sobě 2 x JRC 24 MIMO Extrémky na 1,3 kilometru ve městě. Karty obě dvě R52Nm. Podařilo se mi to spojit i rozjet, akorát se mi zdá, že odezvy nejak haprují. Když pingám z RB1 na RB2, tak průměrná odezva je 7-9 ms. Když pingám z RB2 na RB1, tak už je průměrná odezva 11-15 ms. TX/RX Rate 130Mbps/130Mbps.
obě dve karty:
Band - 5 GHz only N
kanál - 20 MHz
Protocol - nv2 nstreme 802.11
Adaptative IN mám zapnuté RB1 server, RB2 klient.
HT Ampdu priority všechny.
Nejsem si vůbec jistý, jestli to je dobře, proto jsem rád za každou radu, nebo kritiku:)
P.S. Je normální, že když pouštím Bandwith test a současně u toho pingám s rostoucím průtokem dat stoupají i odezvy a když se to dostane tak 30mbps a víc, tak už neprojde ani jeden ping ale test pořád jede?
obě dve karty:
Band - 5 GHz only N
kanál - 20 MHz
Protocol - nv2 nstreme 802.11
Adaptative IN mám zapnuté RB1 server, RB2 klient.
HT Ampdu priority všechny.
Nejsem si vůbec jistý, jestli to je dobře, proto jsem rád za každou radu, nebo kritiku:)
P.S. Je normální, že když pouštím Bandwith test a současně u toho pingám s rostoucím průtokem dat stoupají i odezvy a když se to dostane tak 30mbps a víc, tak už neprojde ani jeden ping ale test pořád jede?
0 x
Můžeš dát přístup na zařízení z venku?
Jinak na clientovi nastav wirel protocol any a na ap nstreme.
0 x
disk píše:Můžeš dát přístup na zařízení z venku?
No to si mu poradil, na MIMO nstreme je k nicomu, mne ani viacerym len NV2 funguje dobre pri dual-pol spoji. A NV2 ma v nastaveni prioritu. Ked dal na AP ako dal> Protocol - nv2 nstreme 802.11, ide mu to v NV2. U klientskej stanice je vo vetsine jedno ci da ANY alebo Protocol - nv2 nstreme 802.11 (ta si uz vyberie podla toho co nanu tlaci AP protistrana)
0 x