❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
pcwifi
antispam: Ano

Re: Alternativo 71GHz-76GHz aneb 100/200Mbs za 103tis

Příspěvekod pcwifi » 13 years ago

kdyz ptacka lapali, pekne mu zpivali :mrgreen: 500Mbit to nasadi jen vyjimecna skupina...jinak staci tech 100M, ktere jsou cenove na osklive urovni. AZ to spadne na 70 s dph, zauvazuji 8)

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Alternetivo

Příspěvekod Alternetivo » 13 years ago

Pozor pozor EH-1200L zůstává i nadále v nabídce ve verzi V2:

http://www.alternetivo.cz/radiova-jedno ... 33139.html

A stojí pořád stejně jako na začátku. Navíc má vyšší přenosovou rychlost (200Mbps Full Duplex) a možnost rozdělit celou propustnost 400Mbps mezi uplink a downlink 50:50, 75:25 a 90:10. Jedinou nevýhodou bude nemožnost upgradu na EH-1200.

Nové jednotky EH-1200 se skutečně nabízejí s možností licenčního upgradu, v základu je 50Mbps a je možné navýšit na 100, 200 nebo 500Mbps, ale opět pozor - tohle jsou Full Duplex hodnoty!!! Tzn. celková propustnost je 100, 200, 400 nebo 1000Mbps opět dělitelných v poměru 50:50, 75:25 a 90:10.

Závěrem ještě k dosažitelné rychlosti:

Kdo byl minulý týden na naší akci ISP TECH UPDATE, mohl se na vlastní oči přesvědčit, že udávané hodnoty jsou téměř totožné s hodnotami naměřenými. Na testovacím spoji, který jsme předváděli, jsme trvale dosahovali hodnot 735Mbps downlink a 242Mbps uplink (měli jsme nastavený poměr 75:25 a maximální licenci 1000Mbps).

Leeonek získává za propagaci této jedinečné technologie slevu 5% na nákup jednoho spoje Siklu v Alternetivu :)
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

to Alternetivo - neskodilo by si oprasit co znamena pojem FullDuplex ! ... nesnasim, kdyz nekdo ma spoj HD, vydeli to dve a hned krici, ze ma FD ... to me fakt zveda ze zidle !
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 13 years ago

Alternetivo píše:Pozor pozor EH-1200L zůstává i nadále v nabídce ve verzi V2:

http://www.alternetivo.cz/radiova-jedno ... 33139.html

A stojí pořád stejně jako na začátku. Navíc má vyšší přenosovou rychlost (200Mbps Full Duplex) a možnost rozdělit celou propustnost 400Mbps mezi uplink a downlink 50:50, 75:25 a 90:10. Jedinou nevýhodou bude nemožnost upgradu na EH-1200.

Já myslel že už to byl jen nějaký doprodej, tak to je fajn, upgrade mě netlačí :)

Alternetivo píše:Závěrem ještě k dosažitelné rychlosti:

Kdo byl minulý týden na naší akci ISP TECH UPDATE, mohl se na vlastní oči přesvědčit, že udávané hodnoty jsou téměř totožné s hodnotami naměřenými. Na testovacím spoji, který jsme předváděli, jsme trvale dosahovali hodnot 735Mbps downlink a 242Mbps uplink (měli jsme nastavený poměr 75:25 a maximální licenci 1000Mbps).

dosažitelné rychlosti, měl jsem na mysli u "L" verze a udávaných 400 Mbit (200+200) a dosahovaných necelých 160Mbit v jednom směru. Možná je to u EH-1200 už lepší.

Alternetivo píše:Leeonek získává za propagaci této jedinečné technologie slevu 5% na nákup jednoho spoje Siklu v Alternetivu :)

super :)
0 x

Alternetivo

Příspěvekod Alternetivo » 13 years ago

Dade_Marfi píše:to Alternetivo - neskodilo by si oprasit co znamena pojem FullDuplex ! ... nesnasim, kdyz nekdo ma spoj HD, vydeli to dve a hned krici, ze ma FD ... to me fakt zveda ze zidle !

máš pravdu, označení Full Duplex může být v tomto případě poněkud nepřesné, byť tak neoznačujeme spoj, ale pouze propustnost

spoj je ve skutečnosti TDD (Time-Division Duplex), což je ve své podstatě emulace Full Duplex komunikace přes Half Duplex spojení

asi by bylo lepší uvádět hodnoty jako ekvivalent Full Duplex přenosu, ale možná bychom tím zmátli ještě víc
0 x

roman.wifi@post.sk

Příspěvekod roman.wifi@post.sk » 13 years ago

Zdravim,
hodne dlho premyslim jaky anteny, frekvenci pouzit na spoj na 6km. Chcem sa zeptat, ci je vobec mozno poutit "Radiový spoj Siklu EtherHaul EH-1200 200 Mbps, 71-76 GHz, 60 cm parabola, délka spoje max. 3,5 km" v popise je max.4,5km. Skusal to niekto na vzialenost 6km? Keby tomu boli 90-100cm paraboli to by snad islo. Ale s tymi 60cm, to asi v horsom pocasi nepujde. Co si myslite vy? Pripadne, co by ste odporucili vy na 6km na uzemi SR. Zajima mne hlavne kvalita a cena. Lumina od DCN po prepocte vyjde cca 7400€ + DPH v 110Mbps. Alcoma 17-24Ghz 100Mbps vyjde cca 110tis. KC + DPH. Spoj by mal mat minimalnu kapacitu 100Mbps z moznostou navysenia aspon na 180Mbps.
Vopred dakujem za vase nazory.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

Pokud uvažuješ naše podmínky a ne někde v poušti tak na 6km zapomeň a pokud by jsi si na 80GHz přeci jen vzpomněl tak si přičti problémy se zaměřením a kotvením(výkyv). Zkus si zjistit ceny licence na 11GHz pokud ji v SK máte se 40MHz kanálem případně další licence jako 32GHz (operátoři staví v32ce tuším do 5km běžně a 6km už je blízko), případně se spokojit s Alcomou v 17GHz.
0 x

Leeonek

roman.wifi@post.sk: on si to siklu nikdo netroufá nasadit ani na ty 2km, co jsem tu tak slyšel, takže si to přeber :)
S těma 60kama bych si na ty 2km asi troufl, kdyby byla krize, možná i na 3, ale údaje výrobce v tomto ohledu ber s velkou rezervou.

17Ghz na 6km možná s těma novýma 100cm anténama, 24Ghz na 6km ee.
0 x

roman.wifi@post.sk

Příspěvekod roman.wifi@post.sk » 13 years ago

hm,..ked si to tak clovek vezme, tak v uvodzovkach, ked nieje zarusene 5Ghz pasmo, tak sa da spravit spoj v 5Ghz v N-ku s kapacitou okolo realnych 80-90Mbps. Taky spoj vyjde na cca 12tis. SK. No zistil som, ze ked je v ceste vysoke napetie tak N-ko nejde,. to je moj pripad. Vysoke napetie mam tak 200° okolo vodojemu. Na vysielaci mam jeden 13Ghz SAF spoj, 3x 5Ghz sektorky, 8x 5Ghz spojov a 1x5Ghz backup spoj. Cize 12ks anten v 5Ghz pasme :? . Rozmiestnene, odrusenie a vyladene..mam riesene, co najlepsie, co sa dalo s tym spravit. Ale i tak cez 4x 5Ghz spoje mi tecie po veceroch 30-35Mbps, co je uz na hrane 5Ghz v A-cku. Takze musim najist v hodne riesenie, ako navecsit kapacitu spojov a taktiez zvolit aj inu frekveciu. Na kratsie vzdialenosti by som snad pouzil "spoj Siklu EtherHaul " ktore su do tych 2km. Ale co s tym 6030m ?? Co tam dat? Alkomu, ci SAF,..?? :?:
Přílohy
vodojem.jpg
vodojem.jpg (105.53 KiB) Zobrazeno 2930 x
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

prosím někoho kdo má 1200Lv2 ať mi poradí jak v tom nastavit default gw. S tou starší verzí to nebyl problém, ale tady je web i cli celý takový okleštěný, umím nastavit ip i routy, ale routa 0.0.0.0 nefachá. Manuál mám jen k té starší verzi, ten mi je houby platnej.
0 x

klacek

Příspěvekod klacek » 13 years ago

Nevim jestli je to stejny na EH1200Lv2 jako na plnym EH1200, ale tam je vychozi gw pres:

set route 1 dest 0.0.0.0 prefix-len 0 next-hop x.x.x.x

Alespon mne to s tim bezi ok.
0 x

Leeonek

Teď jsem u siklu EH1200Lv2 taky dost tápal a nedovedl jsen nastavit gw. Napsal sem na Alternetivo s prosbou o vysvětlení, rovnou o nový návod. Odpověď poslali velice rychle. Pořád nevím proč, ale když jsem to nastavoval doma, ne a ne ty routy fungovat, zkoušel jsem snad všechno. Smířený s tím, že to holt při případném nastavování budu spravovat z připojeného routeru, jsem to zapojil na určenou lokalci a světe div se, routy začli fungovat normálně :) Asi sem do toho čuměl moc dlouho a něco si tam zeslonil a bohužel nevím co :)
No a další porod byl dneska při instalaci. 600 metrů a nemohli sme se trafit ani prd. Minule sme to udělali asi nějakou haluzou nebo co, ale teďka sme se nemohli s kolegou asi hodinu na sebe trefit. Chvilku před tím než se to chytlo, sem začal propadat panice a nebo úvahám jestli mě to ku.va v takovém, počasí stojí za to :)
Nakonec se to chytlo a pak už to byla brknačka ale fakt si nedovedu představit to zaměřovat na nějakých 1.3km, nebo nedejbože na ty 2.5km navíc s 60cm parabolama :)
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Leeonek píše:Teď jsem u siklu EH1200Lv2 taky dost tápal a nedovedl jsen nastavit gw. Napsal sem na Alternetivo s prosbou o vysvětlení, rovnou o nový návod. Odpověď poslali velice rychle. Pořád nevím proč, ale když jsem to nastavoval doma, ne a ne ty routy fungovat, zkoušel jsem snad všechno. Smířený s tím, že to holt při případném nastavování budu spravovat z připojeného routeru, jsem to zapojil na určenou lokalci a světe div se, routy začli fungovat normálně :) Asi sem do toho čuměl moc dlouho a něco si tam zeslonil a bohužel nevím co :)
No a další porod byl dneska při instalaci. 600 metrů a nemohli sme se trafit ani prd. Minule sme to udělali asi nějakou haluzou nebo co, ale teďka sme se nemohli s kolegou asi hodinu na sebe trefit. Chvilku před tím než se to chytlo, sem začal propadat panice a nebo úvahám jestli mě to ku.va v takovém, počasí stojí za to :)
Nakonec se to chytlo a pak už to byla brknačka ale fakt si nedovedu představit to zaměřovat na nějakých 1.3km, nebo nedejbože na ty 2.5km navíc s 60cm parabolama :)

Na 1,5 km je to v pohode :-D Ale spocitas pri ladeni uplne vsechny vedlejsi laloky :-D
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Nový SW pro EH-1200 a EH-1200Lv2 doporučujeme nasadit všem a poskytneme jej na vyžádání (support zavináč alternetivo.cz).

Hlavní vylepšení:
1. ARQ mechanismus - zlepšení stability s QAM64
2. rozšíření QoS
3. asymetrický provoz 90:10
4. provider bridge bez licence
5. IEEE 802.3ah Link OAM
6. SNMP v.3
7. rozšíření možností Synchronous Ethernet
0 x

doktor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod doktor » 13 years ago

Nemá někdo tenhle firmware, na alternativu nějak nereaguji na maily.
0 x