❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vzájemné rušení domácích wifi v paneláku

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Peyrak

Re: vzájemné rušení domácích wifi v paneláku

Příspěvekod Peyrak » 13 years ago

viděl jsem v utp 2 páry FE a po jednom páru DSL, délka cca 70m, oboje šlapalo
0 x

superweb

Příspěvekod superweb » 13 years ago

tohle neni cat5 kabel ale nejakej kroucenej telefonickej 3par..uvidime :)
0 x

astec

Příspěvekod astec » 13 years ago

superweb píše:tohle neni cat5 kabel ale nejakej kroucenej telefonickej 3par..uvidime :)

V poho pojede, pokud není někde típlej. Mám to tak na těch moderních, zprasenejch, novostavbách.
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 12 years ago

Já to trochu oživím, doma taky bojuju, mám slabou wifinu v notesi a bručí mi do toho silně sousedovo nko, zatím se mi nepodařilo sousedovi to nabourat a přeladit, každopádně v cihlové bytovce přes zeď protáhnu max. 3-5 Mbps při slušném signálu -63, ale pingu 100 - 200 v zátěži, Nko odvedle má klasicky 2+6 kanál, volno je jen 10 - 13, kde i tak do toho bručí cosi z vedlejšího baráku na -85 signál na 10. kanále (a hned 3x. v každém patře mají hotspot na stejném kanále blbci), a i to stačí na to, aby to rušilo jak prase :/ Na 10 to nechodí, na 11 vůbec, na 12 špatně a na 13 jakž takž. Jediné, co mě těší je, že to nemůže chodit ani druhé straně.

Asi nejvíce na to pomáhá koupit si taky nkový router, právě ho vytahuju z krabice, protože s G v baráku mám signál jen v obýváku, v pokoji je to tak na hraní a surfing, stěží to utáhne 400p rozlišení ivysílání, full PAL už se seká. G půjde do garsonky, tam zdi nejsou a na záchodě to nějak s 3-4 Mbps přežiju :D
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 12 years ago

pokud čím vyšší kanál tím lépe, nahoď firmware co umí japonce, dej kanál 14 a jsi za vodou :)
není to čistý, ale v paneláku to nikdo řešit nebude, že jsi mimo.
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

nalaď stejný kanál jako má nejsilnější APčko v okolí (na ten základní kanál, ne na ten rozšířenej). V zájmu ochrany protokolu 802.11 se budou navzájem respektovat a uvolňovat přístup k mediu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 12 years ago

hapi píše:nalaď stejný kanál jako má nejsilnější APčko v okolí (na ten základní kanál, ne na ten rozšířenej). V zájmu ochrany protokolu 802.11 se budou navzájem respektovat a uvolňovat přístup k mediu.
Hapi toto som celkom nepobral...jediné čo tým dosiahne, že nepojde net poriadne ani jemu, ani susedovi. Zas dávať posledný najvyšší kanál nie je sranda...niektoré zariadenia, wifi karty v notasoch sa nevedia pripojit. To su realne skusenosti, kedy som skúšal klientom z tohoto dôvodu nastavovať posledné channel. Potom chodil kolega preladovat spet. :idea:
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

kdysi to někdo publikoval na czf foru a měl pravdu. 802.11 protokol a jeho styl komunikace umožňuje pracovat více APčkům na jednom kanále líp než na vedlejších kanálech (týká se 2.4GHz)... proč? 802.11 definuje určitý komunikační standardy který musí dodržovat všechny zařízení a zjednodušeně takto:

Když to řeknu selsky tak každý radio v 802.11 naslouchá jestli je venku klid a než začne vysílat data tak řekne do vzduchu "stop, teď vysílám já". A tuhle stopku berou v potaz jak klienti tak apčka a dokonce i klienti jiných APček i samotná cizí APčka. Jedná se o prosté sdílení kanálu na které 802.11ka pamatuje. Čim líp se okolí dozví že tvoje APčko řeklo "stop, teď vysílám já", tim líp ti to pojede.

Z tohoto mimo jiné vychází i problem skrytého uzlu. http://www.slfree.net/technicke-otazky-a-odpovedi/co-je-to-skryty-uzel-hidden-node

jo, je vidět kdo kdy začínal s wifinama. Ovšem neříkám že posadit se na stejný kanál je výhra ale když tam dotyčnej moc data netahá tak je to lepší než bejt na vedlejšim kanále kdy už se apčka a klienti neslyší na tak dobře a cpou se do sebe.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

aliney

Příspěvekod aliney » 12 years ago

Tak tak, nevim presne kdo, ale nekdo mi tu vysila v Nku 1+5 a chytam ho na 2,4 i na 5 se signalem -54 , netusim kdo nebo kde to je, ale chytam ho i o 4 patra niz a 30m dal na parkovisti -65 (doma musi mit asi pekne horko) a nejelo mi to prakticky vubec, dokud jsme nenaladili stejne na 1+5 ... resp. ja byl o neco vys, on niz, pak preladil vys nez ja a ja uplne dolu, nakonec preladil i on na stejny kanal a od te doby zijeme stastne az do vypadku proudu.
Ted uz ale aspon vim proc tomu tak je :D
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 12 years ago

ruseni wifi mezi sebou ? pche, 2 liga 8) znamej predelaval obyvak a ma na prenos obrazu/zvuku do tv do loznice z STB v obyvaku takovy bezdratovy bazmek od technisatu. par let to jelo na starem miste ok, po prestehovani to perfektne zabilo Nkovy WiFi router za 1 zdi. ping do notesa pres 1 zed deravy jak cednik, rychlost vlastne nulova. po vypnuti toho bezdratoveho rusitka ci opusteni mistnosti kde to rusitko je net ok. Nepomohlo ani preladeni kanalu na tom A/V prenaseci, jen castecne pomohlo predelat kanal na WiFine. No mazec. Zakoupil sem a cekam az prijde 5Ghz A/V prenasec, snad se tim problem vyresi.

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))