❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Anketa - Stop TDD na 10 GHz?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.

10 GHz pásmo dle VO-R/14-2012, je toto pásmo třeba chránit před vnikem nekompatibilních systémů?

Ano, dosavadní používání prokázalo, že i bez licence lze provozovat velmi rychlé a spolehlivé spoje v režimu FDD, spoje TDD jsou nekompatibilní
91
85%
Ne, spoje TDD spoje budou fungovat bez problémů a využitelnost pásma a jeho spolehlivost se nezmění
12
11%
Nevím
4
4%

Celkem hlasů: 107

Insider
Kontaktovat uživatele:

Re: Anketa - Stop TDD na 10 GHz?

Příspěvekod Insider » 13 years ago

V pátek je jednání s ředitelem řízení spektra. Budu informovat.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 13 years ago

Tak jsem zvedav.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 13 years ago

Drzim palce a snad na ctu pochopej o co nam vsem se zdravym rozumem jde .) V patek musim do nemaku tak svuj hlas nemuzu pripojit doufam ze tam bude dost odpobrne verejnosti :wink: a nebude tam david2006 :lol:
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Nejaky info insidere jak to dopadlo??? rozum nebo debilita zvitezily?
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Vážení,

dnes jsme absolvovali jednání na ČTÚ. Z jednání mám vcelku pozitivní pocit, myslím že se podařilo otevřít téma o kterém na odboru správy spektra neměli ani tušení.
Jednání bylo z počátku velmi trudomyslné a řekl bych ne příliš přátelské. Postupně se ale povedlo najít společný jazyk, kde jsme vcelku detailně mohli vysvětlit náš postoj.
ČTÚ je otevřené debatě a momentálně očekávají oficiální podnět ke změně VO. Na to je 30 dní na připomínky, potom do 30 dnů vydají nové znění.

Regulátor odborně rozumí naším obavám a vnímá tento problém, jednoznačně uvítal zahájení postupů pro změnu, protože je v zájmu regulátora ochránit investice a zájem uživatelů pásma a o tom není sporu. Tedy ČTÚ si nemyje ruce. DIskuze byla poměrně rozsáhlá a jasně vyústila v dohodnutý postup změny VO.

ČTÚ v tento moment čeká na kolizi, kterou na základě zákonného oprávnění začne řešit kontrolní odbor na základě zákona zák. 127/2005 §100, dřív konat nemůže. K opravněnosti použití zařízení se bude muset vyjádřit ČOI. Takže hlašte rušení na odbor kontroly ČTÚ - ze zákona musí konat, neexistují vyjímky.
ČTÚ neschválilo uvedení zařízení na trh, pouze se vyjádřilo k formulaci prohlášení o shodě, ale momentálně nemá důvod trvat na jakémkoliv tvrzení, pokud nikdo zařízení neviděl a nikdo si nestěžoval. ČTÚ čeká na vyjádření notifikované osoby.

V každém případě, ještě se ozvu, teď už utíkám domu.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Aspoň že tak. Díky za dobrou zprávu
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to Insider - nebyl jsem tam, ale mel jsem moznost mluvit s Jakubem nasledne telefonem a musim rict, ze tedy z rozhovoru chapu vse trosku jinak nez zde pises a tedy o dost hure .. dokonce bych oznacil dnesek za den kdy umrelo 10Ghz ... :(
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Dade_Marfi píše:to Insider - nebyl jsem tam, ale mel jsem moznost mluvit s Jakubem nasledne telefonem a musim rict, ze tedy z rozhovoru chapu vse trosku jinak nez zde pises a tedy o dost hure .. dokonce bych oznacil dnesek za den kdy umrelo 10Ghz ... :(

+1 přesně, mám zprávy taky od jiného účastníka a popisuje to stejně jako Ty Dade (i pikantněji). Nechápu co to tedy má od Insidera znamenat.
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Jestli tomu dobře rozumím, podle těch pár kusých informací od Insidera, když budu číst mezi řádky, tak v podstatě se bude zatím jenom čekat, kdy dojde ke skutečnému prokázání rušení a teprve potom na základě nějakých podnětů bude ČTÚ uvažovat o změně VO pro 10GHz, kde bude dejme tomu striktně a jasně zákázaný provoz jakýchkoliv podobných zařízení, pracujících s TDD?
0 x

David2006

Rozumíš správně, ale zaznělo tam údajně těch věcí daleko víc. Objektivně by to napsal asi někdo jiný než Insider co tam byl také. Škoda že někdo nestranný ze schůzky zde nepřispívá.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

to David2006 ten tel. rozhovor byl asi hodinovy ... tak si dokazes predstavit co vse se stihlo probrat ... ale proste zatim nechci moc sirit paniku a zbytecne zde vynaset neco co nemusi byt uplne objektivni, jen jsem reagoval na Michala z duvodu, ze me info je zcela jine nez zde on uvedl ...
0 x

David2006

Já slyšel zase jen pár pikantností.....ale závěr asi budeme mít z toho stejnej.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Dulezita je posledni veta ze CTU ceka na vyjadreni notifikovane osoby !!! takze nestahujme kalhoty brod je jeste daleko :wink:
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

uprimne mam rozpacity pocit ze slov mistra Sebka, jednomu odpovida ze by TDD nedoporucil, druhemu odpovida ze je to jedno ...
0 x

Insider
Kontaktovat uživatele:

Poslouchal jsem záznam, možná proto
0 x