❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Mikrotik jak na počítání objemu dat ??

Návody a problémy s konfigurací.
jimi-ul

Mikrotik jak na počítání objemu dat ??

Příspěvekod jimi-ul » 13 years ago

Ahoj všem, potřeboval bych poradit, jak docílit toho, abych měl přehled o stažených datech a to denní třeba týden a pak celkem za měsíce. Pročetl jsem tady vše a nemohu nic najít. Děkuji za případnou radu Jimi
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Na to je treba ty prenesana data odecitat a prenaset na server ... Je rada moznosti, otazka jak moc velike to reseni ma byt ... :wink:
0 x

jimi-ul

Nechápu co je myšleno tím, jak veliké řešení to má být ?? Jen potřebuji mít přehled kolik dat mi stáhnou jednotliví zákazníci. A to nejlépe jak jsem psat po dobu týdne denní statistiky pak celkem měsíce. Jedná se zhruba asi o třicet klientů.

JiMi
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

No tak to staci jednoduchy server, ktery pres SNMP bude z shapingu na MK cist preneseny data, ukladat to do napriklad RRD souboru a grafovat, pripadne zobrazovat vycty. Zkus treba www.cacti.net :wink:
0 x

jimi-ul

Děkuji za radu, koukal jsem na to, ale je to pro mne složité. Nemohl by jsi poradit něco jednoduššího, nebo mi napsat stručně jak to mám rozchodit, aby mi to šlapalo ??

Děkuji
0 x

Rasken
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rasken » 13 years ago

Sak grafovani provozu se da bezproblemu udelat na kazdem MK, staci si udelatnejake queue ke kazdemu klientovy a pak v TOOLS / Graphing si je zapnout....
jen si vypni ukladani na hdd pokud to mas RBcko at si neodvaris caso flesku...
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Graphing ukáže graf využití, ale nepočítá objem dat, která protečou, což je docela škoda.
0 x

jimi-ul

Děkuji, to co radíš mám, ale ukazuje to jen využití konektivity a né objem dat. Kde zkontroluji to jak píšeš neukládat na disk ??

JiMi
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Je to v nastavení graphing, u každého pravidla (Queue/Interface/Resource Rules) je to checkbox "Store on Disk"
Ale jestli ten router tam nechceš mít 50 let, klidně si to na ten disk nechej, to jen některým lidem naskakují pupínky, když se jim na rb objeví jeden bad block :)
Mám cca 2,5 roku na jednom AP RB600, v grafu je 32 queues, ukládá to na disk a zatím nemá ani jeden vadný blok.
0 x

vsetec

Příspěvekod vsetec » 13 years ago

ipac
0 x

Rasken
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rasken » 13 years ago

jimi-ul píše:Děkuji, to co radíš mám, ale ukazuje to jen využití konektivity a né objem dat. Kde zkontroluji to jak píšeš neukládat na disk ??

JiMi

Aha. Tak to Sorry, spatne sem to pochopil....
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

jimi-ul mi psal PM s prosbou o lehke nakopnuti spravnym smerem, tak pridavam nestihn reseni, tedy prosim nekamenovat, je to sepsane behem slabe ctvrt hodky u kavy ... 8) :mrgreen:

Jo a otereticky by sel pouzit misto "velkeho Cacti" Criket ...
http://cricket.sourceforge.net/

... nasleduje vlastne citace e-mailu/PMka ...

Sice je k tomu vse v anglictine, ale pripadne Google translator poradi ...

V principu jde o toto:

- v Mikrotiku kde jsou elementy na odecitani (FW pravidla ci shapping) povolit SNMP a zvolit si svoji komunitu (heslo pro komunikaci = nepouzivat publicú
- na serveru si pomoci snmpwalk -v2c -c komunita ip-adresa OID vypises co treba ...
- snmpwalk -v2c -c KOmunita ap-test06 .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.2.1.1 - to je seznam SimpleQueue se vsemi parametry

Kód: Vybrat vše

SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.2.1 = STRING: "Test1"
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.3.1 = IpAddress: 192.168.1.0
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.4.1 = IpAddress: 255.255.255.0
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.5.1 = IpAddress: 0.0.0.0
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.6.1 = IpAddress: 0.0.0.0
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.7.1 = INTEGER: 0
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.8.1 = Counter64: 0 <- bajty (octety) IN
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.9.1 = Counter64: 9388 <- bajty (octety) OUT
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.10.1 = Counter32: 0 <- pakety IN
SNMPv2-SMI::enterprises.14988.1.1.2.1.1.11.1 = Counter32: 98 <- packety OUT

Tedy pak staci se kazdych 5 minut v cronu pres skript ptat na prosle bajty a pocitat si to z toho co DB ci RRD souboru ...

snmpwalk -v2c -c KOmunita ap-test06 .1.3.6.1.4.1.14988.1.1.2.1.1.9.1 | awk '{ print "prvni_moula:"$4 }'

... toto vraci ...

prvni_moula:21490

To si nasledne v PHP rozparsujes na data (redas to skriptu):

./php -f php-skript.php prvni_moula:21490

<?php

$aARG = explode(":", $argv[1]);

$pSql = MySQL_PConnect("db_server", "username", "password");
MySQL_Query("USE DATABAZE_PRENESENYCH_DAT;");

// najdeme zda uz nemame zaznam pro daneho klienta v dany den (tedy nejmensi podrobnosti, ktery by to takto umelo by byl obejm dat za den)
$sSQL = "SELECT id, preneseno_bajtu FROM tabulka_hodnot WHERE jmeno_klienta = '".$aARG["0"]."' AND datum = CURDATE() LIMIT 1";
$pData = MySQL_Query($sSql);
$aData = MySQL_Fetch_Array($pData);

// pokud mame nalezeny zaznam - provedeme UPDATE, jinak INSERT
if (MySQL_Num_Rows($pData))
{
  $iNoveBajty = (int) $aData["preneseno_bajtu"]+$aARG["1"];
  $sSQL = "UPDATE tabulka_hodnot SET preneseno_bajtu = ".$iNoveBajty." WHERE id = ".$aData["id"].")";
  MySQL_Query($sSql);
}
else
{
  // v tabulce je auto_increment ID, autoupdate sloupec datum pro orientaci k cemu se data vztahuji
  $sSQL = "INSERT INTO tabulka_hodnot (jmeno_klienta, preneseno_bajtu) VALUES (".$aARG["0"].", ".$aARG["1"].")";
  MySQL_Query($sSql);
}

?>

Nejaka ta dokumentace:
http://forums.cacti.net/viewtopic.php?t=25349
(v tom archivu soubor s OID pro jednoduchost ... mikrotik-20090210\resource\snmp_queries\mikrotik_queue_simple.xml)

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/insert.html
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/ ... rrent-date

Je to jen nastin, nakopnuti, cele je to vhodne (nutne pri vetsim poctu lidi) zasmyckovat a spoustet proceduru, jenz si dle tabulky SQ ci QT v Mikrotiku najde zaznamy k precteni (muzou mit nejaky priznak treba), nasledne precte data a ty pak najednou pridat/updatuje do DB ...
0 x

jimi-ul

Moc děkuji za pomoc a rady. Tak s tím cricket s nevím už vůbec rady. Pokoušel jsem se rozchodit cacti, ale také bezúspěchu. DB mám vytvořenou a naplněnou dle návodu cacti. Na svém hostingu mém nahryný celý cacti, ale ne ane se mi to podařit rozchodit. Stále mi to vypisuje chyby a porad do kola :::::::::

Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/bin/rrdtool) is not within the allowed path(s): (/users/zalohovane/65092031/:/tmp/:/var/tmp/:/usr/share/php) in /users/zalohovane/65092031/jimi-ul.cz/cacti/install/index.php on line 102

Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/sbin/rrdtool) is not within the allowed path(s): (/users/zalohovane/65092031/:/tmp/:/var/tmp/:/usr/share/php) in /users/zalohovane/65092031/jimi-ul.cz/cacti/install/index.php on line 102

Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/bin/rrdtool) is not within the allowed path(s): (/users/zalohovane/65092031/:/tmp/:/var/tmp/:/usr/share/php) in /users/zalohovane/65092031/jimi-ul.cz/cacti/install/index.php on line 102

Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/usr/sbin/rrdtool) is not within the allowed path(s): (/users/zalohovane/65092031/:/tmp/:/var/tmp/:/usr/share/php) in /users/zalohovane/65092031/jimi-ul.cz/cacti/install/index.php on line 102

CO DĚLÁM ŠPATNĚ ???????????????

JiMi
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

No uz to resime separatne po e-mailu ... Jde o to, ze g-hosting nepodporuje instalaci Cacti :idea:
0 x

SpeedyGT

Příspěvekod SpeedyGT » 9 years ago

Zdravím, zkoušim vytvořit nějaký smtp monitor postavený na php. Cacti by se mi hodilo, ale mám zrovna g-hosting a nedaří se mi to zprpvoznit stejně jako posty nademnou. Je nějaká rozumná alternativa, případně jak vyřešit problémy s g-hostingem?

Díky, SpeedyGT
0 x