No já první zkouším všechno možné jen abych tam nemusel jet :) napájení je tam 13,8V po 15m utp, to musí jet uplně v pohodě. Odběr obou zařízení je 7W :)
Každopádně pomohl upgrade na 5.9, od té doby to neudělalo už ani jednou ;)
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
GROOVE
Nepozorujete na některých GROOVE, které máte namontovány na sektorech, že nastal pokles signálu u klientů o 10-20dBi? Jedná se o TX z pohledu GROOVE. Vše začalo těmito mrazy. Použití vulkanizační pásky a PVC je samozřejmost. Rebooty někdy pomohou na pár sekund zlepšit signály, ale pak to zase padne o 10-20dBi:( Změnu kanálu nepomáhá. Že by vadná série, setkal se s tím někdo? Díky za tipy.
0 x
pokles TX u groova nastane pokud se to prepne do 20/40 aspon na 5.11 to dela(tx groova je jakoby o 10 - 15 db slabsi), kdyz to vratim na a/n 20mhz tak je tx o5 +- stejne jako rx
0 x
Maxik píše:pokles TX u groova nastane pokud se to prepne do 20/40 aspon na 5.11 to dela(tx groova je jakoby o 10 - 15 db slabsi), kdyz to vratim na a/n 20mhz tak je tx o5 +- stejne jako rx
Mám třeba dva sektory vedle sebe, jeden má TX úroveň v pořádku a druhý špatnou. Verze 5.5. Problém nastal i na jiných vysílačích, kde je verze 5.6 nebo 5.11. Zkoušel jsem downgrade z 5.11 na 5.6 a i na jiné verze a pořád stejné. Na GROOVE mám vždy šířku kanálu (channel width) na 20MHz. Právě že jsem nic neměnil. Tento problém nastal asi na 4ks GROOVE. Jak jsem říkal, když přišly ty mrazy:( Jsme docela dost pečliví, co se týče zalepení vulkanizační páskou. Dokonce na finále pásku potřeme vrstvou silikonu. Tímto mě MikroTik zklamal a jejich řešení se hodí fakt jen na routing. Po neděli budu muset vyjet na lokality a vyměnit to raději za osvědčené bullety. Vypadá to na nějakou závadu v rádiu. Jakoby mráz změnil jeho parametry. Otázka je, jestli se to dá do pořádku s příchodem oblevy, kdy budou teploty nad bodem mrazu, co myslíte?
0 x
Spreamer píše:Maxik píše:pokles TX u groova nastane pokud se to prepne do 20/40 aspon na 5.11 to dela(tx groova je jakoby o 10 - 15 db slabsi), kdyz to vratim na a/n 20mhz tak je tx o5 +- stejne jako rx
Mám třeba dva sektory vedle sebe, jeden má TX úroveň v pořádku a druhý špatnou. Verze 5.5. Problém nastal i na jiných vysílačích, kde je verze 5.6 nebo 5.11. Zkoušel jsem downgrade z 5.11 na 5.6 a i na jiné verze a pořád stejné. Na GROOVE mám vždy šířku kanálu (channel width) na 20MHz. Právě že jsem nic neměnil. Tento problém nastal asi na 4ks GROOVE. Jak jsem říkal, když přišly ty mrazy:( Jsme docela dost pečliví, co se týče zalepení vulkanizační páskou. Dokonce na finále pásku potřeme vrstvou silikonu. Tímto mě MikroTik zklamal a jejich řešení se hodí fakt jen na routing. Po neděli budu muset vyjet na lokality a vyměnit to raději za osvědčené bullety. Vypadá to na nějakou závadu v rádiu. Jakoby mráz změnil jeho parametry. Otázka je, jestli se to dá do pořádku s příchodem oblevy, kdy budou teploty nad bodem mrazu, co myslíte?
Pokud ten signál není kriticky špatnej tak bych to nechal schválně jestli se to teplotou opraví
0 x
nevsiml jsem si zmeny signalu s teplotou, nejmin jsem videl 6 v groovu. Kdyz jsem to prepl do 20/40 tak se to nejak rozhodilo a i ostatni klienty AP hlasilo slabsi kdyz jsem to dal z5 do 20mhz kanalu tak zas dobry
0 x
No já už vyměnil 3ks GROOVE. Všude pokles o cca 15-20dBi. Nechám je chvíli v teple a pak budu testovat. Pokud to bude v teplém prostředí OK, tak teda nevím jak to budu reklamovat:) Je fakt, že u nás byly mrazy kolem -25 až -29 stupňů. Specifikace uvádí provozní teplotu do -30 stupňů. Jsou to různá sériová čísla, takže vadná série to nebude, je tam odstup nákupu jednotlivých kousků cca 3 měsíce. Vždy jsem jel na 20MHz, tím to nebude. Otestuji a dám vědět.
0 x
- midnight_man
este raz a znova, 12 ks groove no problem. Teplota na plosaku 0-1°C. Von -30. so signálom to nepohlo. Zrejme na reklamaciu tie tvoje
0 x
- midnight_man
prvy problem s groove, ROS 5.9 ....CPU 100%, 2mb volnej ram, uptime 54 dni....ani sa nedostanem donho..pripadne len ukaze okno a napise odpojene. Po pol hodine sa mi nejak podarilo ho restartovat cez MAC telnet. Sakra práca!
0 x
hapi píše:haháá, další komu se plní ramka. Upgradni na novější verzi.
5.9 mam problem s plnenim RAMky?
Hned abych teda upgradoval.
0 x
už si nevzpomínám přesně ale třeba na SXT určitý verze začnou plnit ramku. Nestává se to vždy ale tak 3/4 SXTček to dělají. Nevypozoroval jsem proč to klientský bez OSPFkem tak ptp s OSPFkem dělají a jiný zase ne. Prostě jsem dal 5.11 a je klid. Dneska bych dal 5.14
0 x
Chci se zeptat jestli někdo instaluje Groove třeba na Dcomky bez 90 stupňové redukuce, tedy že je Groove vodorovně. Bojím se aby tam někam nezateklo. Děkuji
0 x