❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

obnova licence hdd

Návody a problémy s konfigurací.
neverhappy

obnova licence hdd

Příspěvekod neverhappy » 13 years ago

Zdravim.
Mam HDD kingston ssd 8GB. Je na nem mikrotik L4 o kterou bych nerad prisel. Disk bezel v pc, kde po vypadku elektriny nenabehl (GB deska to dela bezne takze po dlouhym vypadku jsem musel vzdy prohodit disky . Mam dva stejne). Postavil jsem novy router intel atom, ale mikrotik nenabehne. Do PC windows jsem nainstaloval spravce disku, ale ten mi ukazuje ze disk je zcela prazdny. Nainstaloval jsem program, ktery by mel umet cist linuxove oddily ale tem mi disk neotevre. Da se do disku nejak dostat a vytahnout licencni cislo? Klic mam zazalohovany. Pokud preinstaluji mikrotik bude mi ten key fungovat. Samozrejme na stejnem disku.
Dekuji za odpoved
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

A co netinstall? Ten by měl ukázat skutečný soft-ID na kartě a dovolit nainstalovat licenci, pokud je stejný jako předtím.
0 x

neverhappy

Bude fungovat netinstall, i kdyz deska nenabootuje? Je to PC ne routerboard. Mimochodem zkousel jsem linux a tam se disk tvari jako prazdny a je u nej napsano unallocated, nebo tak nejak.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

bootni si niekde livecd linuxu (napr. ubuntu) a prebehni ten disk fsck. Opravi chyby a pojde dalej.
0 x

neverhappy

ubuntu mam, ale nejsem zase kovanej linuxak. Kde mam spustit fsck? v terminalu? a prikaz je sudo fsck, nebo jen fsck. Dik za re
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

jj, v terminaly.

sudo fsck -ry /dev/sdb1

sdb1 je pravdepodobne ako ti najde ten disk.

pripadne sem hod vypis, co ti da "ls /dev | grep sd"

http://linux.die.net/man/8/fsck
0 x

tom-tom

Pochybuju, že sdb1 (nebo cokoliv sd*1) na kartě bude, když mu to zobrazuje strukturu jako unallocated.

To bych raději nejdřív nabootovat ze sítě ten netinstall, než na to pustil fsck. X86 verzi na flashku jsem teda dlouho neměl v ruce, ale díky fsck jsem o jednu licenci přišel. A to se mi v linuxu i ukázala partišna a šlo to namountovat, ale ta licence po výpadku proudu na AP tuhla při bootu na kernel panic.
0 x

neverhappy

Tak nic to nedela. v terminalu se napise fsck 1.41.3 (12.october2008)
Disk je sda podle gparted. Zeptam se takhle. Pokud mam klic z toho disku a disk zformatuji a nainstaluji mikrotik znova. Pojede ta licence? Netinstall jdu zkusit.
0 x

tom-tom

NEFORMÁTOVAT!
0 x

neverhappy

Netinstall disk nevidi. Uz nevim co zkusit
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 13 years ago

Sem stim laboroval, a kdyz mas ulozenej klic nekde mimo, dal bych tam cdcko s instalaci mikrotiku a normalka bych to preinstaloval, ono to tam sice vypise ze formatuje, nicmene klic to pak sebere stejnej, ted jsem to testil zrovna na 8GB SSD..resp pred mesicem. Asi 3x sem ho takhle preinstalil na tvrdo a klic to bralo furt ten puvodni..
0 x

neverhappy

dantasik píše:Sem stim laboroval, a kdyz mas ulozenej klic nekde mimo, dal bych tam cdcko s instalaci mikrotiku a normalka bych to preinstaloval, ono to tam sice vypise ze formatuje, nicmene klic to pak sebere stejnej, ted jsem to testil zrovna na 8GB SSD..resp pred mesicem. Asi 3x sem ho takhle preinstalil na tvrdo a klic to bralo furt ten puvodni..

No nakonec jsem to preinstaloval, vcetne formatu a ID je jiny a klic to nebere. Takze zkusim jestli se domluvim na ipmedia.
Jinak postup mel byt asi takhle . Delal jsem to blbe.
1. pripojit k nejakemu dhcp serveru, kde je pc.
2. pustit netinstall a na nem net booting, zadat ip ve stejnem rozsahu, jako je pc
3. v biosu routeru dat boot z lan PXE
4. hlavne prepnout AHCI do IDE v nastaveni storage
5. po nalezeni routeru nainstalovat nejakou verzi mikrotiku
Tot vse, ja sem pohorel asi na tom, ze to nevidelo disk. Zkousel jsem ide i ahci.

To ID mas taky pokazde stejny? Nezapamatuje si to netinstall? Co po formatu disku?
Diky za rady, aspon sem se neco naucil. Asi me to stalo 600,- ale vzdelani holt neni zadarmo:-)
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 13 years ago

Ja spis nechapu, proc to mermomoci chces furt delat netinstallem, ja psal o postupu ze stahnu iso image, vypalim to nabootuju z cdcka a ten si tu instalaci i disk najde a sam si poradi.
0 x

tom-tom

Za ten netinstall asi můžu já, používám ho roky a nenapadlo mě, že to pořád ještě jde i přes cd.
Ale ono je to beztak jedno. Pokud ten disk nebyl vidět v instalátoru přes PXE, tak z CD by mu to udělalo totéž.
Podle mě, ten disk neměl původní soft-id už v okamžiku, kdy se v linuxu ukazoval jako unallocated.
0 x

neverhappy

z cd image to neslo. Napsalo to vzdy not harddrive. Zkouseno na vice pc. Mel jsem tam ide, native ide, ahci, raid, legacy ide. proste bios ten disk videl, ale mikrotik iso ne, az po formatu disku. n aflasku v usb to nainstalovalo v pohode z iso cd.
0 x