❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
okoun
antispam: Ano

Re: Koupili by jste si teď 10GHz pojítko?

Příspěvekod okoun » 13 years ago

tom-tom píše:Mě nemusíš vysvětlovat rozdíl mezi profi pojítkem a wifi v 10GHz. A už mě sere, jak každý tvůj druhý argument na M10 nebo Siklu je, že to je stupidní wifi. My to víme, no a co..
Já jen uvažuju tak, jak bude uvažovat skoro každý - že když to bude fungovat, tak za ty prachy se mu vyplatí si s tím vyhrát, tak aby mu to chodilo na sajtě i vedle profi desítky. A když budu uvažovat způsobem jak ty, že to je fuj wifi v 10GHz a nechci o tom ani slyšet, konkurence si to beztak nakoupí a nainstaluje. A když jim to bude chodit, tak oproti mě budou ve výhodě - spoje, kde se mi nerentují investice do profi 10 nebo 17, já budu mít pořád na 5GHz, oni na ubnt wifi 10GHz, sníží se jim náklady na přenosové trasy a budou moci jít s cenou za připojení výrazně níž než já. A já budu v prdeli, jen kvůli nějakým hloupým předsudkům.
To máš stejné, jak někdo i4wifi osočil, ať to sem nedováží, že půjde pásmo do kytek.. Když to nedovezou oni, začne to dovážet někdo jiný, jde jen o byznys.

heh jenže když potřebuješ 10GHz tak prostě WiFi neutáhne ten provoz, který potřebuješ a to to jde, nejde o WiFi a o pásmo, jde o FullDX
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 13 years ago

3x3 MIMO s Gigovým portem a krapet silnějším procesorem to zase o 20-30% zvedne s propustností nahoru. Jenže to je řešení tak do 80-150lidí do dědinek či přes ulici což na tento spoj co chci je málo.

Ale zpět k tématu - většina se zde přiklání k investicím do 10G, tedy jsem to přehodnotil a raději těch pár tisícovek přihodím za 32G a výpalné za 0dBm. Protože pak upgrade těch antén je dost mastný co jsem dostal final cenu.
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 13 years ago

by mě zajímalo jak borci budou řešit v outdooru mimo 3x3
0 x

Jardax

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

To je brnkacka, prida se levotociva a pravotociva polarizace a 4x4 je v kapse... :D :D :D
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 13 years ago

Jelikoz polarizace nejsou u MIMO vubec rozhodujici, tak proste pridaji 3. radio, 3. stream a jedou.
0 x

Jardax

Bravo! Hned je videt, ze tu clovek potka jen same odborniky...
:D :D :D
0 x

soooc

Jardax píše:Bravo! Hned je videt, ze tu clovek potka jen same odborniky...

To vidim, ze tady clovek potka nekoho, kdo si IEEE 802.11n ani neprecetl. Tady je to celkem slusne prezvykane - http://www.scribd.com/meonghunl/d/53052 ... n-networks .

Pozor, pouze anglicky.

EDIT: Tady http://ieeexplore.ieee.org/stamp/stamp. ... er=5475954 samo IEEE zkouma vliv opacne polarizace na prenos - vyplyva z toho, ze cim delsi je vzdalenost mezi body, tim vetsi vliv na prenosovou rychlost je vlivem obracene polarizace.

Dale je zkouman vliv umisteni. To na to ma samozrejme taky vliv - takze pokud chci pouzivat stejne polarizace, je vhodne si zajistit posun mezi antenami.
Naposledy upravil(a) soooc dne 03 Feb 2012 13:26, celkem upraveno 1 x.
0 x

Jardax

Tak to je v pytli. To neumim. A ta divna cisla mi taky nic nerikaji. Sorry.

Ja si doted naivne myslel, ze MIMO je pouze aplikovany signalni procesing na vicenasobnem prijimaci/vysilaci.
Ze se vzdycky jedna pouze o jedno radio, takze jejich pridavanim toho moc nedokazu.
Ze se jedna o fazovy a modulacni posun mezi nekolika antennimi vystup pro modelovani efektivne nejsilnejsiho fazoveho souctu v antennich vstupech prijimace.

No ale to je tak jen vlastnimi slovy, ze, zadny chytry dokument v cizim jazyce k tomu bohuzel nemam... ;)
Naposledy upravil(a) Jardax dne 03 Feb 2012 13:36, celkem upraveno 1 x.
0 x

soooc

Jardax píše:Tak to je v pytli. To neumim. A ta divna cisla mi taky nic nerikaji. Sorry.

Mimochodem - levo- a pravotočivými polarizacemi si moc nepomůžou. Spíš budou řešit, jak oddělit cesty na bázi fázového posunu. Případně konečně vyřeší beamforming, což je ovšem na p2p spoji těžko použitelné (parabola, co schválně šilhá a tím dosáhne lepšího zisku, je vcelku komická představa).
0 x

Jardax

soooc píše:
Jardax píše:Tak to je v pytli. To neumim. A ta divna cisla mi taky nic nerikaji. Sorry.

Mimochodem - levo- a pravotočivými polarizacemi si moc nepomůžou. Spíš budou řešit, jak oddělit cesty na bázi fázového posunu. Případně konečně vyřeší beamforming, což je ovšem na p2p spoji těžko použitelné (parabola, co schválně šilhá a tím dosáhne lepšího zisku, je vcelku komická představa).

Kdybych chtel byt stoural, namitl bych, ze system mnohonasobneho vysilani a prijimani je davno vymysleny a dopracovany, a ze jedine co tomu jaksi stoji v ceste je vlastni prostor mezi vysilacem a prijimacem. Rozebral bych myslenku, ze v idalnim prostoru je nejefektivnejsi prenos jednim vysilacem na jeden prijimac a jedine co nas nuti resit MIMO je nehomogenita realneho prostoru a nutnost efektivne potlacit degradaci signalu.
Ze se k tomu da uspesne pouzit metoda rekonstrukce signalu z ruznych typu spojeni, napriklad trivialni V a H polarizace, protoze je kazda ovlivnena jinym zpusobem a jejich sofistikovanym slozenim jsem schopen do znacne miry rekonstruovat puvodni signal. Jiste muzu pouzit i polo-polarizace typu pravosikma a levosikma, ale co si budeme povidat, neprijde mi to zas tak vyrazne prinosne. Oproti rekneme takove cirkulacni polarizaci, to je pro zmenu zase poradna zmena, ktera se da docela dobre pouzit.
Namitl bych take, ze pouziti stejnych polarizaci v realnem prostoru mezi dvema body neprinasi zadny efektivni zisk, takze jediny zpusob je menit zpusoby polarizace, a tech mame efektivne tak... hmmm, rekl bych 4?

No ale proc bych to koneckoncu vlastne delal, kdyz tu mame odborniky, co si to umi precist v anglictine a rozumi dokonce i delsim slovum?
0 x

Jardax

Sorry, na magistrale a v cely Praze je totalni kolaps, sedim doma a nudim se.
Tak jsem trochu kousavej, kdyz zakopnu a blabol.

soooc píše:Jelikoz polarizace nejsou u MIMO vubec rozhodujici, tak proste pridaji 3. radio, 3. stream a jedou.
0 x

soooc

Jardax píše:Sorry, na magistrale a v cely Praze je totalni kolaps, sedim doma a nudim se.
Tak jsem trochu kousavej, kdyz zakopnu a blabol.

soooc píše:Jelikoz polarizace nejsou u MIMO vubec rozhodujici, tak proste pridaji 3. radio, 3. stream a jedou.

Ja si myslim, ze to blabol neni, krasne jsi to (sam) popsal o prispevek vyse. Pridani 3. radia a 3. streamu dojde k navyseni prenosove rychlosti, ted pouze zalezi, na kolik budu schopen ten 3. stream transportovat odděleně od 2 předchozích. Nejjednodussi reseni bude vyuziti polarizaci otocenych o 120°, kde ovsem dojde k navyseni o plnou rychlost pouze v případě neovlivnění přenosu venkovními vlivy. (neřeším už vůbec koexistenci s okolím a nárůst prakticky měřitelný oproti 2 streamum a 2 polarizacim s odstupem 20dB v běžném venkovním prostředí)

Krásně jsi vyjmenoval možnosti v polarizacich (tech je tedy samozrejme neomezene, pouze zalezi, co si vezmeme jako meritko, co je "jiná polarizace" - otoceni o 5°? 90°?), veda a vyzkum pracuje na moznosti vyuzit jeste faze - na to jsou pak vhodne anteny ve stejnych polarizacich, kterou jsou vsak o vhodnou hodnotu od sebe.

S točivými bych byl opatrný, jejich odstup od lineárních je velmi malý.
0 x

Jardax

No, pokud se zacneme bavit vazne, tak nekolik poznamek na uvod - ackoliv jsme tu uz dost MIMO tema :) :

- nejde o stream, MIMO nepracuje se streamy, ale s chainy. Coz je neco jineho.
- vzdy se jedna o jedno jedine radio, pouze s vice vstupne/vystupnimi konektory, ktere jsou ovsem do urcite miry nezavisle v tom smyslu, ze je lze na urovni fazovani ridit samostatne
- zadny pocet chainu nezvysi maximalni prenosovou rychlost radia - ta je dana. A prenese se libovolnym poctem chainu, tedy i jedinym - pokud ovsem panuji idealni podminky. A ty vetsinou nepanuji, takze se to musi nejak obejit.
- tim se dostavame k beamformingu - jak jsi spravne poznamenal, MIMO je primarne vymysleno pro PtM spojeni - jedna zakladnovka, hromada klientu v kulovem prostoru okolo a kazdy ma jine podminky. Takze chytrou hlavu napadlo, ze pouzitim FAZOVANYCH ANTEN (coz je technologie stara jak ja, spis mnohem dele - letecke radary se takhle delaji co vim uz od 60. let) je pri dnesni urovni vypocetniho vykonu celkem hracka menit fazovy posuv a dalsi parametry pri vysilani pro kazdeho klienta zvlast, a to tak, aby vysledny soucet vsech primych i neprimych vln vcetne ruznych odrazu byl na klientovi maximalni.
- cela tahle legrace vyzaduje jednak dost masivni zpracovani prijimaneho signalu od klienta, druhak urcitou spolupraci ze strany klienta, aby mohl byt dovypocitan optimalni fazovy rozklad na vsechny chainy a u prislusneho klienta se signal slozil tak, aby byl co nejlepsi.
- MIMO samo o sobe nijak vyrazne nepomuze v dalkovych PtP spojich - castecne muze vylepsit kvalitu signalu, ale VYHRADNE tak, ze pouzije ruzne metody dopravy signalu, aby nebyly vsechny ovlivneny pripadnym rusenim stejne. Proto jako prvni a nejjednodussi napad je vzit dve kolme polarizacni roviny. Neexistuje nic rozdilnejsiho nez dve 90st posunute polarizacni roviny. A je jedno ktera je ktera a jestli je jedna horizontalni nebo neni, dulezite je ze jsou dve a jsou o 90stupnu. Pouzit 3 po 120stupnich je sice mozne, ale nic zasadniho to neprinese, aby to ospravedlnilo vetsi naroky na hw.
- dalsi zpusob zcela odlisne polarizace je kruhova. Take to neni nic absolutne jineho a skveleho, ale je to opet jiny zpusob od H/V a muze v nektrerych pripadech pomoci.
- jiny zpusob zatim nezname, pouzit na PtP dve nebo vice stejnych polarizaci je prakticky nefunkcni, z principu. Proc asi za tu dobu co je MIMO komercne venku nejsou vicepolarizacni nebo proste vicechainove antenni systemy? Protoze to proste nejde, resp. nema to vyznam.
- takze jedine kde se to ujalo a kde to vyznam ma jsou desktop wifiny se 3 chainy - v indooru se na ty polarizace tak nehraje, tam jsou zasadni ty odrazy. A tam je taky cilovy prostor MIMo technologie a tam se to da jeste efektivne poctem chainu rozvijet. Ne sice moc, ale prostor tu je.

Kazdopadne - opakuji - zadny pocet chainu nezvysi maximalni rychlost datoveho toku - ten je dany radiem.

Pekne to maji v jedne vete napsane na wiki:
Spatial multiplexing requires MIMO antenna configuration.
In spatial multiplexing, a high rate signal is split into multiple lower rate streams and each stream is transmitted from a different transmit antenna in the same frequency channel.

Je to dostatecne vysvetlujici a zaroven asertivni?
0 x

keksik

Příspěvekod keksik » 13 years ago

Jardax - je to squely vyklad, dikes.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Pěkně a odborně popsáno. Jenom bych se zeptal. Proč tedy UBNT tlačí jako novinku 3x3 mimo když to nepovede ke zvýšení rychlosti?
Mikrotik také ukazoval MIMO 3x3 a v testech tam byly takové rychlosti které na 2x2 nikdo neudělal... Jak to tedy je?
0 x