❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Menší ISP jako živnost

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
miract
Kontaktovat uživatele:

Re: Menší ISP jako živnost

Příspěvekod miract » 13 years ago

Ja mel investice na zacatku jen par tisic, ktere se mi vratili. No a potom mi to prerostlo pres hlavu. Ale nezacinal jsem to delat pro to, ze me to bude nekdy zivit. To se zlomilo asi tak 3 roky nazpet.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod raven-il » 13 years ago

Thomeless píše:Souhlasim s tim ze aby te to uzivilo tak potrebujes cca 300 klientu. To uz mam nastesti nejakou chvili za sebou a to teprve ted v dubnu budu slavit 3 roky. Jinak instalace u me 1500,- s tim ze RB SXT je pak klienta. Ceny mam od 230 za mego az k 830 za 10mega. Konkurence je tu celkem velka a ted od vovyho roku maji treba rychlosti 26M, instalace zdarma (zavazek).

Muzu rict ze tenhle rok pro me zacal krasne. Lidi pripojuji jeste vice nez loni takze spokojenost.

Dneska uz bych asi novou sit nestavel. Zacatky jsou fakt krusny a chce to mit opravdu min. pul mega aby jsi mel na vysilace a konekt. Takze rikam dneska uz bych do toho nesel ale jinak ty prachy co si vydelam ted bych jako zamestnanec tady nikdy nemel. Pravda je to za cenu toho ze jsem na to sam a s tim sposta starosti a nervu, ale za to flexibilni pracovni doba a mesicne mam odmakano tak 100 hodin misto 160 jako ostatni :-)

jj, 300 lidi se da v jednom zvladat v pohode, jde to tak do 500, pri 800 uz se to lame :)
0 x

mikyx

Příspěvekod mikyx » 13 years ago

Taky mám instalačku 1500kč s tím, že anténa zůstane klientovi. Když si to vemu tak je to jěště v pohodě do toho dát postupně půl mega a živit se tím . Vem te si malýho dopravce. Koupí nákladák za 3 mega, jezdí vod nevidím do nevidím a vůbec nemá jistotu kšeftů. Tady pokud vám síť dobře funguje tak nemaj důvod odcházet. Než jsem začal fungovat sám dělal jsem u jednoho providera. Klienti na ubnt, na konekt 40mb 230 lidí. Hraniční router rb mikrotik 450. No šílenost.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

nemaj důvod odcházet? a co třeba kvůli levnějšímu netu? to je tady v okolí masivní tahák na zákoše.
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

hapi píše:nemaj důvod odcházet? a co třeba kvůli levnějšímu netu? to je tady v okolí masivní tahák na zákoše.

Cena je vzdycky dobrej tahak, ale otazka je co bude dal. Jede jim sit ? Jaky produkty na bizi ? Kolik ti pretahli lidi ? Atd atd :) Je treba to zhodnostit komplexne.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

No Hapi naráží na tu svoji polívčičku se Starnetem kterej má v jeho okolí dle Sovy 70 000 kliošů, takže nějak jim to asi jede :lol: . Dokonce jeden ztěch zákošů se ke mě přistěhoval a ptal jsem se jak mu to u Stárnetu jelo a říkal že to měl na bytě a v pohodě :wink: . Vono někdy bohatě stačí když lidi nepřibejvaj a zkušenější ISPík pak na to musí reagovat, pokud síť nechce jen dodojit, což Hapi zatím asi nechce :wink: .
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Zacali jsme v rijnu 2011 ted mame desitky klientu. Jsem student. Spolupracuju s kolegou, ktery dela v nedalekem meste v metropolitni siti od ktere bereme konekt, protoze se znam s panem tech. reditelem. Take do startu urcite penize nejsou nutne potreba, pokud mate znamosti. Jedeme z optiky ptp na kazde AP. Vsechna radia ubnt. Ke kliosum nb22m5 na ap ty velke sektory. Drzime nejake standardy, ktere jsme sepsali, kdyz jsme davali prachy na hromadu jako prima viditelnost, max vzdalenost, zarizeni, atd. Servisy nemame. Co jde, tak je redundantni. Da se rict, ze pokud vypadne cokoliv krome klintske anteny, tak neni problem do pul hodiny nahodit, pokud se problem nevyresi sam. Vznikli jsme jako reakce na "poskytovatele" v okoli, kteri se zmohli akorat podstrelit nase tarify cenou. Ale neresime to, maji spatne jmeno a my pojime vesele dal. Vybirame si satelity a lokality s mladsimi obyvateli, protoze vime, ze oceni kvalitu. Nemusime pak premlouvat dedu, ze sice neusetri tri petky ale nebude mu tom padat.
0 x

David2006

Na jakou cenu za instalaci + cenu máte na nejnižší tarifu od kolika? U mě 1Kč+kabel od 230Kč na dobu neurčitou (síť UBNT 2x2MIMO). Servisy jsem taky do 60ti lidí skoro neměl, jenže pak se tam přidá že borec zapomene heslo na domácí wifinu, pes mu překousne kabel nebo zateče do antény když ji nechá 10dní vrchem dolů na shozeném stožáru. Takže občas nějaký ten servis jednou za čas je. Každopádně do konce roku by jste se měli shrabat aspoň na 200lidí spíš ke třem stovkám - myslíš že to dáte nebo to bude jen hobby síť?
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

David2006 píše:Na jakou cenu za instalaci + cenu máte na nejnižší tarifu od kolika? U mě 1Kč+kabel od 230Kč na dobu neurčitou (síť UBNT 2x2MIMO). Servisy jsem taky do 60ti lidí skoro neměl, jenže pak se tam přidá že borec zapomene heslo na domácí wifinu, pes mu překousne kabel nebo zateče do antény když ji nechá 10dní vrchem dolů na shozeném stožáru. Takže občas nějaký ten servis jednou za čas je. Každopádně do konce roku by jste se měli shrabat aspoň na 200lidí spíš ke třem stovkám - myslíš že to dáte nebo to bude jen hobby síť?

Davide na koho smerujes otazky? Rad odpovim, ale abych se nevnucoval :D
0 x

mikyx

Příspěvekod mikyx » 13 years ago

Odpovím za sebe. Nechci být moc velký optimista, ale na 200 bych se do konce roku rád dostal. Jěště pokryju dalších 6 vesnic a přímo u nás chci vyzkoušet optiku. Mám nějaké kontakty v zastupitelstvu tak by nějaké to nadzemní vedení mohlo vyjít, ale to není zatím nic jistýho. Kolik tak připojíte nových klientů ročně . Myslím malý ISPík? Já tady zatím přebírám zákazníky jedné firmě, které stojí připojení z prd, ale hlavně o2.
0 x

David2006

snouman píše:
David2006 píše:Na jakou cenu za instalaci + cenu máte na nejnižší tarifu od kolika? U mě 1Kč+kabel od 230Kč na dobu neurčitou (síť UBNT 2x2MIMO). Servisy jsem taky do 60ti lidí skoro neměl, jenže pak se tam přidá že borec zapomene heslo na domácí wifinu, pes mu překousne kabel nebo zateče do antény když ji nechá 10dní vrchem dolů na shozeném stožáru. Takže občas nějaký ten servis jednou za čas je. Každopádně do konce roku by jste se měli shrabat aspoň na 200lidí spíš ke třem stovkám - myslíš že to dáte nebo to bude jen hobby síť?

Davide na koho smerujes otazky? Rad odpovim, ale abych se nevnucoval :D

Ahoj, bylo to na Tebe. Ale v pohodě, tady lidi ani neřeknou kolik maj prstů na rukou bo je to tajný :) .
0 x

David2006

mikyx píše:Odpovím za sebe. Nechci být moc velký optimista, ale na 200 bych se do konce roku rád dostal. Jěště pokryju dalších 6 vesnic a přímo u nás chci vyzkoušet optiku. Mám nějaké kontakty v zastupitelstvu tak by nějaké to nadzemní vedení mohlo vyjít, ale to není zatím nic jistýho. Kolik tak připojíte nových klientů ročně . Myslím malý ISPík? Já tady zatím přebírám zákazníky jedné firmě, které stojí připojení z prd, ale hlavně o2.

No moje onemanISP stupnice je spíš měsíčního charakteru:

Co je nad 30 je SUPER
20-30 ujde to
12-20 slabota
pod 12 katastrofa, měl bych rychle něco změnit (nudím se, jsem nevrlej a jídlo mi nechutná :D )
0 x

raven-il
Kontaktovat uživatele:

David2006 píše:
mikyx píše:Odpovím za sebe. Nechci být moc velký optimista, ale na 200 bych se do konce roku rád dostal. Jěště pokryju dalších 6 vesnic a přímo u nás chci vyzkoušet optiku. Mám nějaké kontakty v zastupitelstvu tak by nějaké to nadzemní vedení mohlo vyjít, ale to není zatím nic jistýho. Kolik tak připojíte nových klientů ročně . Myslím malý ISPík? Já tady zatím přebírám zákazníky jedné firmě, které stojí připojení z prd, ale hlavně o2.

No moje onemanISP stupnice je spíš měsíčního charakteru:

Co je nad 30 je SUPER
20-30 ujde to
12-20 slabota
pod 12 katastrofa, měl bych rychle něco změnit (nudím se, jsem nevrlej a jídlo mi nechutná :D )

Osobni zebricek :)

pripojeni jine site k cetesu mega bonus
nad 30 OK
20-30 ujde to
12-20 slabota
pod 12 diky bohu nezname, tuk tuk
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 13 years ago

Když už tady dáváte ty žebříčky, tak by taky bylo dobré uvést, jakou penetraci obyvatelstva pokrýváte. Ono jinač to přibývá podle toho, jestli pokrývám 10.000 nebo 100.000 obyvatel.
0 x

David2006

To máš pravdu, ale ISPíkovi je jedno jestli bydlí v Práglu nebo na poušti. Kde si najdeš klienty či klienti si najdou Tebe je vcelku šumák :mrgreen: .
0 x