❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
divizna

Re: 17GHz - jaké jsou klady / zápory pásma, pojítek?

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Viktor Novotný píše:chapu, ale vseobecne by melo platit, ze se stoupajici freq a tedy stoupajicim utlumem musi stoupat i rezerva ... ;)

Vsak jasne, to ja vim, proto jsem se ptal - protoze jestli mi na 2 km vychazi rezerva kolem 10 dB, tak jsem nechapal, jak to delaji na 5+ km :)

A zajimalo me realne chovani takoveho spoje, jak casto to treba spadne apod., protoze se rozhodujeme, co tam dat. Samozrejme jasnou volbou by byla normalne desitka, ale vzhledem k soucasne situaci si zjistuju mozne bezlicencni alternativy. 80 GHz je urcite mimo, 24 GHz asi taky a tak me napadlo 17 GHz pasmo, ale jak vidim, tak v povolenem limitu to asi bude problem (?).
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

sezen si srazkovou mapu v tve lokalite a uvidis jak casto tam pada a kolik ... podle toho muzes navrhovat rezervu, ja to tak delam a povazuju to za nejlepsi recept, preci jen MS kraj je treba srazkove nadprumerny a ten nas koutek pod Beskydama je tu jeste hustejsi, prave z toho duvodu ja spoje navrhuju na rezervu vetsi ... ale treba to u tebe nebude tak huste ...

a na otazku jak to lide delaji ? normalne se*ou na limit ...
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

divizna píše:
Viktor Novotný píše:chapu, ale vseobecne by melo platit, ze se stoupajici freq a tedy stoupajicim utlumem musi stoupat i rezerva ... ;)

Vsak jasne, to ja vim, proto jsem se ptal - protoze jestli mi na 2 km vychazi rezerva kolem 10 dB, tak jsem nechapal, jak to delaji na 5+ km :)

A zajimalo me realne chovani takoveho spoje, jak casto to treba spadne apod., protoze se rozhodujeme, co tam dat. Samozrejme jasnou volbou by byla normalne desitka, ale vzhledem k soucasne situaci si zjistuju mozne bezlicencni alternativy. 80 GHz je urcite mimo, 24 GHz asi taky a tak me napadlo 17 GHz pasmo, ale jak vidim, tak v povolenem limitu to asi bude problem (?).

Kolega Viktor je fakt paranoidni :mrgreen: . Tak ako som ti to nacrtol ti to pojde k uplnej spokojnosti. To ATPC je fantasticka vec (a v zalohe mas este ACM, az by ATPC bud nestacilo, alebo by si bol taky uvedomely ze nechcel by si sem tam co i len na chvilu "osolit" vykon) . Keby to mali pristroje na 5GHz, tak hned je pasmo cistejsie (mozno :mrgreen: ).
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

On není paranoidní, má ve všem pravdu a nechce překračovat normy. Já kdybych neměl fakt rozumnou zálohu na ty 4km a byl by to nějaký důležitý spoj, nikdy bych to na ty 4 km nenasadil. Je to v podstatě takový spoj který jsem si vzal na test, abych věděl jak to chodí.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 13 years ago

Normy samozrejme prekracovat nechceme, staci, ze to tu delaji site kolem, ostatne proto vubec ten spoj resime, co se tyce konektivity, stacil by tam ten dualni 5G spoj, jenze kvuli ruseni jede tak na pulku kapacity a to uz je malo.

Jestli to parkrat do roka spadne pri bource nebo silne vanici, tak by to takovy problem nebyl, zaloha tu bude. Ale zase je urcite potreba, aby to nepadalo pri kazdem o neco silnejsim desti/snezeni. Respektive pokud by to ty normy prekrocilo tech 0,01% casu rocne o par dB, je to pro nas jeste mozna moralne prijatelne :)

Srazkova mapa je tu celkem prizniva, je to jihovychodni okoli Prahy, takze nejake silene snezeni apod. jako v Beskydech tu nemivane :)
0 x