❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Realná propustnost?
Realná propustnost?
Zdravím jakou jsem schopen dostat rychlost z 2x433AH +R52H + 2xPAR24-PRO(5GHz) ? Je možné přes tento spoj protlacit 25MB/s?? Popř. s jakým signálem ? Vzdálenost cca 600m...
0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
nemitom píše:Zdravím jakou jsem schopen dostat rychlost z 2x433AH +R52H + 2xPAR24-PRO(5GHz) ? Je možné přes tento spoj protlacit 25MB/s?? Popř. s jakým signálem ? Vzdálenost cca 600m...
No 250Mbit asi ne, ale 25Mbit úplně bezproblémů

0 x
- midnight_man
realne ti to da tolko.... kolko ta pusti zarušene pasmo
..nejakych 50-6mbps by si s toho mal dostať. Na 250Mbps zabudni.

0 x
samozřejmě mi jde o 25Mb, a jak nejlepe nastavit aby mě co nejméně rušilo okolí?? Při větším zarušení raději nasadit 2x2??
0 x
Pokud tam mas R52H (tedy ackove karty), pri malem zaruseni a slusnem nastaveni vytahnes 35-36 Mbps pri 20 MHz, a 54-56 Mbps pri 40 MHz - aspon to jsou rychlosti, kterych na spojich s R52/R52H dosahujeme. Samozrejme mereno TCP a jedno vlakno.
Pokud bys karty vymenil za R52N-M/R52Hn (tedy nkove karty), dostanes se pri 20 MHz i na 42-45 Mbps a pri 40 MHz i na 70-75 Mbps (pri pouziti stejnych anten, tedy na jedne polarizaci!).
S rusenim je to ruzne, samozrejme v extremne zarusenych oblastech se tezko hleda 40 MHz kanal, tedy je lepsi vyuzit 20 MHz. 2x2 MIMO se pak taky spis vyplati v oblasti s mensim rusenim, protoze zatimco PAR24 je simplexni a chyta bordel jen na jedne polarizaci, MIMO antena bude chytat obe. Na druhou stranu 2x2 MIMO protahne i pri 20 MHz o neco vic, realne i 50-55 Mbps, ale je potreba MIMO antena (napr. JRC24 MIMO), ktera je drazsi a samozrejme pri 2x2 potrebujes nutne nkove karty).
Kazdopadne 25 Mbps by nemel byt problem ani v oblasti s velkym rusenim, pokud spravne nastavis nstreme apod.
Pokud bys karty vymenil za R52N-M/R52Hn (tedy nkove karty), dostanes se pri 20 MHz i na 42-45 Mbps a pri 40 MHz i na 70-75 Mbps (pri pouziti stejnych anten, tedy na jedne polarizaci!).
S rusenim je to ruzne, samozrejme v extremne zarusenych oblastech se tezko hleda 40 MHz kanal, tedy je lepsi vyuzit 20 MHz. 2x2 MIMO se pak taky spis vyplati v oblasti s mensim rusenim, protoze zatimco PAR24 je simplexni a chyta bordel jen na jedne polarizaci, MIMO antena bude chytat obe. Na druhou stranu 2x2 MIMO protahne i pri 20 MHz o neco vic, realne i 50-55 Mbps, ale je potreba MIMO antena (napr. JRC24 MIMO), ktera je drazsi a samozrejme pri 2x2 potrebujes nutne nkove karty).
Kazdopadne 25 Mbps by nemel byt problem ani v oblasti s velkym rusenim, pokud spravne nastavis nstreme apod.
0 x
mužeš mi nastínit "slušné nastavení" tohle bude muj první 5GHz spoj ale postuně bych chtěl přejít na 5GHz kompletně.... a jak je to s překážkami při 5GHz u 2,4GHz jsem problémi neměl, i kdy někde není 100% viditelnost.....
0 x
Překážky jsou u 5 GHz samozřejmě problém, na krátké směrové spoje (dejme tomu do 500 metrů) může něco mírně stínit, ale útlum signálu je pak hodně velký, takže to chce vždy přímé výhledy... Pokud je v celé fresnelce spoje překážka, tak je to zabité.
Slušné nastavení znamená využít schopnosti mikrotiku, tedy pustit nstreme, v záložce advanced nastavit věci jako adaptive noise immunity a nahodit short preamble. Pak z toho spoje na R52 lze vyždímat zmíněné hodnoty.
Samozřejmost jsou kvalitní antény a kabely, jestli přecházíš z 2,4G, tak pozor, kabely jako H155 nebo H1000 se pro 5G využít nedají, a je potřeba je vyměnit za RF240/400.
Každopádně skoro bych ti doporučil v dnešní době brát nkové karty, R52n-M stojí jen o málo víc než R52, ale poběží to rychleji.
R52H je na směrové spoje zbytečný kanón, pokud teda chceš jet v limitech. S PAR24 budeš stejně na kartě mít nastavený výkon tak max. 8-12 dBm abys měl EIRP do 30 dBm, takže nemá smysl kupovat R52H a postaší slabší R52 resp. R52n-M. Něco jiného je R52Hn, s tou mám lepší zkušenosti, protože má lépe odstíněnou RF část a karty v 433AH se pak míň ruší mezi sebou. Takže i pokud bys ji měl mít na 8 dBm, bude to o chlup lepší, ale ten rozdíl zas není nijak zásadní.
Slušné nastavení znamená využít schopnosti mikrotiku, tedy pustit nstreme, v záložce advanced nastavit věci jako adaptive noise immunity a nahodit short preamble. Pak z toho spoje na R52 lze vyždímat zmíněné hodnoty.
Samozřejmost jsou kvalitní antény a kabely, jestli přecházíš z 2,4G, tak pozor, kabely jako H155 nebo H1000 se pro 5G využít nedají, a je potřeba je vyměnit za RF240/400.
Každopádně skoro bych ti doporučil v dnešní době brát nkové karty, R52n-M stojí jen o málo víc než R52, ale poběží to rychleji.
R52H je na směrové spoje zbytečný kanón, pokud teda chceš jet v limitech. S PAR24 budeš stejně na kartě mít nastavený výkon tak max. 8-12 dBm abys měl EIRP do 30 dBm, takže nemá smysl kupovat R52H a postaší slabší R52 resp. R52n-M. Něco jiného je R52Hn, s tou mám lepší zkušenosti, protože má lépe odstíněnou RF část a karty v 433AH se pak míň ruší mezi sebou. Takže i pokud bys ji měl mít na 8 dBm, bude to o chlup lepší, ale ten rozdíl zas není nijak zásadní.
0 x
Když mě jde o to že tyhle karty momentálně mám a nebudu je muset kupovat... jinak v RB počítam s 2kartama 2,4GHz (CM9) a 5GHz (R52H) takže tak, a nešlo by tím výkonem překážku "propálit" myslím že tu není tolik sítí 5GHz a žádná tímto směrem.... a antény jsou spíše směrové ne? (V/H 8°) byl by problém při překročení limitu když nikoho nezruším?? a projistoru jak fresnelku spočítám??
0 x
Počítej třeba tady: http://cz.jirous.com/vypocet-wifi
Propalovat překážku nemá smysl, moc si tím nepomůžeš. S překračováním limitu je to asi tak, že někteří "ISP" si s nimi nedělají hlavu, pálí klidně 50x-100x vyšším výkonem a podle toho pak 5 GHz pásmo vypadá. Argumentovat, že na směrovce je to naprosto ok, když u tebe rušení není je trošku alibismus, protože ten spoj bude svítit s překročeným výkonem x km daleko, kde pak bude někoho rušit. Takhle nás na jihovýchodě Prahy ruší směrové spoje jistého operátora ze severu Prahy...
Takže je jen na tobě, jestli se k těm prasícím ISP chceš přidat, nebo budeš hledat jinou cestu. Překročení o pár dB na směrovém spoji přes překážku je každopádně menší prasárna, než prát 40+ dBm ze sektorovky.
Propalovat překážku nemá smysl, moc si tím nepomůžeš. S překračováním limitu je to asi tak, že někteří "ISP" si s nimi nedělají hlavu, pálí klidně 50x-100x vyšším výkonem a podle toho pak 5 GHz pásmo vypadá. Argumentovat, že na směrovce je to naprosto ok, když u tebe rušení není je trošku alibismus, protože ten spoj bude svítit s překročeným výkonem x km daleko, kde pak bude někoho rušit. Takhle nás na jihovýchodě Prahy ruší směrové spoje jistého operátora ze severu Prahy...
Takže je jen na tobě, jestli se k těm prasícím ISP chceš přidat, nebo budeš hledat jinou cestu. Překročení o pár dB na směrovém spoji přes překážku je každopádně menší prasárna, než prát 40+ dBm ze sektorovky.
0 x
Pouziti vyssiho vykonu je obvykle kontraproduktivni protoze zarusis odrazy sam sebe
Jinak PAR24 jsou na hovno, mam nekde venku asi 4ks a je to tupe na signal na jako svina. S kartama R52nM jsem dobre zkusenosti nemel, CM9 je klasika, na sektory R52Hn, na p2p je to zbytecnej kanon to ano.

0 x
Tak nevim, my tech R52n-M na siti mame docela dost a problemy s nimi nejsou, odesla snad jen jedna (na vsesmeru, klasika...), ale jinak ok. R52Hn se chova lepe, kdyz jsem na spoji s 2xProwax24 vymenil n-M za Hn, sla propustnost mirne nahoru a CCQ je taky lepsi (pri stejnem nastaveni vykonu).
JRC 24 je zakladni levna antena bez limce, taky je uz na vytizenejsich spojich nemame, jen jako zalohy, lepsi je limcova JRC24EX a nebo se nam celkem osvedcily i Maxlink 24EX (s limcem).
JRC 24 je zakladni levna antena bez limce, taky je uz na vytizenejsich spojich nemame, jen jako zalohy, lepsi je limcova JRC24EX a nebo se nam celkem osvedcily i Maxlink 24EX (s limcem).
0 x
tak, maxlinky s limcem maji proti par24, ktere ja vlastnim o 10Db lepsi signal na stejnou vzdalenost mozna i o vic a o 20db lepsi SNR a to jsou anteny ze stejne nebo nizsi cenove.
0 x
nechtěl jsem zakládat nové téma když otázka je praktiky stejná, teď jsem sehnal dvě SXT5HnD s L3 půjdou spojit nebo musím na jednu stranu koupit L4? jaká by mohla být relná propustnost (500m) a jak nejlepe nastavit? nechci překlad mělo by se to chovat jako "kabel" Díky
0 x
Když z toho nechceš mít multipoint tak tam nastav režim bridge a bude ti to pro jednoho klienta fungovat i s L3
0 x