❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

idealni hodnoty v connection tracking ?

Návody a problémy s konfigurací.
hapi

Re: idealni hodnoty v connection tracking ?

Příspěvekod hapi » 13 years ago

umim si představit že to bude zavírat různá spojení která se nevyužívají delší čas než ten co je nastavenej. Vim že kdysi ještě na linuxu sem si s tim hrál a pak se mi sshčko odpojovalo po tý době nečinnosti. Člověk se de najíst a přijde k rozpojenýmu terminalu. Dál to může ovlivnit voipy obzvlášť ty který maji nastavenou delší dobu obnovování natu než ten čas v mkčku nebo třeba ani obnovování natu neumí a podobný věci. Dokonce by to mohlo zavírat i nějaký jiný jednosměrný streamy.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

hmm a jaka je tak cca dobra doba ? hodina ? dve ... 12 ... ?
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

SSHčko mám občas otevřené přes noc (když u toho usnu) a ráno terminál normálně žije. VoIP u nás lidi používají hlavně od 802.cz, který doporučuje keep_alive 15s a registration_ttl 600s. Jenom u jednoho převodníku jsem řešil problém, že se nechtěl vůbec připojit k SIPu, ale to byla nějaká mrdka, půjčená po dobu reklamace původního převodníku, co nechtěla chodit jinak než na veřejce.

Pro klid duše si tam nastav klidně hodinu, ale držet connecty 24 hodin v paměti je podle mě zbytečné. Ale zas, jestli je to AP někde v Horní Dolní, kde proteče 6 paketů za hodinu :) tam to asi nemá smysl, že. Apropo, u klientských RB133 jsme upravovali celý conntrack.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Není problém ani 5 dnů timeoutu (pro TCP). Ale počítá to jaksi s tím, že každá konexe skončí správně. Což se na wifi stát nemusí. Zvlášť když je to vylepšený domácí wifinou a třeba mobilem. A ani to nemusí vadit, pokud se nepoužívá počítání konexí (connlimit v netfilteru) a jejich omezování. Nemusí vadit ani množství záznamů v conntrack tabulce, nijak extra paměť to nevyžaduje a výkonu to také moc nesebere - i když u RBček apod. to už někdy znát může být. Větší problém stejně je, když se někdo/něco zblázní a vygeneruje těch konexí mnoho za krátký okamžik. A to většinou stejně alespoň nejbližší routřík zboří ...

Najít optimum nemusí být až tak snadné, zvlášť když je potřeba myslet na ty klidně desítky routříků po cestě. Já na MK apod používám 6 hodin. Přehánět by se to nemělo ... oběma směry.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 13 years ago

Ja mam vsude na mikrotiku 2 hodiny a nikdy s tim nebyl zadny problem.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

Ja mam roky nastavene napr. na koncovom routri (NAT) 1min. a menej. Vid obrazok.
Přílohy
conntrackd.png
conntrackd.png (7.75 KiB) Zobrazeno 2458 x
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 13 years ago

no jo, ale my se zde bavime o brane pro cca tisic lidi ... teda aspon ja treba :)
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

ty woe, 1 minuta je už dost extrém ne? U klienta jsem to navíc stejně nikdy neřešil, pokud tam nebyla teda ta 133. Takový koncový router pro jednu domácnost asi nemá smysl nějak nastavovat, tady jde hlavně o routery, přes které toho teče podstatně víc.
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

keksik píše:Ja mam roky nastavene napr. na koncovom routri (NAT) 1min. a menej. Vid obrazok.

Bezi tam okolo 160Mbps..tisicka klientov.
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 13 years ago

Dade_Marfi píše:to aliney prosimte jaky bordel to delalo ? a na jake hodnoty jsi se teda vracel ? diky

cca kazdych tech 10 min (nenapadlo me kontrolovat cas) to rozpojilo spojeni na terminaly (testovano pres winbox, ten ti jasne rekne, ze doslo k preruseni spojeni, protoze se jednoduse vypne) a po cca 10sekundach internet zase bezel normalne. Nicmene mi to rozpojovalo spojeni na servery, kde se to stavat nesmi. Nastavil jsem 10min a pak to vratil zpet na 1d (default)
Na druhou stranu co se tyce vytizenosti cpu tak ani jedna z hranicnich RB800 podle grafu nejak extra netrpi, malokdy se to dostane pres 50% . Mam tam cca 150 queues, 150 fw, 200 natu, 300 manglu (na kazde), takze nic extra co by me trapilo, proste jsem to chtel zkusit a vono nic z toho :|
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Nastavovat časové okno pro otevřené TCP spojení na míň jak cca 2 a čtvrt hodiny považuji za profesionální selhání toho, kdo to konfiguruje. Pánové, občas to chce třeba číst RFC,očas tam bývá i něco užitelčného ( např RFC 1122, 4.2.3.6 TCP Keep-Alives).
U TCP pro protokolový keepalive platí, že se nemá v defaultu posílat častěji, jak jednou za 2 hodiny a vše mé osobě známé OS toto nastavení dodržují. Je pravda, že řada aplikací používá aplikační keep-alive, který je kratší, ale potkávám řadu aplikací, co si zapnou jen protokolový a datově opravdu přenesou třeba jeden-dva pakety za den.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 13 years ago

my nastavujeme už několik let 1h a pro úplnost dodám, že pokud nepoužíváte některou z následujících funkcí můžete tracking úplně disablovat:

NAT
firewall:
    connection-bytes
    connection-mark
    connection-type
    connection-state
    connection-limit
    connection-rate
    layer7-protocol
    p2p
    new-connection-mark
    tarpit