❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

rb493 jako ridici router a sektory s rb711

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
lamacek1980

rb493 jako ridici router a sektory s rb711

Příspěvekod lamacek1980 » 13 years ago

zdravim. spadla mi do klina jedna mala komunitni sit a potrebuje trochu ozivit. Chtel bych pouzit na ap pro routovani a shaping rb493 a do jeho lanek nastrkat sektory s rb711, kde bude lan a wlan v bridgi a budu je pouzivat jen jako wifi.

Nemuzu si ale dovolit ted hned nasekat sektory na subnety, tak me zajima, jak byste to resili, jestli dat vsechny porty 493 taky do bridge a na nej posadit vsechny brany uzivatelu, nebo to dat do bridge jen abych mel ty sektory ve stejnem broadcastu kvuli mactelnetu pres kabl a ty wifiny oddelit vlanama - co wlan, to vlan a na ni teprve brany.

predem dik za nakopnuti
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 13 years ago

Tak prvně bych volil dnes již RB2011. Do bridge asi prozatímně ano.
0 x

lamacek1980

tak prvne jsem uvazoval o rb450, 5 portu mi bude bohate stacit, ale mam tady nekolik zda se nepouzitych 493ah, tesne pred koncem zaruky, tak bych je rad vyuzil. 2011 vypada zajimave, hlavne pocet portu, ale provedenim na me pusobi nevalne. No mozna pak jednu necham koupit na zkousku.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

RB711 je taky low-cost, některým zde na fóru z nich prej odpadávaly součástky :) a těch tam budeš mít hned čtyři kousky. To bys pak mohl chtít použít raději Groove, nebo když budeš trvat na desce, tak 411+wlan.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

RB250GS
0 x

tom-tom

To je pevný switch ne? Na něm toho asi moc nevykouzlí, brány nenastaví. To spíš by mohl pár korun přitlačit a využít k napájení těch sektorů porty z RB750UP. A gigové porty by na tom ap beztak moc neužil.
0 x

hapi

má tam mkčka v portech a na nich si vykouzlí co chce.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

To sice ano, ale chtěl je jenom jako tupé převaděče drát<>vzduch a kouzlit uprostřed.

U té 750UP, to aby ji napájel jackem, páč jinak by si ten první port mohl taky roztavit. RB493 + PoE panel (třeba ten od vseprowifi, nevypadá špatně), u antén jak psal tom-tom.
0 x

tuxisko

Příspěvekod tuxisko » 13 years ago

nu nevím jestli používáte Radius, ale pokud ano, tak bych tam dal něco výkonnějšího, tedy začal bych na RB2011 či RB800, prostě něco kolem 600MHz
0 x

lamacek1980

Radius se tady nepouziva a RB800 by mi byl stejnak k nicemu, ma malo portu. A divam se ze RB2011 ma cpu 600MHz a RB493AH na 680, to uz je celkem jedno ne?

Poe mam vykuchany moduly z nejake 16 port rackove verze panelu, ty se tady valely asi 4 kusy. Ale jsem v pokuseni pouzit i tu 750up, jackem ji muzu napajet v krabici na strese a jestli ty porty utahnou tu 711ku, hodne by se mi to zjednodusilo.
A jak to je uvnitr vyreseno? To spina nejaky tyristor, nebo tam jsou relatka? Kdyz to jde softwarove vypnout.
0 x

hapi

je tam nějakej mosfet kterym je možný to zapnout/vypnout.
0 x

tom-tom

Cvaká v tom při vypínání a zapínání, spíš bych to tipl na ty relátka.
0 x